2019. május 5., 18:10

Huszonharmadszor találkoztak a helytörténészek Udvardon

Az idei találkozó a Rákóczi emlékév és a Csemadok megalakulásának 70. évfordulója jegyében zajlott a Pro Patria Honismereti Szövetség, a somorjai Bibliotheca Hungarica, a Csemadok Országos Tanácsa, illetve helyi alapszervezete szervezésében. A Patria-Díj is átadásra került.

merfold-4-bokor-copy-.jpg
Médialapozó

A rendezvény nyitányaként a résztvevők megkoszorúzták a kitelepítések és deportálások emlékoszlopát. Ez azért vált hagyománnyá, mert a Mérföldkövek találkozók is pont abban az évben indultak, amikor az emlékmű felállíttatott.

Farkas Tibor a kitelepítések és deportálások emlékoszlopánál
Farkas Tibor a kitelepítések és deportálások emlékoszlopánál

Farkas Tibor a helyi MKP elnöke az emlékoszlopnál felidézte, Udvard az elsők között volt, akik 1992-ben hazahívták elűzött falubelieket.

Félelem munkált az itteni szlovákság körében, akik tartottak attól, hogy a magyarság teljes igazságszolgáltatásra törekszik. Erről azonban szó se volt, a viszontlátás örömkönnyek és a békés megbocsájtás jegyében zajlott

- emlékezett Farkas.

„A többi szervező mellett, mi is igyekszünk jó házigazdái lenni ennek a rendezvénynek” – kezdte beszédét Bárdos Gyula országos Csemadok elnök.

Fontos, hogy emlékezzünk a magyar nép küzdelmeire, történelmünk fényes időszakaira. Hogy eleink életét, munkásságát, tetteit felkutassuk, falvaink, városaink történelmét lejegyezzük. Ez elengedhetetlen nemzeti hovatartozásunk megerősítéséhez

– emelte ki Bárdos.

Előadásaikban Czigány István alezredes, a történelemtudomány kandidátusa és Kovács László történész Rákóczi korát idézték, Strba Sándor helytörténésztől a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetéről hallhattunk, Duray Miklóssal "Én és a Csemadok" témáról Pomichal Krisztián beszélgetett.

Patria-Díj a Kaláka magánkönyvtár alapítójának és működtetőjének

Strba Katalin az ország első magánkönyvtárát alapította meg Érsekújvárban és működteti mind a mai napig. A díjazottat Kádek Norbert Érsekújvár alpolgármestere méltatta:

A magánkönyvtár ötlete Strba Sándor helytörténész fejében fogant meg. Felesége Strba Katalin az ötletet örömmel fogadta, hiszen 1963-tól elhivatottsággal könyvtárosként dolgozott és nyugdíjas évei folyamán is folytathatta a hivatását. A Biblioteka Kaláka könyvállománya 3500 kötetből áll, jelenleg 36 500 könyvük van, magyar, szlovák, angol és német nyelvű könyveik vannak, csaknem hétszáz adakozó jóvoltából.

Strba Katalin portálunknak elmondta, első reakciója az volt, nem megy sehova, hiszen könyvtári nap van. Szerencsére sikerült találnia helyettesítőt, így itt tud lenni az átadón. Nagyon örül, hogy valakinek eszébe jutott megbecsülni a könyvet és a könyvtárost, mert sok munka áll a könyvtár fenntartása és működtetése mögött.

Strba Katalin a Patria-díj tulajdonosa és férje Strba Sándor helytörténész
Strba Katalin a Patria-díj tulajdonosa és férje Strba Sándor helytörténész

A rendezvény további részében bemutatkoztak a búcsi fiatal helytörténészek is. Persei Jenő és Cseh Benedek tanárukkal Győző Andreával érkeztek és Búcs madárvilága címen tartottak előadást.

búcsi fiatal helytörténészek a tanárukkal
búcsi fiatal helytörténészek a tanárukkal

A találkozón megnyitották a Rákóczi kiállítást és énekes-verses összeállítás hangzott el Molnár László és Németh Imre előadóművészek tolmácsolásában.

Duray Miklós Salgó Tibor helyi szervezővel
Duray Miklós Salgó Tibor helyi szervezővel

merfold-4-bokor-copy-.jpg
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!