2021. október 6., 20:05

Hulita Vilmosról és a Cebrián családról neveznek el utcát Füleken

A füleki önkormányzati képviselők a legutóbbi testületi ülésen két új utca létrehozásáról és elnevezéséről döntöttek. A jövőben kialakítandó utcák a város fejlődéséhez jelentős mértékben hozzájáruló személyiségekről kapják a nevüket.

Fülek Városháza
Fotó: archív

Az új utcák bár még nem léteznek, hiszen részben mezőgazdasági telkek, részben pedig a valamikori kastélykert részei, a fejlesztési tervek mostanra olyan fázisba érkeztek, hogy szükséges az elnevezésük.

Mindkét helyen családi házak építésére szolgáló telkek kerülnek majd kialakításra. Az egyik utca a Sport utcai futballstadion közelében található.

„Itt már 2012-ben elkezdődtek bizonyos folyamatok, 2015-ben az Ardis céggel szerződött a város, hiszen ott néhány hektáros területből több mint 30% Fülek tulajdona. Ezen a részen nagyjából 75 új telek kerülne kialakításra. Az önkormányzat ebből a majdnem 30%-nyi tulajdonrészből felvállalta azt, hogy a majdani utcák a városi telkeken kerüljenek kialakításra. Másrészt magára vállalta a nem messze folyó időszakos patak karbantartását is. Így ebből a városi területből még 5 telek kerül kihasításra, a másik 70 magántulajdonban van”- nyilatkozta Agócs Attila polgármester, hozzátéve: bár az elvi építési engedélyt az építési hivatal jóváhagyta, még több éves folyamat az, hogy ezen a területen új házak épüljenek.

Az itt kialakítandó utcát Hulita Vilmosról, a híres gyárigazgatóról neveznék el, aki az 1930-as években a város bírója, vagyis polgármestere is volt. Emellett ő volt az FTC futballklub első tiszteletbeli elnöke, illetve a focicsapat mecénása a 20-as évektől a 30-as évek végéig.

Az új családi házak építésére szánt második helyszín a Cebrián kúria melletti terület. A Cebrián család a 19. század derekától nagyon jelentős szerepet játszott a füleki közéletben. Elsősorban a család női tagjai jeleskedtek, hiszen Cebrián Mária nem csak a vallási életet patronálta a városban, hanem a katolikus olvasókör és legényegylet kulturális vonatkozású ügyeit is intézte. Az egykori katolikus olvasókör termeiben könyvtárat alapítottak, egyesületi életet működtetek és az első színi előadásokat is itt tartották.

„Itt a fejlesztés jóval előbbre tart. Besztercebányai érdekeltségű befektetők állnak a háttérben, és nincs városi érdekeltség. Ők már nem csak az elvi építési engedéllyel, hanem a végleges építési engedély egy részével is rendelkeznek.

Ez azt jelenti, hogy ott belátható időn belül elkezdődhet a reális parcellázás, és a majdani házak építésügyi eljárása is megindulhat.

Ezen a területen 25 telek kerül majd kialakításra, és ide kerülhet ki elsőként az új utcanévtábla”- tette hozzá a polgármester.

A javaslat elfogadása után Fülek utcáinak száma 71-re emelkedett.

Megosztás
Címkék