2019. szeptember 29., 14:38

Hubertusz lovasnap Gömörben

A Rimaszécsi Polgári és Vállalkozói Szövetség Polgári Társulás tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Szent Hubertusz Lovasnapot a gömöri településen. Az egész napos rendezvény a közel száz lovas ünnepélyes felsorakozásával, majd ezt követően lelkészi áldással, valamint a regula felolvasásával kezdődött.

hubertus-lovasnap-1-.jpg
Médialapozó
Fotó: Majoros Jácint
A Regulából:
„Első felszólítás a mesterről. Megalázás vétségét követi el az a lovas, aki a mestert engedélye nélkül megelőzi.“

Kép forrása: Majoros Jácint

 Az ünnepélyes sorakozó után kezdetét vette a hubertuszi lovaglás a település határában. A lovasok a Rima-völgyében mintegy 30 kilométeres lovagláson vettek részt, ahol a róka vadászatra is sor került. Az idén rekordszámban érkeztek a lovak szerelmesei Szent Hubertusz napjának megünneplésére. 

Kép forrása: Majoros Jácint

Rimaszécs gazdag hagyománnyal rendelkezik a lovastenyésztés és a lovassport terén. Egykoron számos gazda foglalkozott lótenyésztéssel a gömöri településen.

 Az ózdi Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesületből érkezett  Varga Gábor, aki elmondta, hogy hosszú évek  óta járnak erre a rendezvényre. Immár a 13-ik alkalommal, ahol a lényeg az, hogy összejönnek a lovak szerelmesei, és itt egy jó hangulatú napot töltenek el egymással, barátságban, örülve annak, hogy ismét találkoztak.

Kép forrása: Majoros Jácint

A mai nap is több, mint 50 lovas volt, ami egy nagyon szép létszám. Ilyenkor mindig történik valami, van ami víg kedélyre ad okot. Van akiért egy kicsit aggódni kell, mert esetleg gyengébb lovas és olyankor erős a ló. Az egész nap olyan, mint egy hangyaboly, zsezseg, és ebből mindig egy jó hangulatú este kerekedik, amikor már a bálban kitárgyaljuk, hogy kinek milyen bűnei voltak a nap folyamán

– ecsetelte Varga Gábor.

Kép forrása: Majoros Jácint

 A rendezvényen az Ózdi Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület által lovas- majd betyár  bemutatót láthattak az eseményre kilátogatók. Este pedig ünnepélyes keretek között került sor arra a bírósági tárgyalásra, ahol a hubertuszi lovaglás közben vétkezők bírságolásra, ill. az első alkalommal részt vevők felavatására került sor.   

Kép forrása: Majoros Jácint

 A hubertuszi lovaglást szervező, Rimaszécsi Polgárok és Vállalkozók  Szövetsége - Polgári Társulásból  Gál Ferenc elárulta, hogy évről évre több a lovas. Mára a 80-t meghaladta a lovak száma. A közönség évről évre visszajön, és mindig hoznak magukkal újakat és újakat, akik tovább viszik a jó hírüket.

Kép forrása: Majoros Jácint

Akik először teljesítették ezt a 25-30km-es távot, azokat felavatjuk és beveszük abba a társaságba, amely őrzi a hubertuszi lovaglás és fogathajtás ősi hagyományait.  Lajstromozzuk őket, kapnak egy igazolást arról, hogy ők ezt teljesítették, végiglovagolták

– mondta Gál Ferenc.

 A rendezvény mára kinőtte magát a regionális rendezvények közül. Bizonyítja ezt az a tény is, hogy az idei lovasnapokra már az ország távolabbi vidékeiről, illetve  a határon túlról is érkeztek.

Kép forrása: Majoros Jácint

 A lovasnap keretén belül megemlékeztek a három évtizeddel ezelőtt tragikus lovas balesetben elhunyt Hupka Imréről is.

Kép forrása: Majoros Jácint

hubertus-lovasnap-1-.jpg
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék