Hogyan és miért szelektáljunk helyesen?

Szvorák Emese 2019. május 21., 18:54

A szelektív hulladékgyűjtés fontosságára Fülek városa 2005 óta kiemelt figyelmet fordít. Elsőként hulladékgyűjtőudvart alakítottak ki. Egy további, sikeres projektnek köszönhetően korszerűsítették és bővítették a biológiailag lebomló települési hulladék újrahasznosítását szolgáló komposztáló telepet. Legutóbb pedig átadták az inert hulladéklerakót, ahova az építkezési törmelék szállítható. A szelektív hulladékgyűjtés azonban így sem működik elégségesen.

Fotó: Internet

A hulladék osztályozását nem lehet elégszer hangsúlyozni, hisz, ha mindent megfelelően szétválogatnánk, alig kerülne valami a szemétlerakókra, mert szelektíven gyűjtve a szemét másodnyersanyagként hasznosítható. A füleki Közhasznú Szolgáltatások Vállalat igazgatója szerint a rengeteg technológiai fejlesztés ellenére a lakosok egy része mégsem elég tudatos. Sokan nem rendeltetés-szerűen használják a szelektív hulladékgyűjtésre kihelyezett konténereket. Még nagyobb baj azonban, hogy sok esetben nem is a gyűjtőedénybe, hanem a mellé kerül a hulladék.

Májusban az összes szelektív gyűjtőedényt matricával látjuk el, melyen pontosan szétírjuk, mi hova tartozik. Úgy érzem elég sokat beszéltünk már erről a témáról, mégsem egyértelmű a lakosoknak, mit hova dobjanak

- magyarázta Tóth Tibor, igazgató.

Füleken jelenleg négy féle színű szelektív kukával találkozhatunk. A kékbe a papír, a sárgába a műanyag, a pirosba a fém- és tetrapack dobozok, a zöldbe pedig az üveg kerül. Fontos, hogy a PET palack összelapítva a műanyagba, a karton ugyanilyen formában a papírba kerüljön.

Papír hulladékok közé tartoznak az újságok, füzetek, könyvek, telefonkönyvek, csomagolópapírok, szórólapok és reklámkiadványok. Viszont ne dobjunk bele zsíros pizzás dobozt, használt papír zsebkendőt, szalvétákat, pelenkát.

Műanyaghulladékok az üdítős- és ásványvizes PET palackok, elöblített tejfölös és joghurtos poharak, kozmetikai flakonok, műanyag zacskók, reklámtáskák, műanyag fóliák. A margarinos és háztartási vegyi anyagot tartalmazó flakont is ide lehet dobni, de azt előtte szintén el kell mosni.

Fémhulladékok közé kerüljenek a háztartási fémhulladékok pl. evőeszközök, üdítős, sörös, konzerves dobozok, a tetrapack, vagyis a kiöblített és laposra taposott italos dobozok, pl. tejes, gyümölcsleves, stb. Viszont ne kerüljön bele CD-lemez, magnó- és videokazetta, és egyéb műanyagnak ítélt hulladék.

Az üvegek közé pedig a parfümös, konzerves, bébiételes, befőttes, lekváros és italos üvegek tartoznak. Nem szabad viszont drótosüveget, kerámiát, porcelánt és tükröt dobni bele.

Képgalériánk:
Fotó: Internet

„A szelektív hulladékgyűjtés elég forró téma a város életében, mivel ebben az évben jelentősen megemelkedtek a lerakati díjak. Ezért fontos, hogy az emberek szelektáljanak, mert egyrészt nem fog növekedni a lerakati díj, ami jelen állás szerint nagyjából 10 000 euró környékén mozog havonta. Ez 200 tonna kommunális hulladékot jelent, amit nem szelektálunk. Tudniillik, amit osztályozunk, azért nem kell fizetni, sőt, pénzzé is tudjuk tenni. Abból tudjuk működtetni a gyűjtő udvart. Másrészt a környezetünket is védjük általa”- tette hozzá.  

A vállalat kétnyelvű szóróanyagokat, a gyűjtőedényekre feliratokat, információs matricákat készíttet, hogy még inkább rámutasson a helyes szelektálásra. De további egyéb intézkedéseket is foganatosít.

Pontosítottuk a szelektív hulladékgyűjtés naptárát, hogy a családi házaktól melyik nap, melyik hulladékot gyűjtjük be. Illetve a weboldalunkon is elérhető ugyanez. De tervezzük, hogy a postaládákba is bedobjuk, hogy az emberek tényleg tisztában legyenek azzal, hogy mikor, honnan, mit viszünk el

- zárta.  

A hulladék visszagyűjtésével és újrafelhasználásával a környezeti terhelés csökkenthető, de nagyon sok múlik a fogyasztókon. Sokak véleménye, hogy felvilágosítással, ösztönzéssel növelni kell a polgárok kedvét a szemét válogatására. Ez nemcsak környezetvédelmi, de pénzügyi szempontból is fontos.

0 HOZZÁSZÓLÁS