Hogy jobbá tegyük a világot

Szvorák Emese 2019. augusztus 17., 11:59

„Az igazi boldogságot csak a másoknak nyújtott boldogság által érhetitek el. Igyekezzetek ezt a világot egy kicsit jobb állapotban magatok mögött hagyni, mint ahogy találtátok.” Így szól Lord Robert Baden-Powell, más néven Bi-Pi üzenete, aki a cserkészet megalapítója volt.

A füleki 47. Számú Koháry István Cserkészcsapat is igyekszik ezt az eszmét szem előtt tartani. Az első magyar cserkészraj Füleken 1933-ban, Engelbert Péter ferences atya kezdeményezésére alakult, 12 fiúval. 1936-ban, a mai kistemető alatt, saját kezükkel építették fel cserkészotthonukat, ahol még abban az évben negyvennyolc cserkész tett fogadalmat. Mivel nem voltak tisztázva a telekviszonyok, az épület magánkézbe került. A szocializmus alatt a cserkészet tiltólistára került Csehszlovákiában, a csapatok feloszlottak. Az újraalakításra 1990-ig kellett várni, amikor Sulyok Pál és Hanzlík Lajos kezdte újra szervezni a cserkészeket a városban.

A rendszerváltoztatástól napjainkig

1991-ben alakult meg a 47. Számú Koháry István Cserkészcsapat, amely azóta is tevékenyen működik, bár megéltek szebb és nehezebb időszakot is. Volt idő, amikor a csapat több mint 50 főt számlált, de olyan is, amikor saját otthon híján a megszűnés veszélye fenyegette őket. Szerencsére a ferencesek segítő jobbot nyújtottak, és a kolostor alsó szintjén biztosítottak számukra helyiséget. Itt tanyáztak egészen 2005-ig, amikor a Koháry-kúriában saját cserkészotthonra leltek.

Jelenleg a kúria háromnegyede a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tulajdonában, egynegyede pedig magánkézben van, de a cserkészek az egész épületet használhatják. Mivel a kastélyt eléggé romos állapotban kapták meg, önkéntes munkával, időt és energiát nem sajnálva, saját kezűleg újították fel és tették családiassá új otthonukat. Itt tartják a heti összejöveteleiket, a csapat rendezvényeit, de más cserkészcsapatokat is vendégül látnak. A csapat jelenleg 30 főt számlál, és képzett tisztek, segédtisztek és őrsvezetők irányítják. Vannak köztük felnőtt és családos cserkészek és kiscserkészek egyaránt. Őrsi foglalkozásaik célja a gyermekek fizikai és szellemi fejlődése és a 10 cserkésztörvény és fogadalom szerinti cserkészéletre való nevelés.

Mit csinál egy cserkész?

A füleki cserkészcsapat rendkívül színes tevékenységet folytat. Állandó őrsi foglalkozásaik mellett aktívan bekapcsolódnak a város kulturális életébe, saját rendezvényeket, megemlékezéseket, adománygyűjtéseket szerveznek. A cserkészet lényegéről, küldetéséről Mesiarik Marián csapattagot kérdezzük.

– A rendszer legfontosabb láncszemei az őrsvezetők, ők tanítják, nevelik a kiscserkészeket, ezáltal ők is egyfajta önfejlesztésen mennek keresztül. Aki kitart a cserkészeszme mellett, az élete végéig fejlődik, fejleszti önmagát, és a társadalom hasznos tagjává válik. A cserkész, ahol tud, segít, így szól az egyik cserkésztörvény, és mi szívügyünknek tekintjük a segítségnyújtást. Minden évben, advent táján adománygyűjtést szervezünk a rászorulók részére, de a személyes találkozót is fontosnak tartjuk, így több ízben szerveztünk játékos délutánt egy krízisközpont lakóinak. A szeretet, a másik emberre való odafigyelés, a tenni akarás a cserkészek küldetése, s mi ennek a szellemében tevékenykedünk. 

Újdonság, hogy szeptembertől nagycsoportos ovisoknak is tartanak majd foglalkozásokat, illetve csatlakoznak a felvidéki családos cserkészekhez.

Aki egyszer cserkész volt, az örökké az is marad. Úgy érzem, hogy a mai társadalomban az élő közösségek egyre fontosabbá válnak. Kulcsfontosságú, hogy ne szippantsa be gyermekeinket az online világ, de érezzék a közös éneklés, a nevetés, a játék örömét. Ezt szeretném továbbadni a gyermekeimnek is.

– mondja Nôta Farkas Gabriella kétgyermekes családanya, cserkész. 

A cserkészet életforma, amely egész életén végigkíséri az embert. A csapaton belül olyan szoros kapcsolatok alakulnak ki, amelyek gyakran túlmutatnak a barátságon, testvériséggé alakulnak.

A cserkészet lényege, hogy boldogabbá tegyük a világot. Ha másokat boldoggá teszünk, azzal mi is boldogabbá válunk, és a világ is jobb lesz. Ez az egésznek a célja. Ehhez tartjuk magunkat, valamint a fogadalmunkhoz, amely Istenhez, a hazához és embertársainkhoz fűz bennünket. Ha ezt elsajátítja egy gyerek, ha nem is tud tüzet rakni, már elnyerte a cserkészet a küldetését

– mondja Marián.

Tíznapos csapattábor

A füleki cserkészeket ezúttal az Egyházasbást melletti Mogyorúskúton értük utol, ahol éppen az éves csapattáboruk zajlott. Tíz napot töltöttek távol a város zajától, vadregényes környezetben, rimaszombati és lévai társaikkal együtt.

Sajnos, a táborban is azt tapasztaljuk, hogy öt évvel ezelőtt a gyerekek sokkal energikusabbak voltak

– mondja Marián.

Akkoriban a negyedik, ötödik napon kezdtek el fáradni, az idén ez már a második napon bekövetkezett. A mai gyerekek fizikailag gyengébbek, érezhető rajtuk a papucskultúra hatása, rengeteget ülnek a számítógép, a tablet, a telefon előtt, keveset mozognak. Ezért próbálunk új módszereket használni, változtatni a munkaterveken. A kiképzőtáborok is ráálltak egy új képzési rendszerre, hogy ide vonzzuk a gyerekeket. Ez azonban egyre nehezebb. A szülő felelőssége, hogy minél korábban ismertesse meg gyermekével a cserkészlétet, ami egyet jelent a kalanddal, a barátokkal, az élményekkel és a természet közelségével.

Képgalériánk:

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/33. számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS