2020. november 14., 13:01

Hogy a régióban még jobb borok készülhessenek: szőlészeti és borászati szolgáltatóház épül Muzslán

Farkas Iván Muzsla polgármestere és Mészáros Béla, számítógépes szakember, önkormányzati képviselő sajtótájékoztatón ismertették a megnyert határon átnyúló brüsszeli projektet.

Farkas Iván Muzsla polgármestere és Mészáros Béla önkormányzati képviselő bemutatják a pályázatot
Olyan beruházásról beszélünk, ami régiónk szőlészetét és borászatát alapvetően fogja érinteni

– szögezte le Farkas Iván. Ismertette, környékünkön található az ország legjobb szőlőtermő régiója. A szőlészet és borászat az, ami leginkább meghatározza térségünket, ezért ez az egyik kitörési pont is.

Amikor az Ister Granum társulásban 3 - 4 évvel ezelőtt döntöttünk arról, mi lesz az eurorégió fő irányvonala, a közel kilencven polgármester a Duna jobb és bal oldaláról eldöntötte, a helyi termékekre és szolgáltatásokra szeretnénk fókuszálni. Most egy 11 aktivitásból álló projektcsomag lett sikeres. Ennek egyik része Muzslán fog megvalósulni a másik a magyarországi Kesztölcön. A két Duna menti régió egymásra talált e téren

– fogalmazott Muzsla polgármestere.

Szeretnék a párkányi és esztergomi régióból a lehető legtöbb borászt összefogni.
muzsla sajtótáj.

Megtudtuk,

Muzsla 309.080 euró támogatásban részesül a pályázatból,

amelyből megvásároltak és a későbbiekben teljesen felújítanak egy épületet a község központjában, amely szőlészeti és borászati szolgáltatóházként fog működni.

Létesül egy borászati laboratórium, ahol a környék borászainak lesz lehetőségük kivizsgáltatni boraikat.

Ide nem csak a hivatásos borászokat várjuk, de a hobbi borászokat is, mert célunk, hogy a párkányi és esztergomi borkörzetben a gazdák jobb borokat tudjanak előállítani

– emelte ki Farkas.

Mindezek mellett a pályázat nyolc meteorológiai mérőállomás kihelyezésével is számol a szőlőhegyeken.

Ezekből öt lesz kihelyezve a Duna bal partján. Bátorkeszi, bár nem tartozik szorosan a párkányi régióhoz, mégis szeretne részt venni a projektben, ezért az ottani dűlőkbe is helyeznek majd ki mérőállomásokat. A meteorológiai mérőállomások fő hozadéka, hogy egy tudásbázisú rendszer előre jelzi, az időjárást, hogy milyen betegség van kialakulóban, mire kell a borászoknak az elkövetkező napokban reagálniuk. Ezeket az információkat az előfizetők megkapják számítógépeikre vagy mobiltelefonjaikra.

A szolgáltatóházban szőlészeti és borászati eszközök árusítását is tervezik, valamint létrejön ott egy szakmai közösségi tér, rendezvények, konferenciák továbbképzés színhelye lesz.

A továbbiakban Farkas Iván ismertette, a magyarországi oldalon a kesztölci Szivek Pince a pályázat megvalósítója. Ők 30.100 euróból egy présházat és borospincét újítanak fel. Ide fogják a begyűjteni a bormintákat a saját oldalukon és innen kerülnek majd át a muzslai laborba. Ezen kívül közösségi és szakmai rendezvényeknek fog helyet biztosítani a pincészet.

A borlabor és a meteorológiai mérőállomás működési elvei
muzsla sajtótáj.

Mészáros Béla, számítógépes szakember, önkormányzati képviselő elmondta, a laboratóriumban a bor 40 paraméterét tudják majd kimutatni, s ezek ismertében dönt a gazda a bor további kezeléséről.

A labor az interneten keresztül összeköttetésben áll az előfizetőkkel, és méltányos áron megküldik nekik az eredményt. Az is a pályázat követelménye, hogy a szőlészeti és borászati szolgáltatóházban négy évig fenn kell tartani a munkahelyet.

A mérőállomásokról szólva kifejtette, mind a 8 állomás egy központi számítógéphez lesz kötve. Nem csak az időjárás és a szőlő betegségeinek kialakulására figyelmeztet, de lehetővé teszi a szőlő termőtalajának megfigyelését is. Méri a napfényes napok számát is, amit később fel lehet tüntetni a borok címkéjén.

Természetesen a meteorológiai mérőállomások száma igény esetén bővíthető.

A sajtótájékoztatón megtudtuk,

a rendszer mögött Árendás Csaba muzslai származású fiatalember startup cége áll, aki Budapesten él. A rendszer 2016-ban Magyarországon az év startupja lett.

A pályázat bemutatói hangsúlyozták, ilyen rendszer a régióban még nem volt. Minden egy hálózatba kötve fog működni, GPS hálózaton és az interneten keresztül lesz elérhető.

Farkas Iván az elmondottakhoz hozzátette, elkészültek a tervek a szolgáltatóház épületének felújítására, meg van kötve a partnerszerződés a Szivek Pincével, a támogatási szerződés az Interreg EGTC-vel. Elkezdték intézni az áthidaló hitelt a munkálatokra, hiszen tudvalévő, az Interreg program utófinanszírozási rendszerben működik. A falu önrésze 5 százalék.

Többen kérdezték, miért fogunk bele ilyen nagy beruházásba, amikor a hobbiborászok életkora 60-70 év. Örömmel mondhatom felénk vannak fiatal emberek, családok, akik a borra építették vállalkozásaikat, de fiatal hobbiborász is szép számban akad. Van létjogosultsága régiónkban az ilyen egyedülálló fejlesztéseknek

– mondta végszóként Farkas Iván.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.