2023. december 17., 09:30

Hittel, hűséggel, bátorsággal!

Az ipolysági Szondy György Gimnázium színes rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának 110. évfordulóját.

 

110 éves az Ipolysági gimnázium
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Gajdács Mónika felvétele

E jeles ünnep alkalmából előadásokra, versenyekre, kulturális műsorokra került sor, és Tóth Tibor szerkesztésében egy jubileumi évkönyvet is kiadtak. Az évforduló jegyében indult útjára a Szondy apródja elnevezésű diáklap is, amely a gimnázium elmúlt másfél hónapjának eseményeit volt hivatott összefoglalni. Az októberi múltidézés kulturális részének a helyi városháza színházterme adott otthont, majd a gimnázium épületébe invitálták vendégeiket, egykori pedagógusokat, diákokat, támogatókat és iskolabarátokat.

 

Iskolatörténet
 

Hont megye székhelyének, Ipolyságnak a gimnáziuma hosszú előkészületek után, 1913. szeptember 4-én nyithatta meg kapuját. A Honti Kaszinó épületében, a mai egyházi gimnáziumban működő intézmény első igazgatója egy makói gimnáziumi tanár, Barczán Endre volt. Az 1918-as impériumváltás után a csehszlovák hatóságok csak az első négy évfolyam megnyitását engedélyezték, s csupán a húszas években válhatott újra nyolcosztályossá. Az 1938/1939-es tanévet még csehszlovák állami reálgimnáziumként kezdte meg az iskola, de az első bécsi döntést követően, mint magyar királyi állami gimnázium fejezte be, és 1942-ben felvette Szondy György nevét.

110 éves az Ipolysági gimnázium
Fotó:  Gajdács Mónika felvétele

 

„Miután a város újra Csehszlovákia része lett, a magyar nyelvű oktatás megszűnt, helyette 1945 áprilisától szlovák gimnázium nyílt. A kezdettől a háború végéig az iskolában 415-en érettségiztek, háromnegyedük egyetemet végzett. A gimnázium diákjai és tanárai jelentősen kivették részüket a város és környéke kulturális életéből. A háború után csak 1953-ban nyílhatott meg a magyar tizenegyéves középiskola; 1956-ban érettségizett az első osztály. 1965-ben különvált a gimnázium, amely évente két osztályt indított. 1981-ben új iskolaépületben kezdődött meg a tanítás. A nyolcvanas években beindult szakosító képzésnek a bársonyos forradalom utáni változások vetettek véget. Egyúttal egy időre megadatott az igazgatóválasztás lehetősége, s 1991-től a gimnázium önálló jogi személy lett”, olvasható az intézmény honlapján található összefoglalóban.

Az újraindulás óta diákok százai koptatták az iskola padjait, s az alma materből kikerülve gazdagították a felvidéki magyar kulturális, gazdasági és politikai életet. Az elmúlt években különösen a Vas Ottó vezette József Attila Irodalmi Színpad és a Béres Gábor által létrehozott iskolai énekkar vált országosan ismertté.

 

Csáky Pál visszaemlékezése
 

Csáky Pál 1971 és 1975 között volt az iskola diákja.

110 éves az Ipolysági gimnázium
Fotó:  Gajdács Mónika felvétele

 

– Szép időszak volt, értékes indíttatást adott. Egy, csírájában már jól körülírható világnézettel bocsátott tovább az érettségi után, amelynek fontos eleme volt az is, hogy ebben a gimnáziumban az anyanyelvünkön tanulhattunk.

Olyan évfolyam diákja volt, amely valóban nagyon aktívan tevékenykedett.

– Irodalmi színpad, diáklap kiadása, magyar irodalmi szakkör, szlovák nyelvi szakkör, matematika-, földrajz-, kémia olimpia, diákzenekar, rendezvények, előadások szervezése, Csemadok-vetélkedők, az első szakmai dolgozatok megírása, sportkör-kulturisztika, informális, léleknevelő találkozások tanárokkal, másként gondolkodókkal a Csemadokban s lakhelyünkön, a Váralja utca 22-ben is. Ez volt az ipolysági gimnázium – mondta Csáky Pál.

A politikus és író a keretek feszegetésére is kitért, továbbá arra, miként keresték, hol lehetnek tevékenységüknek a rendszer által tolerált határai.

– Amikor Léváról, a „magasságos” járásról tanfelügyelő jött ki, akit akkor csakis a hatvannyolchoz fűződő viszonyunk és a szlovák nyelvtudásunk érdekelt, az osztályból való távozása után, nyitott ablakok mellett a magyar himnusz eléneklésével búcsúztattuk, a máig is minden lében kanál Molnár Imre „felbujtására”.

 

Hittel, hűséggel, bátorsággal

 

Az intézményt jelenleg az a Gajdács Mónika igazgatja, aki korábban maga is a gimnázium diákja volt. Mint mondta, örül, hogy az iskola az ő vezetése alatt is tovább gazdagodik, s biztosítani tudja a színvonalas anyanyelvi oktatást a régióban.

110 éves az Ipolysági gimnázium
Fotó:  Gajdács Mónika felvétele

 

– Az iskola tantermeiben 110 éve minden nap érték születik. Érezzük gimnáziumunk szellemének, presztízsének erejét. A mai napig arra törekszünk, hogy a diákokat felkészítsük a továbbtanulásra, s hogy az itt megszerzett tudás olyan szilárd alapokat biztosítson számukra, amelyekre jövőjüket építhetik. Megszámlálhatatlanul sok ipolysági gimnazista szolgál példaképül, s lobog fáklyaként a nagyvilágban. Méltán lehetünk büszkék rájuk. A Szondy György Gimnáziumban 2023-ban is értéket teremtünk, látókört szélesítünk, emberségre nevelünk, barátságokat ápolunk és magyar ajkú diákokat terelgetünk a kitűzött céljaik felé. Ahogy a mottónk is hirdeti: Hittel, hűséggel, bátorsággal!”

Az írás megjelent a Magyar7 50. számában.

 

 

110 éves az Ipolysági gimnázium
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.