2021. március 13., 11:17

Hihetetlen: Remegő kézzel farag csodálatos tojásokat

Nagyfokú precizitást, biztos kezeket követel a tojásfaragás, hiszen alig van anyag, ami a tojáshéjnál törékenyebb. Kremmer Dezső bényi mester betegségének utóhatásait a kezében érzi, mégis ezzel foglalkozik. Alkotásai bizonyítják, a test fogyatékosságát legyőzi az elme és az alkotókedv.

Médialapozó
Fotó: Bokor Klára
Pár a legújabb munkák közül

Elmondja, 2008-ban érte a sztrók, a felépülés hosszadalmasnak ígérkezett.

Kremmer Dezső
Fotó:  Bokor Klára
Kremmer Dezső
Fizikailag nem voltam a toppon, de valamivel foglalkoznom kellett, hiszen még csak 54 éves voltam. Vettem egy gravírozógépet, hogy majd üvegeket, poharakat fogok díszíteni, de találtam a fiókban kifújt tojásokat még a lányom és fiam gyerekkorából. Belekezdtem, és egyre jobban ment”

– árulja el a kezdetekről. A hobbiból végül hosszan tartó szerelem lett.

Kremmer Dezső alkotása
Fotó:  Bokor Klára
Ékszertartó

Továbbfejlesztette a technikát, egyre bonyolultabb dolgok is sikerültek - egy kisebb tojás a nagyobban, tojásból ékszerdoboz, hétezer Swarovski kristállyal kirakott strucctojás. Néha már a fizika határát feszegette, hiszen alig maradt a tojáshéjból. Patkolt, szögelt, kipróbált szinte minden technikát.

Kremmer Dezső
Fotó:  Kremmer Dezső-archív
Kiállítás és vásár Lipcsében

Ekkoriban sok helyen voltak kiállításai – Dunaszerdahelyen, Pozsonyban, Komáromban, Érsekújvárott, Tapolcsányban és még Lipcsében is. Alsókubinból az országos versenyről elhozta a fődíjat, a következő évben pedig kategóriájában az első helyezést. A legutóbbi pedig a veszprémi kiállítás volt.

Bő két éve, amikor a kezem remegése intenzívebbé vált és több tojást törtem össze, mint amit sikerült kifaragnom, befejeztem”

– mondja.

Kremmer Dezső alkotásai
Fotó:  Bokor Klára

Ám hiányzott neki az alkotás, ezért vett egy kisebb esztergapadot és maradék fákból kisebb nagyobb tálakat esztergált, többször műgyantával kombinálta. Ezt a munkát is élvezte, de a nagy kedvenc mégis a tojásfaragás maradt.

Úgy fél éve, mintha pici javulás állt volna be állapotomban, ezért újra megpróbálkoztam a tojásokkal. Új alkotásaimból a horpasztott, aranyozottra vagyok a legbüszkébb.”
Kremmer Dezső alkotása
Fotó:  Kremmer Dezső-archív

Szívből köszöni Istennek, hogy újra visszatérhetett ehhez a hobbihoz.

Sajnos, a több mint kétszáz tojás bedobozolva várja sorsát. Remélem, eljön az az idő is, amikor találunk nekik állandó kiállítási helyet és látványuk sokaknak örömet szerez majd”

– mondja beszélgetésünk végén az alkotó.

+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.