2021. június 16., 19:34

Hetek óta büdös van Somorján, de legalább tudni, miért

A Nyugat-szlováki Vízművek Rt. dunaszerdahelyi fióküzeme hivatalos levélben értesítette Somorja város önkormányzatát arról, hogy meghibásodott a tejfalusi szennyvíztisztító állomás 2-es számú tározójának szellőztető rendszere. Ez okozza a somorjai városrészben a hetek óta terjengő bűzt, a lakosok jogosan háborognak.

Somorja-Tejfalu-szennyvíztisztító
Fotó: Somorja hivatalos oldala

Orosz Csaba, Somorja polgármestere teljesen jogosnak tartja a lakosság felháborodását, mert már nem először történt meg, hogy a szennyvíztisztító meghibásodott.

Nyáron ráadásul a kellemetlen bűz is jobban érződik.

A polgármester portálunknak elmondta, nagyon túl van terhelve a somorjai szennyvíztisztító állomás.

A jövőben a vízügy nem fog kiadni építkezési engedélyt azoknak a falvaknak, amelyek rá vannak kötve (Gellétől egészen Somorjáig) a víztisztítóra, mert nem bír el több területet a víztisztító állomás. Ezt alátámasztotta az a tény is, hogy két hete nagyon-nagy a bűz a tisztítóállomás környékén. Egy levegőztetőrendszer romlott el, amelynek értéke meghaladja a 30-40 ezer eurót”

– nyilatkozta Orosz Csaba.

A közbeszerzési folyamatot először is jóvá kell hagynia az elnökségnek, valamint a felügyelőbizottságnak, majd meg kell rendelni, tehát az első fordulóban annyit ígértek a polgármesternek, hogy augusztusig is eltarthat a folyamat.

A beruházó igazgatótól személyes ígéretet kaptam arra, hogy gyorsított eljárásban fogják lefolytatni a levegőztetőrendszer beszerzését és beszerelését. Az elnökség jóváhagyása után egy gyorsított közbeszerzési folyamat által megrövidítik az eljárást, így egy-két hét türelmi időt kértek”

– tette hozzá a polgármester.

Somorján sokan nem tudják, hogy a tisztítóállomás nem a városé, nem az önkormányzathoz tartozik. A város is csupán szenvedő alanya ennek az egésznek, a szennyvíztisztító ugyanis a Nyugat-szlovákiai Vízművek Rt. tulajdonában van. "Ez a tisztító állomás 25 ezer embere volt tervezve, már most túl vagyunk terhelve, ez a határ. Jóváhagyták a kapacitásnövelést, és építkezési engedély kiadása folyamatban van, de ez is a 2003-as évi tervezetnek felel majd meg. Somorja és Dióspatony, valamint Vörösmajor bizonyos területe, amely rácsatlakozhat a tisztítóállomásra, de ezen kívül más település már nem fog tudni hozzácsapódni a víztisztítóhoz.” – mondta el a ma7-nek Orosz Csaba.

A megoldás még nem tisztázott, természetesen vannak alternatívák, az lenne a megfelelő, ha az állam adná rá az anyagi keretet. Orosz szerint egy új vagy növel kapacitású víztisztító állomásra lenne szükség, de a vízműveknek ilyen jellegű projektre jelenleg nincs Európai Uniós támogatása. "Tervek vannak a megépítésére, de hogy milyen pénzből, s ki fogja megépíteni, azt egyelőre nem lehet tudni” – közölte a polgármester.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.