2023. november 21., 13:06

Helytörténeti előadás Nagysalló visszatéréséről

2023. november 18-án a nagysallóiak Juhász Gábor helytörténész jóvoltából emlékezhettek az első bécsi döntésre.

Juhász
Galéria
+1 kép a galériában
Juhász Gábor
Fotó: Juhász Gábor

A FOLK-ART-Nagysalló Polgári Társulás és a Csemadok helyi alapszervezetének vezetősége által megálmodott rendezvényre a posta épületének esketési termében került sor. Juhász Gábor a közel negyven érdeklődőnek egy száznál is több fényképből álló prezentációt mutatott be, felidézve az első bécsi döntés előzményeit és az etnikai revízió folyamatát. Az előadását egy témához kapcsolódó dokumentumfilm levetítésével színesítette.

Más településekhez hasonlóan Nagysalló lakosságának jelentős része is kivonult a főutcára, hogy díszmagyarba öltözve köszöntse és ünnepelje a bevonuló katonákat, akik a Zselíz városrészét képező Rozina irányából érkeztek”

– fogalmazta meg Juhász Gábor, majd hozzátette:

Fénykép alapján lokalizáltam, hogy a nagysallói díszkapu pontos helye a 48-as emlékmű és az iskola közötti területen volt.”

Idézett a helyi Rabacz család krónikájából is, amelyben sok más mellett az 1848/49-es és az 1938. novemberi események is részletezve vannak.

Juhász
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.