cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 11., 09:10

Helemba és Ipolydamásd mindig megtalálják a módját a közös ünneplésnek - KÉPEKKEL

Az idén is az Ipoly folyóban végezte úgy Farsang Tóbiás, mind Mariska kiszebaba. Ezeket rút, bajt, sötétséget, hideget hozó alakokat messze vitte a folyó a falvaktól.

Helemba kiszebábu
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Bokor Klára

Helembán hagyományosan a falumúzeum elől indult a menet, hogy hosszú sétával, megállókkal, tűz átugrásokkal a tavaly átadott új Károly Róbert-hídhoz érjenek.

Helemba kiszebábu
Fotó:  Bokor Klára

A híd közepén találkoztak a helembai és az ipolydamásdi ünneplők és a két kiszebaba. Rományik Ferenc Ipolydamásd polgármestere elmondta, országos szinten is példaértékű a két település összefogása, hogy évente közösen búcsúztatják a farsangot minden gátló tényező ellenére.

„2000. március elsején elbontásra került az itteni provizórikus híd, az új hidat, amelyen most állunk, tavaly adták át. Ennek ellenére a közbeeső 23 évben is együtt ünnepeltünk farsang farkán. Volt alkalom, hogy a szobi vasúti hídon jöttünk át, a helembaiak pedig traktorral jöttek elénk. Volt, hogy a befagyott Ipoly jegén táncoltunk, máskor csónakkal keltünk át a folyón - kifeszítettünk egy kötelet és áthúztuk egymást egyik irányból a másikra, többször Letkés felé kerültünk autóbusszal. Mindig megtaláltuk a módját a közös ünneplésnek” – fejtette ki Rományik Ferenc.

Helemba kiszebábu
Fotó:  Bokor Klára

Izrael Gergely Helemba polgármestere az elmondottakhoz hozzáfűzte, örömmel látják, évről évre többeket vonz ez a rendezvény. „Nagyon régi hagyomány, és ha továbbra is ilyen összetartó közösség lesz mindkét oldalon, akkor ennek soha, de soha nem szakad vége” – emelte ki Izrael Gergely.

„Februárban, farsang felé elkergetjük a telet, szép volt a karácsony, de fáztunk épp eleget. Jelmezt öltünk, síppal- dobbal lármázunk egy keveset, hogy a hosszú szürke álom érjen véget, ha lehet… , s ne hozzon több hideget! Így várjuk a langyos tavaszt, számláljuk a perceket, reggel-este, napról napra a kedvünk is kedvesebb” – szavalták a jelenlévők, majd a kiszebabákat felgyújtva az Ipolyba dobták.

Helemba kiszebábu
Fotó:  Bokor Klára

A rendezvény ezen az éven az ipolydamásdi oldalon jókedvű mulatozással folytatódott.

Helemba kiszebábu
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.