2021. április 15., 07:25

Házhoz megy a vakcina! Mobil oltócsoportokat vetnek be Nagyszombat megyében

Mobil oltócsoportok fognak működni Nagyszombat megyében, ezek tagjai fogják beoltani a szociális intézmények mozgásképtelen, és más, 70 évnél idősebb lakóit, azokat a lakosokat, akiknek gondot jelent elmenni az oltásra, valamint a marginalizálódott közösségek tagjait is. Az új szolgáltatásról szerdán tájékoztatott Jozef Viskupič megyeelnök.

Illusztráció
Fotó: Peter Topič
Öt-tíz oltócsoportot szeretnénk felállítani, amelyek folyamatosan oltani fognak. A fenntartótól függetlenül, a szociális intézményekben kezdjük a munkát"

- jelentette be Viskupič. Az egészségügyi szakemberek a Pfizer/Biontech vakcinával fognak oltani. A kísérleti program a nagyszombati Preventíva klinika felügyelete alatt zajlik. Peter Bakič, az intézmény ügyvezető igazgatója elmondta, olyan mentősök és orvosok lesznek a mobil oltócsoportok tagjai, akiknek már van tapasztalatuk ezen a téren. Teljesen felszerelt mentőautóval fognak közlekedni.

Egy csapat öt-tíz embert tud beoltani naponta”

- tájékoztatott Viskupič. Ha a kísérleti szakasz után lesz érdeklődés a szolgáltatás iránt, és elegendő vakcina is lesz, a megye vezetése arra számít, hogy más szolgáltatókkal együttműködve folytathatják ezt a munkát. Az orvos szerint az a legfontosabb, hogy a szociális intézmények minden lakója megkapja a védőoltást.

Lucia Šmidovičová, az egészségügyi részleg igazgatója hozzátette, a megye szorosan együttműködik a körzeti orvosokkal.

Arra fogjuk kérni őket, állítsák össze azoknak a mozgásképtelen betegeknek a listáját, akiknek az egészségi állapota lehetővé teszi, hogy megkapják az oltást"

- mondta. Hozzátette, a megye már felvette ez ügyben a kapcsolatot az orvosokkal, és készek segíteni.

Viskupič a polgármestereket is arra kérte, állítsák össze az oltás iránt érdeklődő, mozgásképtelen lakosok listáját.

A polgármesterek nagyon sokat segíthetnek ebben a munkában"

- mondta Viskupič.

A marginalizálódott közösségek tagjainak oltásával kapcsolatban az egészségügyi minisztérium döntésére vár a megye.

„Készen akarunk állni, mire megkapjuk az összes szükséges engedélyt" - tette hozzá Viskupič.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.