2021. július 31., 10:52

Háttér és előtér Debrődön

A Rovás az idén is megrendezi nyári szabadegyetemét, amelynek első felvonása a járványügyi helyzet miatt ezúttal nem az erdélyi Csíkszentkirályon zajlott, hanem Debrődön.

Rovás tábor
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely felvétele
Balló Andrea, a háttérben Szabó Ottó

Az idei a 13. évada a Rovás Nyári Szabadegyetemnek, amely mindig három helyszínen zajlik, Csíkszentkirályban, Tihanyban és Kassán, illetve az utóbbi időben Debrődön.

A csíkszentkirályi alkotótábor helyett most tíz napon át Debrődön tevékenykedtek a résztvevők, akik augusztus második hetében Tihanyba mennek, majd a hónap végén ismét visszatérnek Debrődre.

Szabó Ottó, a Rovás elnöke elmondja, az idei első alkotótáborban 28-an vettek részt. A hazaiak mellett voltak magyarországi, illetve holland és cseh résztvevők, sőt, érkezett egy lengyel különítmény a Rzeszówi Egyetemről, akikkel együttműködési megállapodást is készülnek kötni pályázatokon, művésztelepeken való közös részvétellel kapcsolatban.

A mostani szabadegyetem témája a háttér és az előtér, vagyis hogyan befolyásolja a háttér a szem előtt történő eseményeket. Ezt rá lehet húzni az aktuális társadalmi, politikai történésekre is, de valójában azt vizsgáljuk, mi áll a mai modern alkotások mögött, a hagyomány és a jelen hogyan alkot jövőt"

– magyarázza Szabó Ottó.

Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója hozzáfűzi, a fő cél választ találni arra, hogy a hagyományos dolgokat, az örökségünket hogyan tudjuk egymáshoz közelíteni a modernnel.

Hajlamosak vagyunk réginek, avíttnak, elmúltnak titulálni a hagyományokat, holott ha válságban vagyunk, mindig ezekhez, a gyökerekhez fordulunk, a hagyományokhoz nyúlunk vissza"

– mondja.

Az alkotótábor résztvevőire a festés mellett számos kísérőprogram várt, bejárták a környéket, megtekintették a helyi látnivalókat, de voltak prezentációk, beszélgetések, előadások. Ezek különféle témákat érintettek, mint a debrődi Mária-jelenések vagy Jablonca és Derenk búcsújárása, de szó volt a Bódva völgye népéről és kultúrájáról is, Bodnár Mónika, a miskolci Herman Ottó Múzeum muzeológusa és Koleszár Krisztián bódvaszilasi helytörténész jóvoltából.

Rovás résztvevők
Fotó:  Szabó Ottó felvétele
A szabadegyetem résztvevői

A szabadegyetem résztvevőinek jelentős része már évek óta rendszeresen ellátogat a Rovás alkotótáboraiba, de az idén sok új arcot is lehetett látni. Sokan a járvány idején a Rovás Facebook-oldalán létrehozott Alkossunk együtt! elnevezésű program által kerültek kapcsolatba a társulással.

Ennek lényege, hogy mindenki a saját műtermében tevékenykedett, de a folyamatot és az elkészült alkotást megosztotta a csoport tagjaival. Az online tér után most Debrődön végre személyesen is találkozhattak.

Balló Andrea erdélyi gyökerekkel rendelkező szegedi festőművész visszatérő résztvevője az alkotótábornak, harmadik alkalommal vett részt rajta.

Imádom a közösséget, a közösségben való alkotást. Itt tudunk egymással beszélgetni, problémákat megtárgyalni, van, amikor ötleteket is adunk egymásnak. Ez egy csodálatos dolog"

– osztotta meg velünk nézeteit a szegedi alkotó.

Megjelent a Magyar7 2021/30. számában.

résztvevők
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.