2021. június 13., 17:04

Hangulatos Templomkert Fesztivál Andódon

Szabadtéri szentmise, minőségi zene, jó borok, na meg bevaduló, de tíz perc alatt megszelídülő és eliszkoló eső – ilyen volt a második alkalommal megrendezésre került fesztivál a rózsákkal teli templomkertben.

Az andódi Szent Rozália templom
Médialapozó
Az andódi Szent Rozália templom

A szentmisét Puss Sándor atya mutatta be, aki az andódi polgármester Puss Péter bátyja, a zenei szolgálatot a Felvidék-szerte ismert kürti Hajnalvándor zenekar vállalta.

Szentmise az andódi templomkertben Puss Sándor atya celebrálásában
Fotó:  Bokor Klára
Szentmise az andódi templomkertben Puss Sándor atya celebrálásában.

A templomkertben kezdődött szentmisén Puss atya szentbeszédében a kis közösségek jelentőségét hangsúlyozta, ahol beszélgetve, barátkozva jobban a dolgok mélyére tudunk látni. A szentbeszéd végére megeredt az eső, s úgy látszott, el is mossa a fesztivált. A szentmise a templomban folytatódott, s láss csodát, mire vége lett, a sötét fellegek továbbálltak, és zavartalanul folytatódhatott a program a Hajnalvándor koncertjével.

fesztivál a templomkertben
Fotó:  Bokor Klára
Külön élmény volt, hogy azonnal tudtunk alkalmazkodni ahhoz a helyzethez, hogy a szentmise a templom belső terében folytatódott, amiért dicséretet is kaptunk Puss atyától. Még a vihar is lelki megerősödésre szolgált, hogy aki ragaszkodik Istenhez a viharban is megtapasztalja áldásait”

– mondta el Danczi Mónika, a Hajnalvándor vezetője, aki reméli, hogy zenéjük megérintette a lelkeket.

Besenyői Citerások
Fotó:  Bokor Klára
Besenyői Citerások

A program a Besenyői Citerások fellépésével folytatódott, akik négy évtizede megkerülhetetlen résztvevői a hagyományőrző rendezvényeknek és kulturális eseményeknek úgy a környéken, mint a környező országokban. Tarsolyukban tudhatnak számos népzenei díjat.

Őket Laudamus együttes követte Érsekújvárból, akik hét éve zenélnek együtt. Fellépnek esküvőkön, szertartásokon, szentségimádásokon, lelkigyakorlaton.

Crux koncert
Fotó:  Kis József
Crux koncert

Este a várva várt Crux koncert vette kezdetét. A felvidéki keresztény zenekar célja a keresztény lelkiség terjesztése és erősítése, főként a fiatalok körében.

Az önkormányzat és a Csemadok szervezésében megvalósult rendezvény ötletgazdája a polgármester Puss Péter volt. „Pár éve Nyékvárkonyban vettem részt egy hasonló fesztiválon és annyira magával ragadott, hogy elhatároztam, ha lesz mód rá, Andódon is megvalósítjuk. Erre az alkalomra nagyon jó kis helyszínünk van, egy meghitt park a múzeum és a templom épülete között. A fesztivál ideje alatt természetesen nyitva tart a múzeum, ahol az érdeklődők megtekinthetik a néprajzi kiállítást és falunk szülöttjének, Czuczor Gergelynek az emlékszobáit, de a múzeum alatti pince is várja a látogatókat” – mutatta be a rendezvényt a polgármester.

a múzeum pincéjében
Fotó:  Bokor Klára
A múzeum pincéjében.
templomkert-3-copy
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.