2019. június 2., 20:01

Ha erősödik összetartozásunk, erősödik a haza!

A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon. Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. 

szozat.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Sólyom László köztársasági elnök 2010. június 3-án írta alá a törvényt, amely a 90. évforduló napján, 2010. június 4-én hatályba is lépett.      

Ma a bodrogközi és  az Ung-vidéki magyarok a trianoni egyezmény 99. évfordulójára emlékeztek Nagytárkányban, ahol a régióban először - 2005-ben - állítottak emlékművet Csonka angyal néven e számunkra oly fájdalmas esemény apropójából.

Orlovský Erzsébet verset mond
Fotó: Zsebik Ildikó
Orlovský Erzsébet verset mond

A Szózat illetve Juhász Gyula Trianon című versének elhangzását követően, amely Orlovský Erzsébet tolmácsolásában hangzott el, Kopasz József  polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. A Magyar Köztársaság kassai főkonzulja, Haraszti Attila ünnepi beszédében a következőket hangsúlyozta: bár június 4-e nem ünnepnap, ahogyan november 4-e vagy október 6-a sem az, mégis jeles nap, hiszen az összefogásnak állít emléket, az összefogás szükségességére irányítja a figyelmet.

A jövőről szól, közös vágyunkra utal, arra, hogy bízzunk magunkban, mert közösen képesek vagyunk helyesen alakítani jövőnket. Ha erősödik öszetartozásunk, erősödik a haza, ha erősödik a haza, erősödik Közép-Európa!

Kopasz József köszöntője
Fotó: Zsebik Ildikó
Kopasz József köszöntője

Az összetartozás tudata bennünk él, ráadásul a korábbi értelemben vett határok mára megszűntek, s ez mindannyiunkat örömmel tölt el. Ha önazonosságunkat megőrizzük és  nyugodt, békés életre törekszünk, képesek leszünk  e célok elérése érdekében dolgozni! Ma sokkal több lehetőségünk van az előrelépésre, mint volt egykor. Ha tudunk ezekkel élni, egy boldogabb jövő reménye éltethet mindannyiunkat!

Az ünnepi beszéd elhangzása után a koszorúzás következett. Az emlékezés koszorúját elhelyezték: a főkonzul úr, az önkormányzat képviselői, a helyi oktatási intézmények vezetői, a Csemadok helyi és járási szervezete, a Vöröskereszt, valamint az MKP helyi és járási elnökségének tagjai.

Koszorúzás után
Fotó: Zsebik Ildikó
Koszorúzás után

Az emlékezés a sárospataki 8kor Színház előadásával ért véget. A társulat pódiumműsoraival már bejárta a fél világot. Műsoraik jellemzően mai hangzásúak, elsősorban a Kormorán együttes zenei világából származó dalokból, legjelentősebb költőink és íróink műveiből vett versekből, prózákból állnak. Így volt ez a mai alkalommal is.

Kopasz J., Haraszti A. és felesége, a 8kor Színház szereplői
Fotó: Zsebik Ildikó
Kopasz J., Haraszti A. és felesége, a 8kor Színház szereplői

A színvonalas megemlékezés alighanem az égieknek is tetszett, hiszen zuhogó esőben kezdődött, és verőfényes napsütésben ért véget. 

szozat.jpg
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék