2021. október 7., 20:00

„Ha élet zengi be az iskolát, az élet is derűs iskola lesz”

A második világháború utáni lakosságcsere és deportálás során 1946 és 1948 között Pozsonypüspökiből 140 magyar családot deportáltak erőszakkal Csehországba, 300 családot pedig Magyarországra telepítettek. 

Dunajszky Éva
A díjazott iskola pedagógusai

A település tősgyökeres magyarságának létszámát erősen megritkította ez a 74 éve történt embertelen cselekedet. Családokat szakítottak szét, embereket fosztottak meg otthonuktól, vagyonuktól, csak azért, hogy Beneš és Husák elgondolásának megfelelően csehszlovák nemzetállamot hozzanak létre.

Több más felvidéki településhez hasonlóan a pozsonypüspökiek is minden évben megemlékeznek a szülőföldjükről erőszakkal elszakított földijeikről. Már 14 éve október első vasárnapja a kitelepítettek emléknapja a településen. Idén október 3-án a XXXV. Városi Kulturális Napok keretében tartották az emléknapot a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezetének szervezésében.

Hagyományosan ezen a megemlékezésen adják át a „Pozsonypüspöki Magyarságának Megmaradásáért” Csemadok-díjat. Az elismerés ötlete, amint azt Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke lapunknak elmondta, a Pozsonypüspökiből kitelepített Szelepcsényi család leszármazottjától, Szelepcsényi Sándortól származik, aki a díjat meg is terveztette Nagy József helyi festőművésszel.

Idén először kapta a díjat intézmény: a gazdag múlttal és hagyománnyal rendelkező Pozsonypüspöki Alapiskola és Óvoda, amely az újranyitás óta 71 esztendeje megszakítás nélkül működik.

– Amit diákkoromban alapként ebben az intézményben az akkori pedagógusoktól kaptam, az egy életre szól.  Azóta nagyot fordult a világ, magyarságunk egyre fogy és szórványmagyarként a fővárosban, e kis magyar szigeten megélni mindennapi életünket, anyanyelvünket és anyanyelvi intézményünk küzdelmes napjait, bizony erős akaratot, egyenes gerincet, a gyökerekhez való ragaszkodást és erős önazonosság-tudatot igényel – fogalmazott Jégh Izabella a díjazott iskola méltatásakor. A továbbiakban az iskola eredményeit és sikereit emelte ki.

Nagy Mónika ötödik éve igazgatója az intézménynek. Ez idő alatt hatalmas változást vitt véghez pedagógustársaival az oktatás terén és az intézmények környezetében illetve belső életében is. A korábbi 80 fős létszámot szívós munkával, az oktatás színvonalának emelésével és az iskolai légkör családiassá tételével sikerült mára 124 főre emelniük, az óvodások száma pedig 41. Az iskola pedagógusai mindnyájan arra törekszenek, hogy a tanulók a színvonalas tárgyi tudás mellett megfelelő emberi tartást, önazonosság-tudatot szerezzenek.

Minden alkalmat megragadnak arra, hogy iskolájukat fejlesszék, rengeteg pályázatot dolgoznak ki, amelyek nagy része sikeres, ennek köszönhetően az iskola állandóan fejlődik.

– Mivel az iskola hathatósan segíti a Csemadok munkáját is, rendszeresen részt vesznek a rendezvényeinken, ezért méltán mondhatjuk, hogy megmaradásunk zálogaként tekintünk rájuk – mondta az elnök asszony hozzáfűzve, ezért döntött úgy a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezete, hogy idén nekik adományozza a díjat.

Az intézmény igazgatója, Nagy Mónika nagy megtiszteltetésnek tartja a díjat, amelyben benne van az előző tanári gárdának, az előzői iskolaigazgatónak és a helyettesének, de mindenkinek a munkája, aki ebben az iskolában tanított, így ez a díj nekik is szól.

Megjelent a Magyar7 2021/40.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.