2020. október 8., 21:08

Gyűjtést szerveznek a gömöri forgószél károsultjainak - KÉPEKKEL

Hatalmas szélvihar söpört végig hétfőn a Tornaljához közeli Gömörfalva község egy részén. A csaknem ezer lakosú településen rendkívüli állapotot hirdettek, az érintett ingatlanoknál még mindig zajlik a romeltakarítás és a károk felmérése. A károsultak megsegítésére csütörtökön nyilvános gyűjtést indítottak.

Médialapozó
Fotó: Virsinszky Tamás

A forgószél komoly pusztítást hagyott maga után, több családi ház és garázs teteje megrongálódott. A helyiek elmondása szerint az egész nagyon gyorsan jött és alig pár percig tartott, ám a tornádó olyan elemi erővel csapott le, amelyhez foghatót még nem tapasztaltak.

A viharfelhők délnyugati irányból érkeztek, amikor az égbolt szinte teljesen besötétült, és hirtelen egy tölcsér alakult ki a házak mögötti szántóföldeken, Gömörfalva település sánkfalvai részén. Ahogy egyre közeledett a lakóházak felé, úgy mindent letarolt, ami az útjába került egy nagyjából száz méteres sávban.

A szél fákat, kerítéseket döntött ki, elektromos vezetékeket szakított le, cserépdarabokat és törmeléket sodort magával, sőt egy egész vaskaput kitépett a helyéről. Szinte a csodával határos, hogy senki sem sérült meg. Az okozott anyagi kár viszont jelentős. 

Lőrincz Tibor és családja máig nem tudja felfogni az eseményeket. Családi házuk, üzlethelyiségük, valamint a nemrég megvásárolt szomszédos épület tetőszerkezete is teljesen megrongálódott. A tűzfal ledőlt, a ház mellett parkoló tartálykocsi is megsérült. Ideiglenesen ponyvával takarták le az épületeket, a munka legnagyobb része azonban még hátra van.

Két másodperc volt az egész. Jött és ment és mint a bomba, amikor szétrobbantják a háborúban, ennyi volt az egész. Ezt nem kívánom senkinek, ahogy mondják, még a legrosszabb ellenségemnek se"

- összegezte tömören Lőrincz Tibor, aki szerint akár 180 km/óra körüli sebessége is lehetett a szélnek. Felesége, Lőrincz Krisztina elmesélte, hogy épp csak annyi idejük volt, hogy berohanjanak a házba és becsukják az ablakot, nehogy még nagyobb baj történjen.

gomorfalva_tornado_08.jpg
Lőrincz Krisztina mutatja a keletkezett károkat

Az érintett családok többsége teljesen el van keseredve, mert kevés anyagi tartalékuk van és nem tudják miből fogják finanszírozni a helyreállításokat.

Lévai Mónika a település polgármestere ezért azonnal segítségért fordult a felsőbb szervekhez. Levelet írt Ján Lunternek, Besztercebánya megye elnökének, sőt még Igor Matovič kormányfőnek is, választ azonban eddig nem kapott.

A községben rendkívüli állapotot hirdettek és önerőből próbálják támogatni a károsultakat.

A tető nélkül maradt házak lefedésére ponyvát biztosítottak, az utcabeliek pedig egymásnak segítenek. Nem lesz egyszerű minden ház tetejét lecserélni a rossz időjárás beállta előtt, mert a pénz mellett szakemberekből, kőművesekből és ácsokból is hiány van. Ezért várják minden jószándékú segítő munkás jelentkezését.

Továbbá az önkormányzat önkéntes gyűjtést indított a károsultak megsegítésére. Ennek részleteit csütörtökön tették közzé a község honlapjánAki szeretné segíteni az érintett családokat, az megteheti az IBAN: SK59 0200 0000 0028 1543 7659-es (VÚB) számlaszámon. Az átutalás egyedi azonosítója (variabilný symbol) VS: 5102020. Közleményként a hozzájáruló magánszemély vagy vállalkozó nevét is fel lehet tüntetni. A gyűjtés a hónap végéig, október 31-ig tart, s a teljes összeget tornádó károsultjainak megsegítésére fordítják.

A témával a Magyar7 következő számában is foglalkozunk majd.

+19 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.