2022. június 15., 08:16

Gyógyítás határok nélkül: miért olyan sok a rákos beteg Dél-Szlovákiában?

Közös magyar–szlovák pályázatnak köszönhetően csaknem 400 ezer eurót nyert el a Losonci Általános Kórház és a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház. A projekt a két határ menti intézmény együttműködését hivatott erősíteni a gasztroenterológia területén.

losonc
Médialapozó
Gasztroenterológiai rendelő
Fotó: Jozef Mikuš/Novohradske.sk

A Losonci járásban sok beteg küzd emésztőrendszeri betegségekkel, sokan várnak gasztroenterológiai vizsgálatra, ugyanakkor kevés a szakrendelő. Erre a problémára keresett megoldást a kórház, amikor pályázott. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társfinanszírozott projekt fő célja, hogy elősegítse a gyomor- és bélrendszer betegségeinek a megelőzését, kezelését Besztercebánya és Nógrád megye területén.

A losonci kórház volt a kezdeményező, megpályázta azt európai uniós projektet, melynek feltétele volt a magyarországi együttműködés. Így esett a választás a határ menti Szent Lázár Megyei Kórházra, amellyel régóta jó kapcsolatot ápol az intézmény. A határon átnyúló együttműködés 2020 szeptemberében kezdődött.
Gasztroenterológai központ létrehozása

Az emésztőrendszer betegségeinek megelőzése, kezelése, az orvosi eszközpark bővítése, az orvosok együttműködése, illetve információ- és tudáscsere – ez a közös projekt lényege, mondta Július Höffer, a losonci kórház igazgatója.

Régebben egy gasztroenterológusunk volt, ma már kettő, de ezt a létszámot szeretnénk tovább bővíteni. Vannak, akik fontolgatják, hogy az orvoslásnak ezt az útját választják. Úgy gondolom, ha látják az osztály fejlődését, akkor többen is csatlakoznak

– mondta Július Höffer, hozzátéve, igazából a gasztroenterológai központ – amelyet Besztercebánya megye déli részén szeretnének létrehozni – lehet majd vonzó a fiatal szakemberek számára.

– Ez nem egy-két év feladata, de fontos, hogy legyen jövőképünk, és dolgozzunk rajta – fűzte hozzá.

Sok a vizsgálatra váró beteg

A gasztroenterológiai központ felé vezető út első lépése a modern műszerek beszerzése volt. A losonci kórház a projektből több mint 212 ezer euróban részesült. Vásároltak egy video endoszkópos gasztroenterológiai tornyot, valamint két flexibilis endoszkóphoz egy automata fertőtlenítőt. Az eszközöknek köszönhetően javul és gyorsul a diagnosztikai folyamat.

Az új műszerek segítségével az emésztőrendszerben lévő elváltozásokat még azelőtt rögzíthetjük, hogy a rákos daganat kialakulna.

Így a kezelési költségek lényegesen alacsonyabbak, mint a daganat eltávolításának költsége – mutatott rá a diagnózis gyors felismerésének a lényegére Faragó Richárd, a gasztroenterológiai ambulancia orvosa. Emellett a nagy felbontású HD video endoszkópia lényegesen jobb képminőséget biztosít a korábbinál, ezáltal hatékonyabb a rosszindulatú daganatok korai stádiumának kimutatása.

A járásban magas a gasztroenterológiai vizsgálatra váró betegek száma, és hiány van az erre a területre szakosodott rendelőkből. Ezért volt kiemelten fontos a két kórház határon átnyúló együttműködése, amelynek köszönhetően javul a betegellátás minősége. Fontos az is, hogy magyar és szlovák orvosok kicseréljék tapasztalataikat a térségben oly gyakori gyomor- és bélrendszeri betegségek gyógyításában, és megismerjék egymás jó gyakorlatait.
salgótarján
Szent Lázár Megyei Kórház
Fotó:  Szent Lázár Megyei Kórház
Egyedülálló berendezéssel gazdagodott a Nógrád megyei kórház

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház a támogatási összeg jelentős részét egy Elvis Exera III. endoszkópos rendszer beszerzésére fordította. Lényeges fejlesztésről van szó, hiszen ez az első magyarországi kórház, ahol ilyen típusú vizsgálóeszközzel dolgoznak.

A gasztroenterológia a belgyógyászatból önállósodott orvosi szakterület, amely az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozik. Intézményünk múlt évi betegforgalma 4889 esetben 14 880 ilyen beavatkozás volt

– emelte ki dr. Szabó Géza főigazgató.

127 ezer eurót költöttek a fejlesztésre

A ragyolci származású dr. Koronczi Dániel, az I. Belgyógyászat-Gasztroenterológiai osztály főorvosa lapunknak elmondta, a helyi kórház mintegy 127 ezer eurót fordított fejlesztésre.

– A projektnek köszönhetően a már meglévő eszközparkunkat modernebb és az eddig használt eszközökkel kompatibilis műszerekkel bővítettük. Speciális fény használatával és a nagyítási lehetőség kombinálásával hatékonyabban meg tudjuk találni a szövetelváltozásokat, egy másik eljárással könnyebben lokalizáljuk a vérzéseket. Ez a projekt lényege, amely érdekében együtt pályázott a két kórház: a gyors és pontos diagnózis felállítása – emelte ki a főorvos.

– Számomra azért is nagyon fontos ez az összefogás, mert határon túli magyarként évtizedeket töltöttem el részben a szlovák, részben pedig a magyarországi egészségügyben. Reménykedem abban, hogy a két ország egészségügyi együttműködése ezáltal is szorosabbá és hatékonyabbá válhat. A betegség nem ismer határokat, ezért jó lenne, ha a gyógyulást és a gyógyítást sem gátolnák a határok – hangsúlyozta dr. Koronczi Dániel.

Szorosabb együttműködés
A két kórház fontolóra vette azt is, hogy a betegeket mentővel is szállíthatnák vizsgálatra egymás intézményeibe, hiszen a kórházak közötti távolság nem nagy. Az orvosok online is tudnának segíteni egymásnak egy-egy vizsgálat alkalmával, ezzel is hozzájárulva a regionális egészségügyi ellátás határokon átnyúló fejlesztéshez, amelynek végső kedvezményezettje a beteg.

– Azt szeretnénk elérni, hogy a határ mindkét oldalán a szakorvosok rendszeresen megosszák egymással diagnosztikai tapasztalataikat és esettanulmányokat készítsenek a ritka leletekről – mondta Kiss Gábor, a kassai székhelyű CEDS (Central European Development Solutions) vezérigazgatója, hozzátéve, a partnerek az eszközbeszerzésen túl négy szakmai workshopot is szerveztek.

Onkológiai központ mindkét városban

A salgótarjáni kórházban hamarosan új onkológiai központot adnak át. Az új, háromszintes, 3300 négyzetméteres onkológiai tömb ősztől már teljes kapacitással fogadja a betegeket. Hasonlóban gondolkodnak Losoncon is. Mint mondta Július Höffer, az onkológiai központ létrehozásával a losonci kórház a salgótarjáni intézmény példáját kívánja követni.

Továbbra is szeretnénk folytatni az együttműködést a Szent Lázár Megyei Kórházzal, különösképpen az onkológia területén, mivel egyre több az ilyen beteg.

Ezért is kell törekedni az ellátás javítására, főképp a gyors diagnosztizálásra. Az idő ugyanis meghatározó a rákos megbetegedéseknél – zárta mondandóját az igazgató.     

Megjelent a Magyar7 2022/23. számában.

a-projektbol-vasarolt-uj-muszer-2-foto-jozef-mikus-novohradske.sk_
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.