2021. május 19., 19:45

Gútán előzetesen több gyermeket írattak magyar óvodába, mint szlovákba

Gútán a Brünni téren önkormányzati fenntartású magyar, az Erdei utca 10. szám alatt pedig szlovák óvoda működik, s mindkét intézmény kihelyezett részleggel rendelkezik az Erdei utca 8. szám alatt, továbbá a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontban is foglalkoznak ovisokkal. Az aktuális beíratási helyzetről Takács Imrétől, a gútai Közös Tanügyi Hivatal vezetőjétől érdeklődtünk.

A gútai Tündérkert Óvoda főbejárata
Fotó: Facebook
A gútai Tündérkert Óvoda főbejárata

„E helyszíneken összesen 7 magyar és 5 szlovák csoportban foglalkoznak a gyermekekkel. A magyar ovis csoportokból ősszel 51 kicsi megy át valamelyik alapiskolába (további 7 iskolaköteles kicsi az óvodában marad, vagyis évet halaszt), s a helyükre eddig 30 gyereket írattak be a szüleik, így 21 szabad hely maradt. A szlovák ovis csoportokban ugyanilyen okból majd 39-40 férőhely szabadul fel (további 1 gyermek halaszt évet), s eddig 34 jövendő óvodást vettek nyilvántartásba, tehát még 4-5 szabad férőhellyel rendelkeznek. Tudomásom szerint a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont 9 jelenlegi óvodása ősszel megkezdi az iskolai tanulmányait, miközben 13 kicsit ebbe az intézménybe íratnának be a szüleik, vagyis ott túljelentkezés mutatkozott“ – tájékoztatta a Ma7-et Takács Imre, a gútai Közös Tanügyi Hivatal vezetője.

A helyzetet bonyolítja, hogy a következő tanévtől valamennyi, ötödik életévét betöltő gyermek számára kötelezővé válik az óvodalátogatás.

„A gútai lakossági nyilvántartásban 88 olyan kicsi szerepel, akik idén augusztus 31-ig betöltik az 5. életévüket. Közülük 20-at még sosem, egyetlen helyi óvodába sem íratták be az állandó gútai lakhellyel bíró családtagjaik. A javarészük roma származású, és a pontos lakcímük helyett a nyilvántartásunkban csak Gúta város szerepel, tehát nehezen találhatók és látogathatók meg. Remélhetőleg a későbbiekben majd betöltik a még szabad óvodai férőhelyeket...“ – fejtette ki a továbbiakban.

Szülők, óvodapedagógusok és gyerekek együtt serénykedtek a Tündérkert Óvodában.
Fotó:  Facebook
Szülők, óvópedagógusok és gyerekek együtt serénykedtek a Tündérkert Óvodában.

Azt is elárulta, hogy az idei alapiskola beíratás során hány magyar vagy szlovák óvodába járó nebulót írattak be magyar iskolába.

„A magyar tannyelvű II. Rákóczi Ferenc Alapiskolába 11-et, a Corvin Mátyás Alapiskolába 28-at, a „Nagyboldogasszonyba“ 13-at, a szlovák tannyelvű Komensky Alapiskolába pedig 2(!) olyan kicsit írattak be, akik előzőleg helyi magyar óvodába jártak. Gútán kívüli alapiskolába 1 volt magyar gútai ovist vittek. Három gyermek további sorsáról pedig még semmit sem tudunk. Az is érdekes, hogy a helyi szlovák óvodából a „Corvin Mátyásba“ 3, a „Nagyboldogasszonyba“ 7, a „Komenskýbe“  27, Gútán kívüli iskolába pedig 2 gyereket írattak be. Több magyar szülőre jellemző tehát az, hogy vagy magyar oviba, majd szlovák alapiskolába, vagy szlovák oviba, majd magyar iskolába íratja be a gyermekét, azt remélve, hogy így majd könnyebben elsajátítja az államnyelvet“ – derült ki.

Végül Takács Imre hangsúlyozta: minden évben akadnak olyan szülők, akik augusztusra halasztják az utódaik óvodai beíratását. Nekik már kisebb választási lehetőségük lesz.

„Az óvodai felvétel során előnyben kell részesíteni a kötelező ovilátogatásra beíratott, legalább 5 éves gyerkőcöket és az évhalasztókat, akik még nem alkalmasak az iskolalátogatásra. Utánuk kerülnek sorra a többiek, s ha a szabad férőhelyek száma és a termek megszabott kialakítása lehetővé teszi, az esetben akár a 3 évnél fiatalabbakat is befogadják az ovikba“ - zárta tájékoztatását.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!