2018. augusztus 21., 08:37

Somorja: Ne másokra mutogassunk! Nekünk kell tenni a jobb jövő érdekében

Sokéves hagyomány már Somorján, hogy az államalapítás évfordulóján összegyűlnek a helyi és környékbeli magyarok Szent István szobránál, hogy együtt ünnepeljenek.

szent_istvan_somorja_35.jpg
Médialapozó
Fotó: Búss Attila

Idén sem volt ez másként a szervező Immortal Alapítvány és a helyi Csemadoknak köszönhetően. Nagyszerű példa a somorjai civilek munkája arra, hogy a tenni akarás mennyivel magasabb rendű, a csodára várással, a másra mutogatással és a kifogáskereséssel szemben.

 A rendezvény kezdeteként egy fiatal énekespalántának köszönhetően meghallgathatták a jelenlévők a lassan már egyfajta felvidéki himnuszként is használatos Nélküled című dalt. Ezután Dr. Bándy György somorjai történész szavait hallgathatták meg a résztvevők. Mondandója sokrétű volt, a történelmi áttekintés után nem mulasztotta el a Szent István-i örökség üzenetét összekapcsolni a ma kihívásaival.

Fotó:  Búss Attila
 

Ahogy a beszédből is megtudhattuk, 1083-ban ezen a napon avatták szentté államalapító királyunkat. Azóta a politika már többször megpróbálta kiaknázni eme ünnep nyújtotta lehetőségeket: “Itt gondolhatunk Mária Teréziára, aki 1771-ben Budára hozatta a Szent Jobbot és országos ünneppé minősítette augusztus 20-át, de ezzel eredeti célja a Habsburg ház magyar királyi legitimálása volt. A szabadságharc utáni Bach-korszakban a független magyar államot jelképező első király ünneplése betiltásra került. 1891-ben Ferenc József már munkaszüneti nappá nyilvánította. 1938-ban ismét nemzeti ünneppé lett nyilvánítva augusztus 20-a. A kommunista hatalom nem törölte el, csupán a Népköztársaság, illetve az alkotmány ünnepének nevezték a neves eseményt 1950-től. A rendszerváltás egyik első lépései között 1991-ben vált államünneppé Szent István emléknapja.”

Fotó:  Búss Attila
 

Bándy beszédében szembeállította a Szent István-i értékrendet a mai kiábrándító felvidéki valósággal: szlovák iskolák preferálása a magyarral szemben, fokozódó asszimiláció, vegyes nemzetiségű párkapcsolatok, nyugati irányú elvándorlás. Kiemelte, hogy egy jobb jövő érdekében nem másokra kell mutogatni, hanem elsősorban nekünk kell tennünk érte, többek között, családalapítással, gyerekvállalással, s az adott esetekben megfelelő választással.

Fotó:  Búss Attila
 

A gondolatébresztő beszéd után a legkisebbek szereplése volt még hátra. Ma kezdődött ugyanis Somorján a Csemadok Kalandtábor, a résztvevők pedig Kovács Koppány énekes vezetésével előadták a Kormorán zenekar Isten ujja megérintett c. számát. Megható pillanat, amint megannyi (még) apró magyar nemzeti színű pólókban lelkesen énekli: “van nekünk egy zászlónk, amit nem téphetnek szét”.

 A rendezvényt az egyes szervezetek koszorúzása és a Himnusz eléneklése zárta.

Fotó:  Búss Attila

szent_istvan_somorja_35.jpg
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék