magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. szeptember 19., 08:36

Gömöri hagyomány a divatban

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum a divat és hagyomány jegyében színes és izgalmas programegyüttest készített elő keddre és szerdára.

Meyke
Fotó: Virsinszky Tamás

Molnár-Madarász Melinda (Meyke) a mai modern nő számára készít eredeti és különleges ruhákat és divatkiegészítőket. Célja a magyar hagyomány értékeit megőrizve modern és közérthető öltözékeket alkotni. Divattervezőként kihasználja a magyar népművészet tradicionális elemeinek és motívumainak sokféleségét, melyek az egykori történelmi Magyarország különböző tájairól származnak. 

A divattervező az elmúlt évi Hagyomány a divatban névre hallgató kiállítása után idén vadonatúj, a gömöri minták ihlette kollekciójával tér vissza az intézménybe.

Szeptember 19-én (kedden) kerül sor a „Gömöri hagyomány a divatban“ című kiállítás megnyitójára, mégpedig egy divatbemutató formájában, amely a Gömör-Kishonti Művelődési Központ új közösségi termében valósul meg. Meyke vadonatúj kollekciójának darabjait Gömör népi mintái által inspirálva alkotta meg. Ruháiban nem csupán a magyar népi viseletek díszítőművészetét s motívumkincsét veszi át, hanem a régi viseletek felépítését, szerkezetét, értékét is.

A kollekció 14 darab ruhából áll, melyek jellegzetessége a visszafogott színvilág, letisztult, nőies formavilág és népi kézművesség. Meyke kollekciója a fehér, kézi csomós hímzés motívumvilágát és a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban fellelt motívumok és viseletek formáit hívatott megmutatni a nagyvilág számára. A kollekció felidézi a gömöri viselet légies többrétegűségét, a „fekete-fehér”, szürkés árnyalatú régi fotókat, és a gömöri fehér, csomós hímzés klasszikus mintakincsét, tisztaságát.

A kiállítás a gömöri hímzés és kézimunka hagyományára hívja fel a figyelmet, amely Molnár-Madarász Melinda divattervein mutatkozik meg.

Meyke kiállítás meghívó
Fotó:  Gömör-Kishonti Múzeum

Másnap, szeptember 20-án (szerdán) pedig a Gömör-Kishonti Múzeum termeiben sor kerül a Molnár-Madarász Melinda vezette „A divattervezés alapjai“ névre hallgató képzőművészeti workshopra.

Mindkét rendezvényre az Európai Kulturális Örökség Napjai keretében kerül sor, mikor is bemutatják Gömör-Kishont szellemi kulturális örökségét, a hímzés élő hagyományát. A kiállítás a putnoki Gömöri Népfőiskolai Egyesület, a Hungarikum pályázat – Agrárminisztérium és a new yorki Réka Darida Foundation-nel való együttműködésben valósul meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.