Gömörben is bemutatkoztak a Hazajárók

Virsinszky Tamás 2018. november 08., 14:44

Hazajáró közönségtalálkozót tartottak kedden este a rimaszombati Csillagház előadótermében, amely a rendkívüli érdeklődésnek köszönhetően teljesen megtelt. A Baráti Körök szervezésében megvalósuló rendezvényen a Magyar Örökség- és Prima Primissima-díjas magazinműsor két készítője, Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor adott ízelítőt a műsor küldetéséről, kulisszatitkairól, legemlékezetesebb és legvicesebb pillanataiból.

Fotó: Virsinszky Tamás

A Hazajáró című turisztikai-honismereti magazinműsor 2011 októberében indult a Duna TV-n. A 26 perces epizódokat a Dextramedia Kft. gyártja, amely többek között a Hagyaték és a Kárpát Expressz című műsorokat is készíti. A Hazajáró új részeit jelenleg az M5 és ismétlésként a Duna World sugározza.

Kenyeres Oszkár elmondta, hogy három alappilléren nyugszik a műsor: egyrészt bemutatja a Kárpátok természeti kincseit, másrészt a magyar kultúrtörténeti emlékeket is, harmadrészben pedig betekintést nyújt a határon túl élő magyar közösségek mindennapjaiba.

Csaknem egy évtizednyi gyaloglás, túrázás és forgatás alatt rengeteg települést, vidéket, szokást, érdekes embert mutattak be azzal a céllal, hogy kedvet csináljanak a közönségnek a határon túli területek bebarangolásához és a történelmi Magyarország megismeréséhez.

Kezdetek a Börzsönyben

A kezdetekről Jakab Sándor, a műsor tesmagi munkatársa elmondta, hogy a Börzsönyben ismerkedtek meg a természetjárás szépségeivel. Itt alakult meg 1999-ben a Börzsönyi Akciócsoport túraklub, amelyet részben Kenyeres Oszkár és Moys Zoltán rendező hoztak létre és rendszeresen csatlakoztak hozzájuk az Ipolyság környéki fiatalok is. Így ismerkedtek meg egymással a stáb tagjai és már akkor elhatározták, hogy a szűkebb környezetükön kívül igyekeznek a Kárpát-medence legtöbb pontjára eljutni.

Képgalériánk:
Fotó: Virsinszky Tamás

„Éreztük, hogy a Kárpát-medence a mi hazánk, a territóriumunk, s ezt szerettük volna bejárni és valamilyen módon bemutatni a nagyközönségnek. Igazából ekkor jött az ötlet, hogy kellene egy ilyen turisztikai műsort készíteni” – emlékezett vissza a kezdetekre Jakab Sándor, aki 2012-től tagja a hatfős stábnak. 

Azóta már több mint 2800 kilométert tettek meg gyalog, összesen mintegy 140 ezer méternyi szintemelkedést leküzdve. A Kárpátok 2 ezer méteresnél magasabb csúcsainak háromnegyedét már meghódították. A túráik során szinte minden közlekedési eszközt igénybe vettek a kutyaszántól a kerékpáron és a csónakon át a hőlégballonig.

Kenyeres Oszkár hozzátette, mindig igyekeznek összekötni a látnivalókat, s sokszor egy túrát épp ott kezdenek meg, ahol előzőleg abbahagyták. Fontos, hogy az egyes részeknek legyen vezérmotívumuk, ami lehet egy néphagyomány (advent, farsangolás) vagy a különböző nemzeti és egyházi ünnepek bemutatása az adott vidéken. Elárulta, hogy eddig 228 epizód került adásba és kb. még száz helyszín van hátra.

Képgalériánk:
Fotó: Virsinszky Tamás

Szóltak az utómunkák menetéről is, amely az óbudai stúdióban történik és igencsak időigényes, 3-4 órás nyersanyagból kb. két-három héten át készül el egy rész. Kiemelték Schödl Dávid operatőr, Farkas Zoltán vágó, Bükki Bence zeneszerző és Tokaji Csaba narrátor érdemeit is.

Mérföldkőnek tartják a Prima Primissima-díjat

A Hazajáró a hétéves pályafutása alatt számtalan díjban részesült, elsők között volt a Magyar Örökség-díj, amelyet a Bocskai-díj, a Magyar Művészetért Díj, a Pro Urbe-díjak – Vác és Salgótarján városától – követtek, majd mintegy ezek megkoronázásaként a tavalyi Prima Primissima-díj, amit a nézők szavazatai alapján nyertek el. A nem állami díjak közül ez a legmagasabb presztízsű, ezért mérföldkőnek tartják a Hazajáró életében. Céljuk, hogy műsorukkal fellendítsék a turizmust és ezáltal hozzájáruljanak a szórványban élő magyarság fogyásának megállításához.

A műsor készítői sokszor jártak már Gömörben is, a gömöri epizódokban szereplők közül páran el is látogattak a vetítéssel egybekötött élménybeszámolóra. A Hazajárók elmondták, hogy nagy örömmel vesznek részt a közönségtalálkozókon, amelyeken szintén annyi érdekességgel találkoznak, hogy lassan már azokról is készülhetne egy sorozat.

Képgalériánk:
Fotó: Virsinszky Tamás

A Felvidéken legközelebb egy háromnapos körúton lehet velük találkozni, mégpedig: november 17-én Nádszegen, november 18-án Pozsonyeperjesen és november 19-én Dunaszerdahelyen.

A különböző vicces történeteken és a műsor végén levetített bakiparádén jót szórakozott a publikum. A Számvetés című kisfilmet és vele együtt az alkotók munkáját pedig álló tapssal jutalmazta a hálás közönség. Zárszó helyett most álljon itt maga a kisfilm:

 

0 HOZZÁSZÓLÁS