2021. június 6., 10:01

Gömörben is fellobbant az Összetartozásunk Tüze - KÉPEKKEL

Összesen mintegy negyven helyszínen gyújtották meg pénteken este az Összetartozásunk Tüzét szerte Gömörben és Nógrádban.

osszetartozasunk-tuze-alsopokoragy_16
Médialapozó
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

Rimaszombatban délután 16:32-kor kezdődött a megemlékezés Trianon gyásznapján, amely 11 éve immár a Nemzeti Összetartozás Napjának is számít. A helyi temetőben, a tavaly felállított hősi keresztnél Tóth Zoltán köszöntötte a résztvevőket a Kerecsen Motoros Egyesület nevében, majd Cziprusz Zoltán, az MKP alelnöke tartott beszédet. Hangsúlyozta, hogy ez a nap ma már nemcsak a szomorúságról szól, hanem a nemzeti összetartozásunk erejének szimbólumává is vált és megerősít bennünket magyarságunkért vívott harcunkban. 

A megemlékezés később a református templom szomszédságában a Millenniumi emlékműnél folytatódott, ahol Juhász Péter (MKP) városi és megyei képviselő mondott beszédet. A megemlékező szervezetek és társulások mindkét helyszínen elhelyezték az emlékezés koszorúit. 

Az összetartozás tüze 20:21-kor lobbant fel szerte a Kárpát-medencében, így Gömör és Nógrád számos településén is ekkor gyújtották meg az őrtüzeket. 

Rimaszombatban a Daxner utcai cserkészotthon udvarán 4. sz. Hatvani István Cserkészcsapat, míg az alsópokorágyi városrészben a Gra-Num Polgári Társulás szervezésében lobbantották lángra a tüzeket.

Trianoni megemlékezés Rimaszombatban tűzgyújtás cserkészek
Fotó:  Gecse Attila

Alsópokorágyon a szervezők nevében Bódi László köszöntötte a több mint száz egybegyűltet. Felidézte a nemzetünket ért sorscsapásokat, rámutatva, hogy Isten talán úgy gondolhatta, hogy neki harcokosok kellenek, s ezeken a sorscsapásokon keresztül próbálta megedzeni népünket. Harcedzetteké váltunk Európa meghatározó stratégiai pontján, itt, ezen a földön, a Kárpát-medencében. Mert az hogy 101 év után magyarként állunk itt a tűz mellett, azt jelenti egy harcos szíve lakozik bennünk – fejtette ki Bódi.

Halász Attila, a Baráti Körök elnöke kiemelte, hogy nem ünnepelni, hanem emlékezni jöttünk össze. Hangsúlyozta, hogy a történelem nem ért véget 1920. június 4-én. Népünk a szenvedések közepette sem fáradt el, keresi az élet vizének forrását. A legfontosabb, hogy maradjunk meg magyarnak, mutassunk példát nemzetünknek, gyerekeinknek, a jövő generációnak és maradjunk meg magyarnak szülőföldünkön.

osszetartozasunk-tuze-alsopokoragy_03
Fotó:  Virsinszky Tamás/ma7.sk

Szabó Krisztián az alsópokorágyi egyházközség nevében arra tért ki, hogy felvidéki magyarként fontos lenne, ha sikerülne megértetnünk a szlováksággal, hogy mi a magyarságunkat és önazonosságunkat vállalva vagyunk kerek egészek, nem pedig az ő kárukra. Vállaljuk magyarságunkat, ápoljuk hagyományainkat és küzdjünk jogainkért, amilyen pl. a kétnyelvűség is. Ne csak mondjuk, hanem tegyünk is érte! Tematizáljuk, tartsuk napirenden a problémákat, a hiányosságokat, kerüljenek be a köztudatba. Harminc éve nincs hivatalosan kommunista elnyomás. Ne féljünk – buzdított Szabó.

A naplemente után záruló eseményt megtisztelte jelenlétével Erdélyi Géza volt református püspök is, aki közös imára hívta az egybegyűlteket. Az ima után Molnár Tibor szavalta el Ady Endre: Góg és Magóg fia vagyok én c. versét, majd Arany Niki rimaszombati énekesnő külön erre az alkalomra írt Tűz című dalát adta elő, végül a résztvevők közösen elénekelték a Szózatot.

Gömörben és Nógrádban összesen csaknem félszáz helyszínen gyújtottak őrtüzeket kisebb nagyobb csoportok, több helyen pedig szombaton is folytatódtak a Nemzeti Összetartozás Napjához köthető rendezvények. 

trianoni-megemlekezes-rimaszombat_01
+23 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!