Gömörbe látogatott Čaputová államfő

2021. június 1., 15:05
Virsinszky Tamás

Kétnapos gömöri és nógrádi látogatáson tartózkodik Zuzana Čaputová államfő. A köztársasági elnök kedden Rimaszombatban megtekintette a város határába tervezett ipari park helyszínét, majd a régió munkaerőpiaci helyzetéről tájékozódott, illetve külföldön dolgozó ápolókkal is találkozott. 

Zuzana Čaputová rimaszombati látogatása
Fotó: Virsinszky Tamás

Čaputová látogatását a szabatkapusztai és kelecsényi városrész között megépülő állami ipari park helyszínén kezdte, ahol Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere fogadta őt. Šimko rámutatott, hogy a járásban tartósan 20 százalék fölötti a munkanélküliségi ráta, ezért is szükséges az ipari park minél előbbi megépítése. Az ipari park megépítéséről szóló szerződést a városi képviselő-testület februári ülésén írták alá ünnepélyes keretek között. 

A keddi államfői látogatás alkalmából Róbert Šimončič, a Szlovák Befektetés- és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (SARIO) vezérigazgatója is a városba érkezett, aki az államfő érdeklődésére elmondta, hogy eddig húsz befektetőt szólítottak meg annak kapcsán, hogy létesítsenek munkahelyeket az ipari parkban.

Čaputová ezt követően hivatali elöljárókkal és alkalmazottakkal tárgyalt a helyi munkaügyi hivatalban, ahol szintén a munkanélküliség kérdése volt terítéken. A délelőtti órákban rövid kitérőt tett a városi piacon, ahol járókelőkkel is szóba elegyedett, illetve az elárusítóknál érdeklődött afelől, hogy a járvány miatti bezárások hogyan hatottak az üzletre és életkörülményeikre. 

Zuzana Čaputová rimaszombati látogatás
Fotó: Virsinszky Tamás

Az államfő rimaszombati látogatását a Kruháč coworking központban fejezte be, ahol a külföldre ingázó ápolónőkkel csaknem egy órán keresztül folytatott eszmecserét. A zártkörű beszélgetést követő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ez a mostani az első vidéki látogatása a koronavírus-járvány második hulláma után, s nem véletlenül választotta úti céljául éppen Rimaszombatot.

Rámutatott,

a járványnak nagyon komoly gazdasági és társadalmi következményei vannak, amelyek hatványozottan érintik az olyan leszakadó régiókat is, mint amilyen a rimaszombati. Ez az a járás, amely éppen a legnagyobb munkanélküliséggel küzd. 

Elmondta, hogy olyan ápolónőkkel, idősgondozókkal találkozott, akik főként Ausztriában dolgoznak.

"Mindnyájan tudjuk, hogy fontos ez a téma, mert a jobb munkalehetőségek miatt nagyon sok jól képzett ember hagyja el szülőföldjét és vállal munkát külföldön. Rengeteg megindító, emberi történetet hallottam" - közölte, hozzátéve, hogy az itt élő szlovákok és magyarok meghallgatását egyaránt fontosnak tartja.

Az államfő szerint az egyik leglényegesebb dolog, hogy a jövőben munkalehetőségeket és ezzel párhuzamosan a tisztességes élet megteremtésének feltételeit biztosítsák helyben. Továbbá azon is dolgozni kell, hogy az idősek hosszútávú gondozása megoldott legyen és jobb feltételeket teremtsenek a hazai ápolóknak és egészségügyi személyzetnek.  

Zuzana Čaputová rimaszombati látogatás
Fotó: Virsinszky Tamás

Čaputová kitért arra is, hogy a munkaerőpiacon kialakult kedvezőtlen helyzetet a járvány miatti elbocsátások még tovább rontották. Sok munkáltató megszüntette működését, de azért új lehetőségek is mutatkoznak. A rimaszombati ipari park megépülésévél mintegy 500 új munkahely jöhet létre, amely reményei szerint jelentősen javítani fog a régió helyzetén, csak úgy mint a városban megépülő fegyház, amely további 400 embernek adhat munkát. Ennek építése akár még az idén megkezdődhet. Az államfő ugyanakkor elengedhetetlennek tartja a közlekedési infrastruktúra fejlesztését is, amelynek kapcsán azonban a déli országrészben nem nagyon mutatkoznak előrelépések. 

Az elnök asszony gömöri látogatását délután Jolsván folytatja, ahol a Koháry-Coburg-kastélyt és a magnezitgyárat tekinti meg, szerdán pedig Losoncra látogat, ahol először az egészségügyi szakközépiskola diákjaival találkozik, majd a helyi válságközpontba megy, végül az ipolyrónai  szociális vállalat meglátogatásával zárja kétnapos szolgálati útját.

Kövesse facebook oldalunkat is!