2022. június 21., 08:15

Gömör előre megy, nem hátra

Rendkívül sikeresnek értékelik a lassan a végéhez közeledő választási ciklust Besztercebánya megye magyar képviselői, akik hetilapunknak adott értékelésükben a fejlődés fenntartásához a megkezdett út folytatását és a sikeres választási szereplést egyaránt szükségesnek tartják.

szövetség
Fotó: Virsinszky Tamás
Ondrej Lunter és a Szövetség

Nem is kell olyan messzire visszanyúlni az időben ahhoz, hogy lássuk, nem mindig működtek olajozottan a dolgok a Besztercebányai Megyei Önkormányzatban. Az előző megyefőnök, Marián Kotleba megsértette a foglalkoztatási törvényt, mivel „feketén” adott munkát több alkalmazottnak, amiért a megyét megbüntették, így évekig nem meríthetett az uniós alapokból és nem is pályázhatott ezekre a forrásokra. A változás 2017 novemberében állt be, amikor a függetlenként induló Ján Lunter csaknem 100 ezer megszerzett szavazattal maga mögé utasította Kotlebát, aki egy ciklus után kénytelen volt átengedni a megyeelnöki posztot.

A megye új vezetősége a kezdetektől fogva igyekezett ledolgozni a Kotleba időszak előtt és alatt összegyűlt hátrányt. Világosabb és érthetőbb kommunikációt folytattak, transzparens módon kezdték vezetni a megyét, innovatív ötletekkel álltak elő, s a déli járások felé is nyitottak.
Történelmi léptékű útfelújítások

Cziprusz Zoltán (Szövetség) megyei képviselő szerint a mostani ciklus számít a legsikeresebbnek az elmúlt 20 évet tekintve. Az eredmények közül első helyen kell kiemelni a történelmi léptékű útfelújításokat, hisz eddig e vonatkozásban aránytalanul osztották szét az anyagi forrásokat.

Besztercebánya megye közigazgatásában összesen 2 455 kilométernyi út található, ebből 605 km másodrendű főút, 1 850 km pedig összekötő út. A legtöbb rossz állapotban lévő útszakasz éppen a Rimaszombati járásban volt, ahol egy igazságosabb kulcsrendszer alapján jóval több forrás jutott a felújításra, mint korábban.

Cziprusz szerint nagyjából 20-30 év lemaradását kellett behozni, amely szinte lehetetlennek tűnt, de a kitűzött cél kétharmadát sikerült megvalósítani.

A következő ciklusban mindenképp folytatódni fog ez a törekvés, viszont elsőbbséget, előnyt élvez majd a rossz állapotban lévő hidak (a feledi, rimaszécsi közúti híd) felújítása.

útfelújítás
Fotó:  Pixabay
Megvédeni a kórházakat

A megyei képviselő kiemelten fontosnak nevezte, hogy a kormány törekvéseivel szemben is sikerült megvédeni a kórházakat, s megőrizni az egészségügyi ellátás jelenlegi szintjét.

Rimaszombatban a leépítést közös összefogással sikerült megakadályozni. Pár hét leforgása alatt csaknem 40 ezer aláírást gyűjtöttünk össze, aminek vannak kézzelfogható eredményei

– mutatott rá Cziprusz. 

Tavaly novemberben a megyei képviselő-testület határozatot fogadott el Besztercebánya megye és az Egészség világa (Svet Zdravia) hálózat közti együttműködésről.

A kerületben ugyanis két kórház (a garamszentkereszti és a rimaszombati) van, amelyet az Egészség világa bérel a megyétől és üzemeltet. A fenntartó mindkét intézmény fejlesztésében érdekelt, a rimaszombati kórház területén pedig elbontanák a korszerűtlen B-pavilont és egy teljesen újat építenének a helyére. 

Támogatni a kultúrát

A járvány kifejezetten negatív hatással volt a kulturális tevékenységre, de ennek ellenére komolyabb összegeket sikerült elkülöníteni ilyen célokra.

Szinte nincs olyan település, ahol nem volt megyei támogatású rendezvény. A gyermektáboralapnak köszönhetően évente több száz gyermek nyári táboroztatását finanszírozza részben a megyei önkormányzat. Az újonnan indított sportalap révén pedig különböző sporttevékenységre lehet pályázni.

Javuló kapcsolatok

Cziprusz Zoltán szerint az is elmondható, hogy most a legjobb az együttműködés a magyarországi partnerekkel és a szomszédos Nógrád, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyével.

– Tavaly Szent László-szobrot avattunk Besztercén, idén a Szent Anna-kápolna újult meg, közben magyar konzulátus is nyílt Besztercebányán. Ezek mind azt mutatják, hogy javulnak a kapcsolatok. Ha az elmúlt négy és fél évet és az előtte lévő időszakot egymás mellé tesszük, akkor minden józan gondolkodású ember látja a különbséget. Mi haladnánk tovább a sikeres úton; ennek feltétele azonban, hogy olyan megyeelnök legyen, aki partnerének tekint minket, valamint a Szövetség sikeres szereplése az őszi választáson. Fontos, hogy minél több képviselő bejusson a megyei önkormányzatba, és minél több helyet megtartsunk a testületben – mondta Czipusz Zoltán.

Lunter mögött a Szövetség
A Szövetség párt már korábban bejelentette, hogy Ján Lunter jelenlegi megyeelnök fiát, Ondrej Luntert támogatja Besztercebánya megye élére az őszi önkormányzati választásokon. Luntert az SaS, a KDH, a Progresszív Szlovákia, a Spolu, az OKS és a Hlas–SD is biztosította támogatásáról.

Ondrej Lunter a döntést bejelentő rimaszombati sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy ez a széles körű együttműködés nem új keletű, hanem már az elmúlt négy évben is nagyszerűen működött. Ennek ékes bizonyítéka, hogy ebben a választási ciklusban nem alakultak ki olyan jelentős nézetkülönbségek, vagy vitás kérdések, amelyeket ne sikerült volna megoldani vagy áthidalni. Közölte, hogy számára Besztercebánya megye minden régiójának fejlesztése egyaránt fontos, mert csak így lehet elérni, hogy mindenhol egyforma mértékben növekedjen az életszínvonal.

A Szövetség támogatása kapcsán kifejtette, hogy ez az első lépés ahhoz, hogy a megkezdett úton tovább lehessen haladni és folytatni lehessen a megye déli részén megindult közlekedési, infrastrukturális beruházásokat, valamint az oktatás, a szociális szolgáltatások, illetve a turizmus területén történő fejlesztéseket.

Juhász Péter megyei képviselő elmondta, hogy nagyra értékeli az eddigi együttműködést a megye alelnökével, Ondrej Lunterrel. Mint fogalmazott, ez a kapcsolat jó példa arra, hogy ahol van akarat, ott lesz mód annak megvalósítására is. Példaként a számos beruházást említette, és megjegyezte a jövőben is kiszámítható, korrekt és becsületes együttműködés vár a két félre, azon munkálkodva, hogy jövőképük legyen a térség lakosainak, fiataljainak.

Jámbor László a folyamatosság fontosságát emelte ki, vagyis azt, hogy a megkezdett programokat és projekteket folytatni lehessen.

Erre szerinte leginkább a „Lunter csapat” győzelme esetén van garancia, mivel ők ebben a választási időszakban is elfogadták és felkarolták a déli járások képviselőinek prioritásait.

A Nagykürtösi járás megyei képviselője örömét fejezte ki a másod-, és harmadosztályú utak felújítása, valamint az Ipoly-hidak építése kapcsán, amelyek ügyében éppen a mostani ciklusban sikerült elérni jelentős előrelépést.

gömör
Fotó:  Szövetség
Két új képviselőjelölt a Rimaszombati járásból
A Szövetség májusi járási konferenciáján megválasztották a párt öt megyei képviselőjelöltjét a Rimaszombati járásból. A tisztséget jelenleg is betöltő Cziprusz Zoltán, Juhász Péter és Auxt Ferenc mellett két új jelölt indul, Mag Fodor Enikő és Vavrek István.

Vavrek István hetilapunknak elárulta, hogy matematika szakos tanárként főként az oktatásügy területén szeretne tovább tevékenykedni. Megyei képviselőként a magyar osztályok ügyét segítené, hogy minden olyan középiskolában, ahol lehetőség van magyar tannyelvű oktatásra, ott éljenek is ezzel a lehetőséggel.

Mag Fodor Enikő főként a megye területén működő gazdasági szereplők és vállalkozók kapcsolatépítését, a gazdaságélénkítést, valamint a munkahelyteremtést szorgalmazná. Édesanyaként vallja, hogy a családok támogatására is sokkal nagyobb hangsúlyt kellene helyezni, amihez különböző módon, akár megyei szinten is hozzá lehetne járulni.   

Megjelent a Magyar7 2022/24. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.