2021. augusztus 6., 10:53

Geopark tábor a környezetvédelem jegyében

A Novohrad-Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulása augusztus 2. és 6. között idén 11. alkalommal szervezte meg nyári táborát Füleken, melynek legfontosabb célja, hogy megismertesse a résztevő 6-14 éves gyermekekkel a világ első határon átnyúló geoparkjának földtani, természeti és kulturális értékeit. A foglalkozásokon keresztül elmélyítse bennük a táj, a természet szeretetét és a környezetvédelem fontosságát.

Geopark tábor
Fotó: Szvorák Emese

„A Novohrad-Nógrád Geopark szlovákiai területén 28 település található” – mondta bevezetőjében Balázs Csaba biológus, aki a világ első határon átnyúló geoparkjával ismertette meg a nyári tábor résztvevőit.

A hétfői ismerkedő napot kedden és csütörtökön két túra is követte, melyek során a gyerekek nem csak elméleti tudást szereztek, de megtanulták felismerni a különféle madárhangokat, és az erdőben található növény-és állatvilágot.

Az első útvonal a Hargics környéki erőkbe vezetett. Balázs Csaba elmondta, a Nagy Hargics egy jellegzetesen kiemelkedő sziklás kúphegy, mely Fülektől 4,5 km-re délnyugatra található. Rátka és Terbeléd községek határán fekszik. A vulkáni kürtőmaradványnál jól megfigyelhető a bazalt oszlopos elválása.

Geopark tábor
Fotó:  Szvorák Emese
Geopark tábor
Fotó:  Szvorák Emese

A második túraútvonal célja a Fenek Természetvédelmi Terület volt, melynek legnagyobb értéke a védett állat- és növényvilága. A túra a rossz idő miatt csak félnaposra sikeredett, de így is sok hasznos információval gazdagodtak a gyerekek.

Mivelhogy több éve én vezetem ezeket a túrákat, úgy veszem észre, hogy a gyerekek tudása is egyre nagyobb. Jobban felismerik azokat a hegyeket, amelyeket meglátogattunk, térkép segítségével is jobban tudnak tájékozódni, és egyre több dolgot ismernek meg a természeti értékekből”

- avatott be Balázs Csaba ornitológus, biológus.

A tábor vezetői idén is színes programot állítottak össze. A túrákon kívül kézműves foglalkozások, játékos vetélkedők, filmvetítés és strandolás is helyet kapott a programban. Nem csoda, hogy minden évben nagy a túljelentkezés. Idén 30 gyerkőcöt tudtak fogadni.

Geopark tábor
Fotó:  Szvorák Emese
A tábor célja, hogy a gyerekekkel megszerettessük a természetet, és hogy megismerjék a környéket, ahol élnek”

- nyilatkozta György Balázs, a Z.p.o Geopark Novohrad-Nógrád irodavezetője, hozzátéve: a tábor költségeinek a felét a Besztercebányai Megyei Önkormányzat állta.

Geopark tábor
Fotó:  Szvorák Emese
A Novohrad-Nógrád Geopark 64 magyar és 28 szlovákiai település földtani, természeti, történeti és kulturális örökségét, palóc hagyományait ápolja és őrzi. Küldetése, hogy az egykor szétszakadt nógrádi tájat a geoturizmus lehetőségeivel újraegyesítse.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.