2023. január 14., 17:43

Gasztrokulturális bemutató Eduard Sacher szülőházában

A Csemadok zselízi alapszervezete 2023. január 13-ára szervezte meg a Tudásátadás a fiataloknak elnevezésű rendezvényét, amely a Sacher-torta készítés és gasztrokulturális bemutató Eduard Sacher szülőházában Zselízen címet kapta.

Sacher
Galéria
+2 kép a galériában
a Sacher-házban
Fotó: Sacher Polgári Társulás

A rendezvényre, amely az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg, a zselízi Sacher-házban került sor. A helyi Comenius Gimnázium diákjai is a programok részesei voltak, s belemerültek a tortakészítés rejtelmeibe. Hagyományos recept alapján Sacher-tortát, illetve ún. mini Sachereket sütöttek; aszalt barackkal töltött Sacher- és marcipánnal töltött Sacher-Masoch golyócskák is terítékre kerültek, valamint az Eduard Sacher kortársaként élő író, Leopold von Sacher-Masoch lovag tiszteletére kreált marcipános-ribizlilekváros minitortákat is készítettek.

A rendezvényen a Sacherhaus Zseliz saját tortapecsétje is bemutatkozott, amellyel innentől kezdve a helyi ízvilágot tükröző tortáikat hitelesíthetik. A tortapecsételés technikája egyébként külön szakértelmet igényel; ezt a fiatalok szintén elsajátíthatták. Bemutatták a Münchenhez közeli kézműves porcelán-manufaktúra által gyártott desszert szettet is, amelyen a Monarchia címere látható.

A rendezvényen a Frei Tamás által forgalmazott barackos, Sacher ihletésű kávé is bemutatkozott, nagy sikert aratva. A négy órán keresztül dolgozó lelkes csapat által készített csodálatos ízű édességeket csokira éhes kóstoló had lepte meg és fogyasztotta el”

– fogalmazta meg közösségi oldalán a Sacherhaus csapata.

Amint azt a Sacher Polgári Társulás elnöke, Kepka Márk elmondta, az eddigi rendezvényeiken kész termékként már több Sacher vonatkozású édesség is bemutatkozott, így elérkezett az idő, hogy most „élőben” is elkészüljön néhány:

A gimnázium tanáraként külön öröm számomra, hogy az iskola tanulóit is sikerült aktívan bevonni a rendezvénybe. Külön köszönet illeti Kiánek Margarétát, aki az esemény háziasszonyaként remekül megtervezte és levezényelte a négyórás programot. Reméljük, hogy sikerül folytatni az ilyen típusú rendezvények sorát.”
A Sacher Polgári Társulás a közelmúltban tovább bővítette és egységesítette online felületeit. Érdemes megtekinteni a SACHERHAUS ZSELIZ név alatt elindult YouTube-csatornát, s felkeresni a www.sacherhouse.com honlapot.
Sacher
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.