2019. május 24., 09:30

Galántán is bemutatkozott a ma7 médiacsalád

Mátyusföld szívében, Galántán is bemutatkozott az egyéves Magyar7 hetilap és a ma7 médiacsalád. A jó hangulatú közönségtalálkozón a médiacsalád képviselői rengeteg kreatív ötlettel gazdagodtak. Míg Galántán folyt a beszélgetés, a dunaszerdahelyi szerkesztőségben rekord született.

galap3.jpg
Médialapozó
Fotó: Horváth Adrián

Május 22-én mutatták be a három pillérre épülő ma7 médiacsaládot annak képviselői a galántai Pázmány Péter házban. Az olvasóközönséget Molnár Judit, főszerkesztő köszöntötte, majd Puskás Attila, a Pro Media Alapítvány ügyvezetője ismertette a médiacsalád történetét. Elmondta, az elmúlt egy évben bebizonyosodott, hogy a ma7.sk gyűjtőportálnak van létjogosultsága a szlovákiai piacon, hiszen célzott tartalommal szolgálják ki az olvasóközönséget. Az ügyvezető beszélt arról is, hogy a különböző kimeneteleknek és a ma7 tematikus portáljai számára fontos lépést jelent majd, ha elkészül a tervezett applikáció, amelynek segítségével a tartalmak és a célközönség hatékonyabban találnak majd egymásra.

Molnár Judit, főszerkesztő elárulta, egy évvel ezelőtti induláskor a médiacsalád tagjai szerettek volna piacvezető médiumot létrehozni, azóta a statisztikák bizonyították ennek a teóriának a létjogosultságát, a ma7.sk organikus olvasótábora mára már átlagosan jóval meghaladta a 15 ezret, s az utóbbi időszakban azonban többször is volt arra példa, hogy egy-egy napot 40-50-60 ezres látogatottsággal zárt a portál. Ez azt jelenti, az olvasók már célzottan keresik a portál tartalmait.

A főszerkesztő arról is beszélt, idén a januári csendesebb indulás után az államfőválasztás témája érdekelte leginkább az olvasókat, a portál nézettsége pedig az egekbe szökött a himnusztörvény kapcsán. Kiemelte, a szerkesztők és a tudósítók is kellő elszántsággal és komolysággal vágnak bele az információszerzésbe és a közügyek felgöngyölítésébe, olyan témákat aprólékosan végigkövetve, amelyekkel más szlovákiai magyar vagy szlovák sajtóorgánumok nem, vagy csak felületesen foglalkoznak. Ilyen volt például a nagyszarvai iskola-téma, a sódermutyi vagy az úszori aszfaltgyár körüli problémás kérdések esete. Molnár Judit elmondta, az olvasótábor folyamatos emelkedése egyértelmű, hiszen az utóbbi hetekben már a leggyengébb napokon sem  kattintanak 12 ezernél kevesebben a ma7.sk-ra, és akkor a főszerkesztőnő még nem tudta, hogy míg ő a galántai olvasótáborral beszélget, addig a dunaszerdahelyi szerkesztőségben rekord dől meg, ugyanis a privigyei gyermekrablás híre százezres kattintást hozott a gyűjtőportálnak.

Fotó:  Horváth Adrián

A médiacsalád szerkesztőségének tagjai nyíltan beszéltek a közönségnek mindennapos munkájukról, akadályokról és kihívásokról, valamint arról, hogyan érték el, hogy ne ők keressék a híreket, hanem a hírek találják meg őket. Beszéltek arról is, hogy januárban elindult a videotartalmakat kínáló részleg is, amelynek célja a piac egy új szegmensét megtalálni és kompakt történeteket kínálni a stúdióból. Molnár Judit kiemelte a Nagyító című politikai háttérműsort, amelyet Pomichal Krisztián és Kolek Zsolt úgy vittek sikerre, hogy nem sok kapaszkodójuk volt. A műsor unikumnak és hiánypótlónak számít a Felvidéken.

A ma7.sk portál bemutatása után a Magyar7 lap szemléje került sorra. Puskás Attila szerint fontos az, hogy a konzervatív alaphangvételű hetilapban teret kapnak a felvidéki kiválóságok, színészek, tudósok, művészek és mindazon rejtett tehetségek, akiknek eddig nem volt lehetőségük hallatni a hangjukat. Molnár Judit hozzátette, azt szeretnék elérni, hogy a lap központi helyeken is kapható legyen, ezt az elképzelést Varga Hajnalka és Kajos Katalin, a beszélgetésen jelen levő lapterjesztők is megerősítették. A főszerkesztőnő elmondta azt is, hogy a kezdeteknél hosszas fejtörést okozott a ma7 médiagárdájának az összeállítása, és jelenleg büszke arra, hogy a médiacsalád tagjai igazi családként dolgoznak együtt, kiegészítve és segítve egymást azért, hogy az olvasók a lehető legminőségibb tartalmat kapják kézhez, mivel a hetilapban a hátteret és az összefüggéseket kell elmondani.

A szerkesztőségi gárda bemutatkozója után a galántai közönség érdekes és kreatív javaslatokkal állt elő. Szó esett arról, kellene -e a Magyar7-nek napilappá válnia, beszélgettek a kisebbségi politika mélyrétegeiről, valamint társadalmat és régiókat érintő kérdésekről. Az olvasók kinyilvánították, nagyon tetszetősnek és ritka gyűjteménynek tartják a Magyar7 lap hátsó oldalán, hetente megjelenő templom-sorozatot.

„A mi dolgunk csak annyi, hogy jót, s jól csináljunk” – tette hozzá zárszóként Molnár Judit.

galap3.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.