2024. január 16., 18:42

Fülekre látogatott a magyar nagykövet

Január 15-én Fülekre látogatott Balogh Csaba, Magyarország nagykövete, és Bárkányi József, a nagykövetség besztercebányai konzulja. A nagykövet egy éve foglalta el hivatalát. Jelenlegi országjárásának az a célja, hogy párbeszédet létesítsen Szlovákia különböző régióiban, a kis közösségekben élő magyarokkal.

Nagykövet Füleken
Fotó: Fülek város/FB

A nagykövet és a konzul a városházán találkoztak Agócs Attila polgármesterrel és Visnyai Attila alpolgármesterrel, ahonnan a Várfelső utcai Magyar Házba vonultak át. Együtt látogatták meg a Koháry-kúriában a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 47. Koháry István csapatának tagjait is, akiknek a közelmúltban a magyar kormány támogatásával sikerült felújítaniuk a leromlott állapotú kúria homlokzatát.

„Átbeszéltük a város apró-cseprő gondjait, az együttműködési lehetőségeket Magyarországgal, kulturális, oktatási területen. Az infrastrukturális problémákat, amelyek mindig napirenden vannak, és szívesen látogattam újra el az itteni Magyar Házba. Annak idején itt voltam még a kezdőlépéseknél, amikor felépült, amikor megnyitották, úgyhogy ismerősként látogattam vissza” – mondta Balogh Csaba, nagykövet.

Nagykövet Füleken
Fotó:  Fülek város/FB

A beszélgetés során szó esett területfejlesztési, régiófejlesztési kérdésekről, például a határon átnyúló Novohrad-Nógrád Geopark fennhatósága alatt működő Ebeczky-kúria jövőjéről is. A közlekedési infrastruktúra helyzete is téma volt.

„A közlekedés és a tömegközlekedés több sebből is vérzik Nógrádban. Gondoljunk itt akár a nem létező határon átnyúló autóbusz és vonatközlekedésre, vagy a Salgótarján és Losonc felől ideközelítő négysávos utak összekötési problémájára, ami Fülekhez fogja tölcsérszerűen beterelni, várhatóan néhány éven belül, a nagy számú kamionforgalmat” – nyilatkozta Agócs Attila, Fülek polgármestere.

Nagykövet Füleken
Fotó:  Fülek város/FB

A nagykövet a Koháry-kúriát, a füleki cserkészek nemrég felújított otthonát is megnézte. Az épület renoválását a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatta.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.