2019. április 26., 14:03

Füleken nőtt a magyar iskolába íratott gyermekek száma

Míg tavaly 65 gyermeket írattak szüleik az első évfolyamba, idén ez a szám 84. A városban működő alapiskolák hagyományosan április 24-25-én tartották beiratkozási rendezvényüket.

beiratkozas3.jpg
Médialapozó
Fotó: Szvorák Emese
Növekvő létszám a Koháryban  

Fülek legnagyobb alapiskoláját, a II. Koháry István Alapiskolát jelenleg 566 diák látogatja. Az intézménybe idén 61 gyermeket írattak be szüleik, tudtuk meg az iskola igazgatójától, Bozó Rolandtól. A létszámból kitűnik, hogy három osztályt nyithatnak szeptembertől.

„Az előző években átlagban 45 beiratkozónk volt, itt-ott megugrott 50 fölé, így mindig sikerült megnyitnunk két első osztályt, illetve egy nulladikat. A tavalyi év kivétel volt, ugyanis olyan ügyes gyerekek érkeztek hozzánk, hogy a nulladik osztályra nem is volt szükség, ezért három első osztályt nyitottunk”- magyarázta az igazgató.

Az intézményben a szülőkkel való közvetlen kapcsolattartásra helyezik a hangsúlyt, amely jóval a beiratkozás előtt elkezdődik.

II. Koháry István Alapiskola
Fotó:  Szvorák Emese
II. Koháry István Alapiskola

„Különféle kultúrműsorokra, sportversenyekre, egyéb rendezvényekre hívjuk meg az iskolaköteles gyermekeket, de mi is elmegyünk az óvoda szülőértekezletére, hogy bemutassuk iskolánkat. Beszélünk a beíratástól az iskolakezdésig tartó időszakról, az értelmi és az érzelmi felkészítésről, elmondjuk, milyen munka folyik az első évfolyamban. Ezeket a találkozókat követi aztán a nyílt nap. Mivel az iskolai környezet teljesen más, mint az óvoda, ezért is fontos, hogy megfelelően felkészítsük a gyerekeket a változásra. Mindig elmondjuk a szülőknek, hogy az iskolával nem szabad riogatni őket, hisz mi mindent megteszünk azért, hogy itt is jól érezzék magukat a gyerekek”- tette hozzá Kuzma Adrienn, az intézmény alsó tagozatának igazgatóhelyettese.

Szakköri tevékenységek a Mocsáryban

Fülek másik magyar tanintézményének, a Mocsáry Lajos Alapiskolának jelenleg 17 osztályban 310 diákja van. Az eredmények szerint két nap alatt 23 szülő választotta gyermekének ezt az iskolát. Simko István igazgató portálunknak elmondta: az elmúlt 10 évben a beíratott elsősök száma viszonylag stabil számot mutat.

„Nálunk egészen szeptemberig tart a beiratkozás, mivel sokan külföldről térnek haza, vagy faluról költöznek be Fülekre, ezért csak az új tanévben tudjuk meg pontosan mennyi elsősünk lesz. De idén is számolunk azzal, hogy tudunk két első osztályt és egy nulladikat nyitni.”  

„Nagyon örülünk annak, hogy a Rákóczi Szövetség támogatta a beiratkozást" - vette át a szót Kotlár Ildikó igazgatóhelyettes. "Minden magyar iskolába íratott gyerek iskolatáskát kap ajándékba, amit szeptemberben adunk át nekik úgy, hogy különféle tanszerekkel is megpakoljuk őket” - tette hozzá.

II. Koháry István Alapiskola
Fotó:  Szvorák Emese
II. Koháry István Alapiskola

Az intézménybe többnyire szociálisan hátrányos helyzetű diákok járnak, akik speciális nevelést, nagyobb odafigyelést igényelnek. Ezért az intézmény a tanulók igényeinek megfelelően szakköröket hozott létre, hogy a gyerekek minél több időt töltsenek az épület falai között, ne pedig az utcán. Idén áprilistól szintén szakköri foglalkozás keretében inkluzív, befogadó oktatást is bevezettek, melynek feladata, hogy biztosítsa a tudáselsajátítás, a készségek, képességek megszerzésének, fejlesztésének konstruktív ösztönzési folyamatát a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeknél. A projekt keretében a gyermekeknél a háztartási és ház körüli munkákra irányuló alapvető készségeket szeretnék kifejleszteni.

Csökkenés a losonci Kármán iskolában

Losoncon az utolsó "erős" évfolyamot a 2006/2007- es tanévre datálják, amikor 21 volt a beíratott gyerekek száma. Ezt követően a létszám 10 alá esett. Az utolsó kilenc évben viszont, főként a beiratkozási kampánynak köszönhetően, stabilizálták a helyzetet, és átlagosan 12-16 a beíratott elsősök létszáma.

"Idén sajnos nem sikerült ezt a számot elérni, ugyanis jövőre 10 gyerekből álló első osztályt tudunk nyitni. A kevés gyerek természetesen hátrány, pedagógiailag viszont mindenképpen előny. A mennyiség helyett így a minőségre tudunk koncentrálni" - magyarázta Csúsz Péter, a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda igazgatója.

A gyerekek a beiratkozás során pszichológus által összeállított iskola- érettségi tesztet töltöttek ki. Ez alapján dől el, ki alkalmas az első osztályra, és kinek van szüksége még egy évre a nulladik évfolyamban, vagy az óvodában. Emellett megismerkedtek a tanítónénikkel, rajzoltak, játszottak, barátkoztak leendő osztálytársaikkal.

A teljes szervezettségű iskolák közül Ragyolcon 13, Nagydarócban 7, Losoncon 10 elsőst várnak szeptemberben. A környező falvak kisiskolái javarészt 3-11 elsőssel számolnak szeptembertől, kivéve Sídet, ahol 16 gyermeket írattak első évfolyamba. Bénán a tavalyi 6-ról 3-ra, Bolgáromban 5-ről 3-ra, Fülekkovácsiban 6-ról 4-re, Síden pedig 18-ról 16-ra csökkent a beiratkozók száma, Fülekpüspökiben idén is megtartották az öt elsőst, Csákányházán pedig a 11-et. Sávolyban 5-ről 6-ra, Csomán pedig 5-ről 7-re nőtt a beiratkozók száma.

Az alapiskolai beiratkozások április 30-án végződnek. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége május elején hozza nyilvánosságra a hivatalos adatokat.

beiratkozas3.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.