lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2022. október 30., 10:07

Füleken Agócs Attila, Losoncon Alexandra Pivková marad a polgármester

A nógrádi városokban bejött a papírforma az önkormányzati választásokon. Agócs kihívójának nem volt esélye Füleken, és Pivkovát sem sikerült megszorongatni Losoncon. Előbbi a szavazatok 79,61%-át szerezte meg, utóbbi a választók 42,17%-ának bizalmát nyerte el.

Agócs Attila
Fotó: Facebook

Szövetségben Füleken

Füleken két polgármesterjelöltre és 28 képviselőjelöltre lehetett leadni a szavazatokat. A fülekiek három választókerületben 13 képviselőt választhattak közülük, többségük a Szövetség és a Hlas – SD párt jelöltje volt. Agócs Attila (Szövetség) jelenlegi polgármesternek a korábbi választásokkal ellentétben egy kihívója akadt, a 44 éves Palúch Tibor (Hlas – SD) személyében.

Választások
Fotó:  Fülek, szeretem

A választások iránt csekély érdeklődés mutatkozott. A fülekiek csupán 27,89%-a járult az urnák elé. Az eredmények szerint a város polgármestere, Agócs Attila a Szövetség polgármester-jelöltjeként 1722 szavazattal újrázott. Ellenfele, Palúch Tibor a Hlas-SD színeiben 441 voksot gyűjtött. A 13 tagú képviselő-testületbe kizárólag a magyar párt képviselői kerültek be: Fehér László, Nagy Csaba, Orosz Margit, Rubint Róbert, Kerekes László, Mede Sándor, Visnyai Attila, Zupko Teréz, Tankina Tóth Tímea, Szvorák Dávid, Anderko Zoltán, Gallo Csilla, Kelemen Erik.

Agócs Attila az eredmény kapcsán portálunknak elmondta,

úgy látszik, Füleken az aktív választók majd nyolcvan százaléka jobban hisz az elvégzett munkának, az eredményeknek, mint a névtelen szórólapoknak és az álprofiloknak,

ami szerinte biztató. Azt pedig, hogy a járás legtöbb szavazattal bejutott megyei képviselőjeként is folytathatja, hatalmas regionális elismerésnek tekinti.

Hogy a szavazópolgárok helyben minden jelöltünknek bizalmat szavaztak – tehát a tizenháromból tizenhárom képviselője lesz a Szövetségnek, mutatja, hogy a közös fellépés mellett azt a csapatállítási koncepciót is díjazták, hogy a tapasztalt képviselők mellé a fiatalos lendületet is behoztuk.

Külön öröm, hogy a testület harminc százaléka hölgy, négy helyet foglalnak majd el. Gazdasági válság sújtotta nehéz időszakot élünk, így a száz százalékos testület még nagyobb felelősség. Magunknak kell beállítani az ellensúlyok rendszerét a szakbizottságok összeállítása során. Az új testületnek minél hamarabb el kell foglalnia a helyét, hiszen a városi iparcsarnok megépítéséről legkésőbb két héten belül meg kell majd hozni a végleges döntést” – nyilatkozta újraválasztása kapcsán.

Losoncon marad Pivková

Losoncon 70 jelölt küzdött a városi képviselő-testületi mandátumért, a polgármesteri posztért öten indultak. A Szövetség Alexandra Pivková jelenlegi polgármestert támogatta, akinek Peter Jakubove, Renáta Endrődyová, Rút Olšiaková és Michal Kelemen személyében négy kihívója akadt. Pivková (Za Ľudí, SaS, Nova, Sme Rodina, Szövetség) megvédte polgármesteri posztját, az eredmények szerint 2788 választópolgár adta le rá voksát. A választói részvétel Losoncon elérte a 31,23 %-ot.

Választások
Alexandra Pivková
Fotó:  Alexandra Pivkova/FB

A 70 képviselőjelöltből hét választókerületben összesen 21 városi képviselőt választhattak a lakosok, köztük Demecs Andreát, aki az egyedüli magyar jelölt volt a városban. Végül nem került be a testületbe, de nem csügged, és szavai szerint négy év múlva újra megpróbálja.

Amit vállaltunk, teljesítettem, becsülettel végigcsináltam. Csoda nem történt, mert valljuk be őszintén, kisebb csoda kellett volna. Elfáradtam, de megrázom magam, és hajrá. A közösségért, gyerekekért, ifjúságért vállalt munkát folytatom, ahogyan eddig.

Kicsi, de biztos lépésekkel haladunk előre. Tovább építjük a csapatot, hogy négy év múlva többen legyünk és merjünk még nagyobbat álmodni” – írta közösségi oldalán. Az előző két önkormányzati választás alkalmával nem volt magyar képviselőjelölt Losoncon.

Hat községben nyert a Szövetség
A Szövetségnek a Losonci járásban összesen 12 polgármesterjelöltje volt: Csákányházán, Ragyolcon, Bénán, Füleken, Sőregen, Síden, Bolgáromban, Nagydarócban, Losoncon, Ipolygalsán, Mucsényban és Panyidarócban. Két községben, Bénán és Nagydarócban nem volt ellenjelölt, így Bénán Marcinkó Zoltán (213 szavazat), Nagydarócban Rubintová Viera (195 szavazat) marad a polgármester.

Csákányházán Gáspár Sebastiánnak nem sikerült legyőzni a jelenlegi polgármestert, Bodor Bélát (SMER - SD/Hlas-SD), aki a szavazatok 63,86%-át zsebelte be. Ragyolcon György Péter (Szövetség) regnáló polgármester a szavazatok 61%-val marad a falu élén. Sőregen Végh Zoltán (Szövetség) polgármestert is újraválasztották, a szavazók 66,06%-nak bizalmát nyerte el. Síden Kurunci Arnold (Hlas-SD/SZÖVETSÉG) is újrázott, akit a választók 81,76%-a karikázott. Bolgáromban nem sikerült Szakó Dezsőnek (Szövetség) megvédeni polgármesteri pozícióját, így 12 év után Váradi Karel (Princíp) váltja őt, aki 94 szavazatot (55,29%) kapott. Ipolygalsán Ferencz Károly (Szövetség) polgármester is távozik a falu éléről, helyére Adrián Zsélyi (Hlas-SD) kerül 169 vokssal (58,28%). Hasonló a helyzet Mucsényban is, ahol Benkő Zoltán polgármestert (független, Szövetség lista) Peter Matúška (független) váltja, aki a szavazatok 50%-át gyűjtőtte be. Panyidarócban Papp Attila polgármester (Szövetség) újrázott, aki bár csupán a szavazatok 37,63%-át zsebelte be, de ez is elég volt a győzelemhez.

További magyar polgármesterek a járásban: Csoma-Karkusz Adrián (SMER - SD/Hlas-SD, 125 szavazat), Fülekpüspöki- Cupper József (független, 333 szavazat), Füleksávoly- Ferencz Gyula (független, 180 szavazat), Ipolynyitra- Berky Tivadar (OĽANO, 120 szavazat), Kalonda- Papp Réka (független, 61 szavazat), Miksi- Ágoston Imre (független, 85 szavazat), Perse- Nagy Gábor (független, 77 szavazat), Pinc- Soós Gabriella (független, 75 szavazat), Rapp- Sóky László (független, 140 szavazat), Vilke- Rácz Gabriel (független, 302 szavazat).

A járásban a Szövetség megyei képviselőjelöltjei is jól szerepeltek. Agócs Attila 7358 szavazattal (10,57%), Csúsz Péter 4922 szavazattal (7,07%) tovább folytathatja a munkát. A harmadik jelöltre, Marcinkó Zoltánra 3145 választó adta le voksát, ez viszont kevésnek bizonyult a sikerhez.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.