cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. január 28., 14:00

Fülek önkormányzata komoly beruházásokat tervez a parkban és a temetőben

A városi képviselő-testület a decemberi testületi ülésén jóváhagyta a város 2021-es költségvetését. A beruházási tervek jegyzékében erre az évre a köztemetőt érintő széleskörű munkálatok és a városi park régen várt körbekerítése szerepelnek - tájékoztatott Mikuš Kovácsová Klaudia szóvivő.

A füleki temető egyik bejárata
Fotó: Mikuš Kovácsová Klaudia

Agócs Attila polgármester elmondása szerint mindkét projektet a város saját pénzforrásaiból finanszírozzák.

Az utóbbi években olyan projektekre összpontosítottunk, melyekre támogatást lehetett lehívni, és általuk jelentős mértékben beindítani a város fejlesztését. Mivel a 2020-as évben sikerült befejeznünk az összes megkezdett nagy projektet, az aktuális évben azokat célozzuk meg, melyekre nem lehet támogatást szerezni. Törlesztjük az „adósságunkat“ ez irányban, és beruházunk a saját kasszánkból“

‒ fejtette ki a polgármester.

A legégetőbb problémának a városvezetés a városi park gyakran felvetődő biztonságát és a temető járdáinak állapotát értékelte. Felújításukat már 2020-ban is tervezték, de a koronakrízis miatt a város kénytelen volt erre az évre elhalasztani a megvalósítást. A polgármester szerint, a tervek között szerepel a temető régi részében található járdáknak és a parkolótól a halottasházig vezető útnak az újraaszfaltozása. Ezen kívül teljesen felújítják a gyalogosoknak szolgáló bejáratot, amely ma siralmas állapotban van. Így több mint 2300 négyzetméternyi felület kap új aszfaltborítást, felújítják a lépcsőket, korlátokat telepítenek, és a kerítést is helyreállítják. A projekt összköltsége megközelítőleg 49 ezer euróra becsülhető.

A másik fontos projekt, a városi park körbekerítése, az éjszakai vandalizmus és az alkalmazkodni nem képes lakosok, illetve a fiatalok csoportosulásának problémáját hivatott megoldani.

Hosszasan vitattuk, hogyan lehetne ezt a problémát orvosolni, és arra a következtetésre jutottunk, hogy leghatékonyabb az lesz, ha körbekerítjük a parkot, és éjszakára zárni fogjuk úgy, ahogy azt más városokban is teszik“

mondta a polgármester, hozzátéve: mintegy 1,4 kilométer hosszú kerítést fognak építeni kerítéselemek felhasználásával.

Kivételt képez a park Sznf utca és gimnázium melletti része. Ebben a részben historizáló kerítés megvalósítása mellett döntöttünk, amely a múltat idéző kovácsolt elemek és falazott oszlopok együtteséből áll. Két kovácsolt kapu is kerül ide, mégpedig a kastély mindkét oldalára“

‒ egészítette ki.

Három további bejárat található majd a „parki presszónál“, a vasút- és buszállomásnál. A park körbekerítése kb. 140 ezer euróba fog kerülni, s így az év egyik legnagyobb beruházása lesz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.