cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. június 18., 09:59

Fülek Losonctamásival fogja segíteni a járás községeit

Fülek és Losonctamási közel félmillió eurós nyertes projektje a hatékony közigazgatás megvalósítására irányul, és a Losonci járás területét próbálja felölelni.

járási együttműködés
Fotó: Szvorák Emese

Segíteni a járás falvait és városait az uniós pénzek lehívásában, és az önkormányzatok közötti szorosabb együttműködés kialakítása a járáson belül. Ez a kísérleti projekt célja, melyet a Füleken és Losonctamásiban létrehozott közös irodaként működő szakmai munkacsoport fog segíteni.

A projektirodákat június 17-én adták át rendeltetésüknek, és bemutatták a járás polgármestereinek. A füleki városi hivatalban és a losonctamási községházán lévő irodákban három alkalmazott dolgozik, de külső szakemberek is segítik majd a két és fél évig tartó munkát.
járási együttműködés
Fotó:  Szvorák Emese

A következő európai uniós programozási időszak ugyanis nagyfokú integrációt vár el az önkormányzatoktól, ami az együttműködés, a közös gondolkodás, a kapacitások megosztása, a pénzügyi források összepótlása és közös feladatok megoldása felé irányítja az önkormányzatokat tevékenységük során.

A projektpartnerek három területen látják az együttműködés lehetőségét a következő években.

„Szeretnénk együttműködni részben a területfejlesztési stratégiák megalkotásánál, a falu-városfejlesztési stratégiai dokumentációk megoldásánál. Részben pedig módszertani kézikönyveket is kidolgoznak majd a kollégák, melyek az építési eljárás, a hulladékkezelést hangsúlyozó környezetvédelem és a szociális szolgáltatások területével, valamint az idegenforgalommal és a régiónk fejlesztésében való kihasználásának lehetőségeivel fognak foglalkozni. Hiszen itt látjuk a legnagyobb integrációs lehetőségeket, amelyek kitörési pontok lehetnek a következő időszakra nézve”- részletezte Agócs Attila polgármester.

Nem utolsó sorban konkrét projektek megvalósításán is együttműködnek majd a bekapcsolt alkalmazottak.

„Olyan projektcsomagokat fogunk elsősorban ezekkel a személyzeti kapacitásokkal megtámogatni, amelyeknél ténylegesen látjuk az integrációs törekvést. Legyen az néhány település közös csatornahálózata, ivóvízhálózata, vagy az óvodai ellátás megoldása egy mikrorégióban, és ehhez hasonlók”- konkretizálta a polgármester, hozzátéve: már most elmondható, hogy a Fülek környéki falvak elkezdtek aktívan együttműködni az ötéves kötelező óvodalátogatás nyomán kialakuló kapacitás problémák megoldásában.

járási együttműködés
Fotó:  Szvorák Emese

Ugyanígy a Losonci járás északi részén elkezdődött az együttműködés a területrendezési tervek összehangolásán, de a projektirodák keresik a lehetőségeket a roma polgárőrségek további fenntartására irányuló pályázatok megírására, összehangolására is.

A partnerek bíznak abban, hogy a projekt által átláthatóbbá válnak az egyes eljárások, hatékonyabbá válik a hivatalok működése és a közös eljárással újabb pénzforrásokhoz juthatnak a járás fenntartható fejlődése érdekében.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.