Fülek kiemelkedő személyiségeit díjazták

Szvorák Emese 2019. augusztus 17., 16:37

Füleken a XXIX. Palóc Napok és Városnapok alkalmából, a képviselő-testület ünnepi ülésén, ismét díjazták az arra érdemeseket. Kétféle díjat ítéltek oda: a Város Díját és a Polgármester Díját.

Idén, a megszokottól eltérően, a füleki várban zajlott a képviselőtestületi ülés és a díjkiosztás. Elsőként a Város Díjának díjazottait méltatták, melyet idén is olyan személyek kaptak, akik kiemelkedően hozzájárultak Fülek gazdasági, tudományos és kulturális fejlődéséhez, népszerűsítették a várost itthon és külföldön egyaránt.

A döntés értelmében a Város díját Estefán László, egykori főellenőr, a Koháry Polgári Társulás elnöke, valamint Tomolya Róbert, matematika és informatika szakos tanár kapta.

Estefán László 1999-től 20 éven keresztül Fülek város főellenőrének posztját töltötte be. A Város díját azonban azért a munkáért kapta, melyet szabadidejében, a Koháry Polgári Társulás élén folytatott, melynek elnökeként a társulás megalakulásának elejétől, 2001-től mostanáig tevékenykedett. A társulás nevéhez fűződik a Füleki Várjátékok indítása és sokéves szervezése, emlékművek elkészíttetése, javíttatása, előadások, kiállítások, jótékonysági koncertek rendezése, publikációk kiadása. A kétszer is Városi díjjal jutalmazott polgári társulás idén méltón fejezi be tevékenyégét, mégpedig II. Koháry István mellszobrának felavatásával, melynek állítását két évvel ezelőtt szintén ők kezdeményezték.

Tomolya Róbert a Füleki Gimnázium matematika és informatika szakos pedagógusa. A civil szférában is tevékeny, legyen ez a Regio Philek polgári társulás, vagy az e-Talentum, a tehetségpont, amely által tehetségeket keres és karol fel. Alapítója volt a Talentum-díjnak, amelyet minden évben a gimnázium legsikeresebb diákjainak adnak át. A tehetségek felkarolásáért és gondozásáért 2015-ben megkapta a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség díját, 2016-ban Fülek város Komenský emlékplakettel ismerte el tanári munkásságát, és az idei nyár elején átvehette a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége - Bonis Bona – Nemzet tehetségeiért díjat.

Az ünnepi képviselőtestületi ülésen átadták a Város Polgármesterének Díjait is. 

Molota Ondrej, füleki származású, Gyetván tevékenykedő népzenész, a folklórmozgalomban végzett sokéves munkásságáért, valamint a Polyána alja hagyományos zenei folklórjának megőrzéséért és terjesztéséért vehette át a díjat.

Szvorák Katalin, Liszt, Madách és Kossuth- díjas népdalénekes, a közép-európai nemzetek közötti megértés gondolatának terjesztéséért, népdalaik magas művészi színvonalon történő előadásáért részesült elismerésben. Távolléte miatt vasárnap veszi át a díjat.

Agócs Gergely, a szlovákiai magyar hangszeres népzene kutatása, megőrzése és terjesztése terén elért szakmai és előadói sikereiért kapott kitüntetést.

Csemadok Füleki Alapszervezete, a magyar közösségért kifejtett 70 éves kulturális tevékenységért, a színjátszó csoportok éltetéséért és támogatásáért, a Magyar Közösségi Ház fenntartásáért kifejtett önzetlen és töretlen munkájáért kapott díjat.

Gallo Erik, a város helyi, országos és nemzetközi szintű sikeres képviseletéért, a tekesport területén elért kimagasló eredményeiért részesült az elismerésben. Távolléte miatt Flachbart László, az FTC teke szakosztályának vezetője vette át a díjat.

 A díjazottakról bővebben a Magyar7 hetilap jövő heti számában olvashatnak a kedves olvasók.

Tomolya Róbert Fotó: Schnelczer Zoltán
Fotó: Schnelczer Zoltán
Fotó: Schnelczer Zoltán
Estefán László Fotó: Schnelczer Zoltán
0 HOZZÁSZÓLÁS