2021. szeptember 21., 14:14

Fülek az építőanyagok drágulása miatt hitelt vesz fel a gyártócsarnok építéséhez

Az egykori Kovosmalt területén kialakítani kívánt gyártócsarnok projektje egy lépéssel közelebb került a megvalósításhoz. Az önkormányzati képviselők a szeptemberi testületi ülésen jóváhagyták az áthidaló és hosszú lejáratú beruházási hitel elfogadásának szándékát, amelyet építésre használnak fel. Erről Mikuš Kovács Klaudia, városi szóvivő tájékoztatott.

Füleki ipari csarnok
Fotó: KApAR s.r.o.
A csanrok vizualizációja

Agócs Attila polgármester elmondta, a járvány kitörése óta az építőanyagok árainak extrém emelkedése tapasztalható. Mivel a piaci helyzetet nem tudják befolyásolni, ezért kénytelenek alkalmazkodni és megoldásokat keresni.

A csarnok építési költségeit 2017- ben 2,2 millió euróra becsültük. Jelenleg az összeg 4,1 millió euróra emelkedett.

Ebből 2,1 millió eurót a határon átnyúló Interreg projekt és az állami költségvetés fedez. Mivel a támogatást előzetesen nem tudjuk lehívni, ezért kölcsön felvételéhez folyamodunk, amit aztán a támogatásból törlesztünk”- nyilatkozta, hozzátéve: az önkormányzat a hitelt 30 évre tervezi felvenni. A város hitelterhe így a jelenlegi megközelítőleg 20,12%-ról 40%-ra emelkedik. Az önkormányzatok felső határa 60%.

Az éves törlesztést az új csarnokot üzemeltető befektető bérleti díjából szeretnék fizetni. A minimális éves bérleti díjnak el kell érnie a 70 ezer eurót. A város nyilvános pályázatot írt ki, amelyre az érdeklődők jövő év márciusáig jelentkezhetnek.

„Az új üzem mintegy 50 munkavállalónak tud majd munkát, ezáltal 50 családnak stabil jövedelmet biztosítani. Hosszú távon ez stratégiailag nagyon fontos lépés. Az infrastruktúra kiépítése után az ipari övezet többi leromlott részének fokozatos helyreállítására számítunk” – tette hozzá a polgármester.

A mintegy 2000 négyzetméter alapterületű gyártó- és raktárcsarnokot könnyűipari vállalkozások számára tervezték. Helyet kap a területen egy 600 négyzetméter alapterületű irodaház, valamint új parkoló, be- és kivezető utak is épülnek.

A projektdokumentáció kidolgozása folyamatban van, így rövidesen alá lehet írni a támogatási megállapodást. A gyártást várhatóan 2023 októberében kezdik az új csarnokban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.