2024. március 12., 14:28

Forró Krisztián: a köztársaságielnök-választás közösségi ügy

Kampányhajrába fordulva a mátyusföldi Vágfarkasdon vett részt lakossági fórumon Forró Krisztián, az egyetlen magyar köztársaságielnök-jelölt. Kiemelte a köztársasági elnöki és az európai parlamenti választások fontosságát is.

Forró Krisztián
Forró Krisztiánnal médiacsaládunk újságírója Szomolai Andrea beszélgetett Vágfarkasdon
Fotó: Baros Róbert

Szép számmal gyűltek össze a vágfarkasdi könyvtárban az érdeklődők, hogy meghallgassák Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnökének célkitűzéseit a köztársasági elnöki kampány során.

Friss értesülések szerint Szlovákia lakosságának 12 százaléka bizalmat szavaz Forró Krisztiánnak. Ez a közelmúltbeli adatokhoz viszonyítva két százalékos növekedést jelent. A köztársaságielnök-jelölt szerint a közvélemény-kutatásokat és exit pollokat óvatosan kell kezelni, de a statisztikák növekedése biztató, azt a tényt jelzik, hogy a felvidéki magyar közösség fokról-fokra, napról napra erősödik.

Forró Krisztián tudatosítja, nyilván nem most jött még el az ideje annak, hogy Szlovákiának magyar nemzetiségű köztársasági elnöke legyen, a jelölésnek nemzetstratégiai oka van,

meg kell mutatni, hogy a felvidéki magyar közösség él, lélegzik és megköveteli a problémáira való odafigyelést. A közelmúltban lezajlott Fico-Forró találkozót úgy értékelte, a kormányfő meghallgatta a magyar közösséget érintő vitás kérdéseket, problémákat, tudomásul vette, de komolyabb előrelépés addig nem fog történni, amíg a magyar politikai szférának nem lesz képviselete a parlamentben. A megyék szintjén erős a szlovákiai magyar közösség, és a megyeelnökök is pozitívan értékelik a magyar platformokkal való közös munkát.

„Nekünk elsősorban a déli és keleti régiók jólétére kell fókuszálni. A szlovák közösség a jó kommunikáció hatására pedig tudatosítani fogja, hogy ami itt jó a magyaroknak, az nekik is jó, hiszen a fejlődés, fejlesztés nem elsősorban nemzetiségi kérdés. Gondoljunk csak az úthálózatokra, autópályákra” – fejezte ki Forró.

A felvidéki magyar közösség a sikertelen parlamenti választások után a kardjába dőlt, de azt is tudni kell, hogy a társadalom mozgósítása közös ügy, ha a számokat lebontjuk százalékokra, akkor a felvidéki magyarok húsz százalékát sikerült megnyerni ennek az ügynek. Ilyen szempontból nézve a Magyar Szövetség jó vonalon mozdulhat előre.

Tudatosítani kell azt, hogy a felvidéki magyar közösség akkor volt a legjobb kondícióban, mikor egységes pártba tömörültünk, ezt az egységet aztán megszakították. Biztos vagyok abban, hogy anno is voltak nézeteltérések a párt politikusai között, de amikor nyilvánosságra léptek, akkor egyfelé húzták a szekeret, ebben nem volt vita. Nekünk is tudni kell, hogy mi egy gyűjtőpárt vagyunk, véleményformáló és hangsúlyos magyar párt a Felvidéken, a választóknak pedig azt az üzenetet kell közvetíteni, hogy elfogadjuk egymás nézeteit, és a lehető legjobb módon tudjuk közelíteni azokat egymáshoz”

– magyarázta a választásokra készülő pártelnök. Szinte biztosra veszi azt, hogy a köztársaságielnök-választás a második fordulóban fog eldőlni, bízik abban, hogy a magyar közösség komoly erőt tud kifejteni az első körben. Forró hangsúlyozta, azért is fontos, hogy legyen magyar köztársaságielnök-jelöltünk, mert az politikai funkciójából kiindulva fontos találkozókra kap meghívást, jelen van és lehet a közéletben és a nemzetközi találkozókon, ezzel képviselni tudja a felvidéki magyar közösséget, véleményformáló szerepet kap.

Forró elmondta azt is, hogy a kampány során már több más jelölttel találkozott, és holott tartottak a magyarellenes kritikáktól, erről egyáltalán nem lehet rosszat mondani – a jelöltek nagyrészt pozitívan álltak hozzá a magyar közösséget érintő ügyekhez, kérdésekhez. Forró azonban hangsúlyozta, óvatosan kell venni ezeket a közeledési kísérleteket is, hiszen

a kampány során sok olyan ígéret hangzik el szlovák oldalról a magyar közösségek felé, amelyek aztán nem kerülnek beváltásra. A magyarsággal való kommunikáció a választások eltelte után mindig ellaposodik.

A jelölt felhívta a figyelmet a június 8-án sorra kerülő EP-választásokra is. A Magyar Szövetség jó listával szerepel, összmagyar ügy az, hogy nemzeti konzervatív politikusok kerüljenek Brüsszelbe, akik képviselni tudják a magyar érdekeket. A listavezető, Berényi József felkészül szakember. A köztársaságielnök-választás után a magyar közösségnek azonnal új választásra kell majd felkészülni. Forró szerint a megszokottól eltérően az idén magasabb lehet a részvétel az EP-választáson is, hiszen mindenkit érint az országban az ukrán-orosz háború, a gazdasági válság vagy a mezőgazdasági visszásságok.

Forró Krisztián elárulta azt is, hogy a választások után pár napot nyugodtan szeretne családi körben tölteni, de aztán újra teljes erővel beleveti magát a munkába. A választásokat nem egyéni, hanem közösségi ügynek tartja.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.