2019. október 6., 11:41

Folytatódnak az útfelújítások

Az idén nyáron megkezdődött Besztercebánya megye történetének legnagyobb útfelújítási hulláma, amelynek keretében több rossz minőségű és eddig elhanyagolt útszakaszt aszfaltoznak újra.

útfelújítás illusztrációs felvétel
Fotó: TASR
Illusztrációs felvétel

Egy korábbi kimutatás szerint a megye közigazgatásába tartozó utak közel fele nem megfelelő vagy balesetveszélyes állapotban van. Ezen próbál meg változtatni a megyei önkormányzat, amihez 33 millió eurós támogatással a kormány is hozzájárult.

Elsősorban az 531-es (Pálfala és Rimaszombat, valamint a Tiszolc és Vereskő közötti) és az 532-es (Tornalja és Murány közötti) másodosztályú utak felújításáról van szó, amire mintegy 8 millió eurót különítettek el.

Már a választások előtt is jeleztük, hogy szeretnénk, ha effektívebbek és gyorsabbak lennének a felújítások, főként azokon a szakaszokon, amelyek a legrosszabb állapotban vannak. Az az elképzelésünk, hogy összefüggő útszakaszokat újítsunk fel, ne csak pár kilométeres szakaszokat – mondta Juhász Péter, az MKP megyei képviselője, hangsúlyozva, hogy nemcsak aszfaltozásról van szó, hanem olyan beruházásról, amely az egész infrastruktúrát és a turizmust is fellendítheti.

Az 531-es út Rimaszombat városán keresztülhaladó szakaszát augusztus végén kezdték el felmarni, majd újból aszfaltozni, amivel szeptember közepére végeztek is. A munkálatokat Ján Lunter megyeelnök fia, Ondrej Lunter alelnök is megtekintette a helyszínen, aki elmondta, hogy a felújítás után az utat átminősítik első osztályúra, s az állam visszafizeti a munkálatok összegét. Ezáltal nem terhelik a megye kasszáját, s így további összegeket tudnak fordítani más útszakaszok felújítására is, amelyek már előkészület alatt állnak. Jövőre mintegy 30 millió eurót tudnának erre a célra fordítani.

A második szakaszban megkezdődik az Ajnácskő–Gömöralmágy–Tajti, valamint a Rimaszécs–Bátka, Bátka–Meleghegy–Ratkó szakaszok újraaszfaltozása, s a közbeszerzések lezárta után még további 5-6 szakasz felújítása valósulhat meg az ősz folyamán.

– Igyekszünk tényleg a legfrekventáltabb megyei utaktól a legkisebb településig vezető, veszélyes állapotban levő utak felújítását is jelen ciklus alatt elvégezni. Mindenkinek látnia kell, hogy az elmúlt 20 évben szinte teljesen el voltak hanyagolva ezek az utak, ezért kerülhettek ilyen állapotba. Most ezt a 20 év lemaradást igyekszünk behúzni pár év alatt – írta közösségi oldalán Cziprusz Zoltán megyei képviselő.

A felsorolt szakaszok között valóban több olyan van, ahol már 30-40 éve egyáltalán nem volt útfelújítás. Egy újfajta aszfaltozási módszer (nemcsak a burkolatot, hanem az útalap egy részét is felmarják, majd újratapasztják) segítségével a most rendbe tett szakaszok várható élettartamát is megnövelik.  

Megjelent a Magyar7 2019/40.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.