Folytatódik a népszámlálás - ezúttal asszisztensek segítségét is kérhetik a lakosok

2021. május 13., 11:13
Szvorák Emese

A népszámlálás második, ún. asszisztált szakasza május 3-a és június 13-a között zajlik. Ebbe mindenki köteles bekapcsolódni, aki február és március között nem vett részt az online népszámláláson. A Statisztikai Hivatal adatai szerint megközelítőleg 800 ezer emberről van szó.

Füleken az elektronikus népszámlálás lehetőségével a lakosság nem egész 70%-a élt, ami jóval alacsonyabb a 86%-os országos átlagnál. Agócs Attila, polgármester szerint ez az arány összefügg a térség gazdasági erejével és a lakosság internethez való hozzáférésének lehetőségével.

„Fülek lakossága jelentős mértében szociálisan hátrányos helyzetű, illetve nagyon sok az olyan idős ember, akinek nincs családtagja, nincs számítógépes hozzáférése, esetleg nem tudta kezelni az online regisztrációs felületet.

Így azt reméljük, hogy a lemaradást az országos átlaghoz képest, az asszisztált fázisban be tudjuk majd hozni”

- nyilatkozta Agócs Attila, polgármester.

Az asszisztált fázis május elején vette kezdetét. A kérdőívet két formában lehet kitölteni: az önkormányzatok által létesített kontakt pontokon, illetve telefonos megkeresés nyomán a népszámlálási asszisztens az otthonokba is kiérkezik. Füleken a városháza ügyfélfogadó központjában, illetve a roma közösségi központban működik a két állandó népszámlálási pont.

Mágyel Andrea, hivatalvezető portálunknak elmondta: azok a lakosok, akik nem tudnak személyesen bemenni a kontakt pontokra, kérhetik a mobil asszisztensek segítségét.

Fülek város részére nyolc mobil-asszisztens dolgozik. Ők a városháza alkalmazottai, nem idegen emberek. Olyan emberek, akik ismerik a közösséget”

- nyilatkozta

A népszámlálás mindenki számára kötelező. Többek között a részvételi aránytól függ az államtól visszaosztott részadó, ami a város gazdálkodásának az alaptétele. Illetve az sem mindegy, hogy a nemzetiségi arányok tekintetében hogyan alakulnak majd a számok.

A szlovákiai magyarok szempontjából különösen fontos a népszámláláson való részvétel, hiszen a kisebbségi létben a jogok megadásának egyik feltétele lehet a lakossági összeírás kimenetele. Azokon a településeken ugyanis, ahol a magyarok aránya eléri a 15%-ot a hivatalok is kötelesek lesznek használni a magyar nyelvet. De a kisebbségi kulturális támogatások mértéke is a népszámlálás eredményétől függ.

Kövesse facebook oldalunkat is!