Folytatódik a Légy Lámpás előadás-sorozat

Virsinszky Tamás 2019. szeptember 05., 07:57

Folytatódik a Pósa Lajos Társaság szervezésében megvalósuló Légy Lámpás! előadás-sorozat Rimaszombatban. Az ősz első rendezvényére 2019. szeptember 5-én, csütörtök délután 17:30 órától kerül sor a Csillagházban.

Fotó: Pósa Lajos Társaság

Az előadás címe: A borban öröm, barátság, dal és boldogság van. Erről próbálja majd meggyőzni a közönséget Keller Péter családkutató, Gárdonyi dédunokája és a borász Dr. Rácz László emeritus professzor, Krupa Sándor énekes, fertálymester dalaival kiegészítve, valamint Dr. Cs. Varga István bor és irodalom című adomákban és anekdotában bővelkedő borszónoki monológjával. Az egri vendégek jóvoltából tehát igazán jó hangulatú estére van kilátás. 

Korpás Árpád, Pósa Judit Fotó: Virsinszky Tamás

A társaság ezt követő legközelebbi előadása október közepén valósul meg,

addig azonban két érdekes téma is terítékre kerül a Baráti Körök szervezésében:

Az egyik az ​őrségi konyha kincsei Gaál Zsuzsanna tálalásában (szeptember 17-én, 17:30 órától) – az ételkóstolóval színesített gasztronómiai utazáson az Őrség páratlan ízvilága, helyi alapanyagai és gasztronómiai különlegességei kerülnek bemutatásra.

A másik Dunajszky Géza: Szökés a haláltáborból c. könyvének bemutatója (október 4-én, ugyancsak 17:30-tól). Mint az a történelemből kevésbé ismert a második világháború befejezése után a reguláris csehszlovák hadsereg katonái tömegmészárlásokat hajtottak végre Pozsony-Ligetfalu területén. Ezek áldozatai főként magyar és német fiatalok voltak, akiket leventének vittek el a front alatt. A szerző ezeket a tragikus emberi sorsokat dolgozza fel könyvében.

A Légy Lámpás! sorozat második évada október 17-én folytatódik tovább, akkor "Pósa bácsi azt üzente" címmel Kun Miklós Jenő, majd november 22-én „Asszonyok, ó, asszonyok” címmel Jókai Mór magánéletéről Görbe Márk tart előadást.

A Pósa Lajos Társaság szeptember folyamán egy rajzpályázatot is hirdet Az Én Ujságom 130. évfordulójára. A téma tehát adott: a Pósa Lajos által szerkesztett újság címlapját és különböző illusztrációkat várnak pályaműként. A beérkezett rajzokat a társaság Facebook-oldalán mappába rakják és a legtöbb kedvelést begyűjtő mű lesz a nyertes, de szakmai zsűri is fogja értékelni a rajzokat. 

Képgalériánk:
Pósa Lajos: Az Én Újságom

A pályázatot decemberben értékelik ki, s még karácsony előtt (december 15-én) egy ünnepi estet rendeznek Az Én Ujságom 130. évfordulója tiszteletére, mely alkalomra egy új kiállítási anyaggal is készülnek - tudtuk meg Pósa Judittól, a Pósa Lajos Társaság elnökétől.

0 HOZZÁSZÓLÁS