Folytatódik a füleki vár felújítása

2021. július 20., 17:51
Szvorák Emese

Fülek önkormányzata idén is sikeresen pályázott a kulturális minisztérium „Újítsuk fel a házunkat” elnevezésű műemlékvédelmi programjára, melynek keretében megújul és látogathatóvá válik a középső vár területén lévő utolsó ágyúállás.

füleki vár
Fotó: Szvorák Emese

A kulturális minisztérium felhívása alapján a műemlékek felújítása helyi munkanélküliek bevonásával zajlik. Agócs Attila, polgármester portálunknak elmondta, a minisztériumnak idén csupán egy kisebb keretet sikerült elkülöníttetni erre a programra, hiszen úgy nézett ki, hogy megbukik az egész. Ennek ellenére mégis van folytatás, aminek nagyon örülnek.

Tavaly 10 munkanélküli dolgozott a várban, idén a munkaügyi minisztériumtól 4 fő bevonására kapott támogatást az önkormányzat. A munkálatok lebonyolítását egy helyi építkezési cég vállalta.

Füleki vár
Fotó: Szvorák Emese

„A céges részt is úgynevezett szociális aspektussal írtuk ki. Tehát figyelembe kellett venni azt a szempontot, hogy a cégnek helyi munkanélkülieket is be kell vonni a munkába, így összesen 6 munkanélkülit tudunk idén foglalkoztatni itt a várban”- tette hozzá a polgármester.

Az idei munkálatok is szigorú régészeti felügyelet alatt zajlanak, melynek keretében régészeti mentőfeltárást végeznek.

Füeki vár
Fotó: Szvorák Emese
Az idei ásatás legfőképpen a fa pódium mellett lévő nyugati ágyúállás kutatására fókuszál, amely párhuzamosan halad a benne tervezett állagmegóvással, falak tisztításával, megerősítésével, felfalazásával és egyéb javításokkal. Bízunk benne, hogy az idei ásatás is tartogat érdekes leleteket, amelyek majd a későbbiekben a Füleki Vármúzeum gyűjteményi állományát gyarapítják, és ezzel egyben gazdagíthatják is”

- mondta Vozárová Bianka, a Füleki Vármúzeum régésze.

A júliustól októberig tartó munkálatoknak köszönhetően mindhárom ágyúlőrés bejárhatóvá válik, ezáltal látogatóbarátabb környezet jön létre a középső várban.

Füleki vár
Fotó: Szvorák Emese

Kövesse facebook oldalunkat is!