lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2021. szeptember 28., 19:52

Fogyatékkal élők Ki mit tudja. Különleges ragyogás a világot jelentő deszkákon - KÉPEKKEL

A fogyatékkal élők világnapja alkalmából Ki mit tud vetélkedőt rendezett Galántán a Konrádko Polgári Társulás. Az értelmileg akadályozottak és más fogyatékkal élők részére megszervezett vetélkedőn a mátyusföldi és csallóközi fiatalok mutatták be saját kis világuk örömeit és bánatait a vers, a próza, a zene és a tánc eszközén keresztül.

Ki mit tud Konrádko
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Cséplö Ákos

A nagyfödémesi Konrádko Társulás célja ezzel a vetélkedővel lehetőséget adni értelmileg akadályozottsággal és más fogyatékossággal élők tehetségének bemutatására – magyarázta Szlezák Erika, a társulás elnöke, aki értelmileg akadályozott gyermek édesanyjaként maga is jól átlátja az élet örömeit, nehézségeit és kihívásait. Intézményenként legfeljebb öt, tizenkét évnél idősebb előadó, fellépő jelentkezését várták. A három-négy perces előadások érintették az ének, a hangszerjáték, a tánc és a vers-, valamint a prózamondás kategóriákat.

A fogyatékkal élő ifjú tehetségek teljes átéléssel, katartikus élményt biztosítva adták elő a maguk kis produkcióját.

Ki mit tud Konrádko
Fotó:  Cséplö Ákos

A galántai kultúrház esztrádtermében megrendezésre kerülő Ki mit tud-ra tizenkilencen jelentkeztek be.

Érkeztek előadók Dunaszerdahelyről a mentális sérülteket segítő társulás klubjából, valamint a speciális iskolából, Kosútról, a szenci Nefelejcs házikóból, a nagyfödémesi egészségi károsultak szervezetétől és a galántai mentálisan sérülteket segítő társulástól. Természetesen egyéni előadók is érkeztek. A fiatalok kategóriákba osztva mutatták be tudásukat.

Slezák Erika kifejtette, úgy szervezték meg a fesztivált, hogy minden ötödik előadó után tudjanak egy kis szünetet tartani, amikor a zsűri értékelni tudott. A szünetekben Szeredy Krisztina, operettprimadonna, a Ki mit tud fővédnöke, a zsűri elnöke adott elő saját kis dalbetéteket, táncos produkciókat.

Ki mit tud Konrádko
Szeredy krisztina és Szlezák Erika egy ifjú fellépővel
Fotó:  Cséplö Ákos

Az operettprimadonna meglepetten árulta el, nem számított arra, hogy a fogyatékkal élő vagy sérült fiatalok táncra is perdülnek vele a rögtönzött kis színpadon. A program szerinte nagyon színes volt, komoly zongorajátékokat, verseket, prózákat, monológokat hallottak.

- Egy fiatalember olyan hangulatot teremtett, mintha a Mount Everest csúcsán lettem volna. Istenről beszélt egy versben. És én akkor valóban közel éreztem magam Istenhez, nagyon meghatódtam. – értékelt a művésznő. Kifejtette,

nem volt könnyű feladatuk a zsűriben, mindenképpen olyan dolgokat akartak mondani, amelyekkel örömet lehet okozni, negatív kritikát semmiképpen nem akartak megfogalmazni, de nem is kellett, mert minden versenyzőben ott volt a természetes csillogás, a saját kis világuk ragyogása.

– Valószínű, hogy ez a kifejezésmód ezeknek az emberkéknek, ezeknek a gyerekeknek, idősebbeknek a mindenséget jelenti. Nekik természetes a saját világuk, ezen a Ki mit tud-on mi voltunk a „mások”- mondta el Szeredy Krisztina, aki úgy érzi, sokáig tud még élni majd abból a lelki töltődésből, amelyet ezektől a sérült fiataloktól kapott.

Ki mit tud Konrádko
Fotó:  Cséplö Ákos

 A dunaszerdahelyi Plavucha Márk előadó énekkel és versmondással szórakoztatta a közönséget. József Attila Isten című versét először adta elő zenei aláfestéssel. Nagyon jól érezte magát a produkció közben, de mint mondta, el is fáradt kissé. Márk egyébként gyakori vendége különféle előadóesteknek, nótás szerepléseknek, szívesen énekel, versel bárkinek, aki megkéri rá. Édesanyja, Plavucha Lívia elárulja, sikerült egy saját hanghordozót is kiadatni Márk énekszámaiból,

a fiú gyorsan tanul, könnyen lehet vele dolgozni, a Ki mit tudos produkcióját is pár nap alatt tanulta meg a zenei aláfestéssel szinkronba mondani.

Ki mit tud Konrádko
Plavucha Lívia és Plavucha Márk
Fotó:  Cséplö Ákos

Szlezák Erika még elárulta, siettek gyorsan megtartani a rendezvényt, habár a fogyatékkal élők világnapja csak december elején van. A Covid rendelkezések azonban nehezen engednek, ez így volt biztosabb – magyarázta a Konrádko társulás elnöke.

Szívből hálás a Galántai Városi Művelődési Központ vezetőjének, hogy ingyenesen használhatták a kultúrház esztrádtermét, valamint kolléganőjének Sárkány Klasta Krisztinának, hogy segített megszervezni a rendezvényt, amelyet a Bethlen Gábor Alap és a Carissimi jótékonysági alap is támogatott.
Ki mit tud Konrádko
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.