lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2019. december 3., 20:55

Fogyatékkal élők Ki mit tudja a Mátyusföldön

Értelmileg akadályozottak és egyéb fogyatékossággal élők tehetségkutató vetélkedőjét rendezte meg a mátyusföldi Galántán hagyományteremtő célzattal a fogyatékkal élők világnapja alkalmából a nagyfödémesi illetőségű Konrádko Polgári Társulás.

Konrádko Polgári Társulás
Képünk illusztráció
Fotó: Konrádko Polgári Társulás

December harmadika, a fogyatékkal élő emberek világnapja alkalmából rendeztek az adventi időszak nyitányán Ki mit tud? vetélkedőt Galántán, hogy lehetőséget biztosítsanak a mentálisan vagy fizikálisan sérült embereknek a tehetségük és kedvteléseik bemutatására.

Az eseményt kétnyelvűen hirdették meg, hogy az előadók magyarul és szlovák nyelven is kifejezhessék magukat.

A barátságos vetélkedőre a mátyusföldi régióból érkeztek résztvevők, akik annyira kedvet kaptak az előadás-művészethez, hogy nem csak az előre begyakorolt produkciókat adták elő, hanem akadt olyan is, aki ráadást szavalt vagy énekelt.

Slezák Erika, a Konrádko Polgári Társulás elnöke, a tehetségkutató verseny megálmodója tapasztalatból tudja, hogy

a fogyatékkal élőknek a hangulatuktól is függ, éppen színpadra állnak -e egy-egy produkcióval, vagy épp másvalami vonja el a figyelmüket.

A Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás galántai szervezetének elnöke, Pék Anna már tizenegy éve rendez versmondó fesztivált a költészet napja alkalmából, ez ihlette meg Slezák Erikát a Ki mit tud megrendezésére, észrevette ugyanis, hogy a fogyatékkal élő emberek nem kizárólag szavalni szeretnek, hanem táncolni és énekelni is.

Az értelmileg fogyatékossággal élők mellett az egyéb fogyatékkal élőknek is teret szerettek volna biztosítani tehetségük bemutatására,

hiszen miután ezek az emberek kikerülnek a speciális iskolákból, bezárulnak előttük a hasonló rendezvényeken való szereplés lehetőségei. Erika hozzátette, saját tapasztalatból tudja, milyen nagy öröm a fogyatékkal élőknek az, ha felkészülhetnek az előadásra, mekkora szeretettel és gondos odafigyeléssel készítgetik a lelküket a nagy eseményre.  

A rendezvény a szervezők és a résztvevők szerint is nagyon jól sikerült, remélik, hagyományt tudnak teremteni. Rendkívül örülnek annak, hogy a fellépők előtt további lehetőségek nyíltak, néhányuk a közeljövőben megrendezésre kerülő rendezvényre is meghívást kapott a produkciójával.  A szervezők egyetértettek abban, hogy emóciókkal teli rendezvényt tudhatnak maguk mögött, elmondták, sokat sírtak ők is a meghatottságtól, de a versenyzők is annyira beleélték magukat egy-egy előadásba, hogy eleredtek a könnyeik.

Az esemény vendége és fővédnöke Gizela Oňová, előadóművész volt, aki végig kedves szavakkal bátorította a fogyatékkal élő előadókat. A rendezvény Nagyszombat megye önkormányzatának anyagi támogatásával valósult meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.