2022. július 16., 13:17

Fogyatékkal élni nem veszteség

A címben foglaltak bizonyítására jött létre tíz évvel ezelőtt Nagypakán a GRACE Mozgáskorlátozottak és Egészségkárosultak Egyesülete. Célja, hogy elősegítse az érintettek beilleszkedését a társadalomba.

Grace - Mozgáskorlátozottak és Egészségkárosultak Egyesülete
Médialapozó
Fotó: Reczai Lilla
Izsóf Gábor nem érzi magát korlátozva az életben, elárulta, hogy biciklizni és túrázni is szokott

Erre pedig a legjobb eszköz a sport, vallják a GRACE tagjai, emellett a sport a legjobb eszköz a közösségépítésre is.  

Tíz év GRACE

Születésnapot nem lehet nem eseményhez kötni, ezért a GRACE klub a X. Grace-Cup hagyományos sportversenyével együtt rendezte meg a tizedik jubileumot. Ekkor tartották az Egészségkárosultak és Mozgáskorlátozottak Nemzetközi Találkozóját, valamint a ,,Peer to Peer(P2P)” – Mozgáskorlátozott fiatalok társadalmi inklúziójának és szerepvállalásának erősítése a kortárs segítés erejével” című projektzáró rendezvényét.

A Grace Egyesület megalakulásakor is azt a célt tűzte ki, hogy segítse az egészségkárosultakat és mozgáskorlátozottakat az integrációban, valamint ennek érdekében érzékenyítő programokat szervezzen a Csallóközben, később pedig országszerte.

Már az induláskor bevonták a fiatalokat is a tevékenységbe, ezért jött létre a Grace Junior, amelynek elnöke Petrovič Vivien. Elmondja, hogy tapasztalatai szerint a hozzá hasonló fiatalokat nem igazán érdekli a közösségi munka, ő azonban bátran felvállalja, hogy szabadidejében családjával együtt szervezik a különféle sporteseményeket.

Sárközi Tibor elnök büszke csapatára és az elmúlt tíz évre. Mint mondta, több mint százharmincan vettek részt, köztük a határ túloldaláról is érkeztek versenyzők, akik egyébként soha ki nem hagyják a Grace eseményeit. A rendezvények, események száma lassan megközelíti a járvány előtti időszakot.

 – A partnereinknek szeretnénk még kedvezni egy novemberi, jubileumi találkozóval, amelyet igazán nagyszabásúra tervezünk. Rengeteget köszönhetünk az önkormányzatnak, valamint Zuzana Stavrovskának, a fogyatékkal élők biztosának, hogy komolyan foglalkoznak az érintettek igényeivel – mondta el lapunknak Sárközi Tibor, aki azt tartja az elmúlt tíz év legnagyobb sikerének, hogy soha nem adták fel, még ha falakba ütköztek is, akkor sem.

Támogatás nélkül sokkal nehezebb

A rendezvény egyik védnöke a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László, aki már régóta figyelemmel követi a GRACE munkáját, tevékenységét. Szerinte nagyon fontos az együttműködés a magyarországi és a Szlovák Paralimpiai Bizottság között, hiszen csak így lehet erősíteni és támogatni egymást. Hozzátette, hogy 2022-ben huszonöt éves a Magyar Paralimpiai Bizottság. A magyar csapat Tokióban a tizennyolcadik helyen végzett a nemzetek világranglistáján. Az elmúlt években nagyon sokat próbáltak tenni azért, hogy a külhoni magyarokat is támogatni tudják, hiszen szívügyük a közösségek felkarolása. 

– Fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, vesztesnek lenni! Csak lehet, hogy többet kell harcolni, mint másnak. A magánéletemben és a munkámban is nagyon bízok a közösség erejében. Hiszem, hogy csapatban sokkal többre vagyunk képesek. A közösségek mindig megmelengetik a szívemet. A nagypakai GRACE tíz éve mögött tudatosság áll, s a tízéves működés, fennállás egyáltalán nem véletlen.

Azokat a kezdeményezéseket érdemes támogatni és erősíteni, amelyek nem úgy kezdődnek, indulnak, hogy ,,Én”, hanem úgy, hogy ,,Mi” – hangsúlyozta Szabó László.

Grace - Mozgáskorlátozottak és Egészségkárosultak Egyesülete
Fotó:  Reczai Lilla
Fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, vesztesnek lenni! Csak lehet, hogy többet kell harcolni, mint másnak

Ezt szolgálja a GRACE sportklubja is, amely 2016-ban a Szlovákiai Mozgáskorlátozottak Szövetségének tagszervezete lett. 

Peer to Peer

Hideghéthy Andrea, a SZAKC (Szövetség a Közös Célokért) igazgatója a rendezvényen bemutatta a 2019-ben indult P2P projektet. Célja, hogy megteremtsék a lehetőségét a mozgáskorlátozott fiatalok számára a társadalmi felelősségvállalásnak. A projekt arra figyel, hogy ehhez milyen segítséget kell nyújtani az érintetteknek. Három ország vett részt benne: Magyarország, Románia és Szlovákia. 

– Önsegítő csoport létrehozásán dolgoztunk, amellyel a fiatalokat összekötöttük az egész Kárpát-medencében. A projekt legfontosabb eredményei közé tartozik a kidolgozott módszer bemutatása, amelyet online kiadványban fogalmaztak meg a készítők. Tartalmazza többek között a fiatalok társadalmi szerepvállalásra való felkészítésnek folyamatát, bemutatja az erőforrásokat, valamint az eszközöket, amelyek az önismeret fejlesztéséhez és a sikeres kapcsolatépítéshez szükségesek – jelentette ki Hideghéthy Andrea.

A kutatásban hat mozgáskorlátozott   fiatal vett részt, közülük hárman ellátogattak a nagypakai rendezvényre is. Egyikük a Dunaújfaluban élő Izsóf Gábor, a szlovák paralimpiai úszóválogatott tagja.

– Tizenöt évesen veszítettem el a jobb lábam egy rákos daganat miatt, ezért amputálni kellett. Mégis elég gyorsan visszatértem a sporthoz, majd ismét egészségi gondjaim lettek – az izomzatommal és a csontjaimmal voltak problémáim. Jelenleg nem dolgozom, de edzőként mozgáskorlátozott gyerekeknek tanítok úszást.

A projekt keretében három kurzuson vettünk részt, kétszer Gárdonyban, egyszer a Felvidéken. Csoportokban dolgoztunk, hasonló nehézségekkel küzdőkkel – mint amikkel nekem is szembesülnöm kell – voltam egy csoportban.  A projektnek köszönhetően pedig lehetőségem volt fejleszteni a kommunikációs és előadói készségeimet. Alapiskolás gyerekeknek meséltem az életemről, bemutattam nekik a segéd-eszközeimet, amelyeket napi szinten használok, ők pedig nagyon élénkek és érdeklődők voltak. Továbbra is szeretnék előadni gyerekeknek, főleg olyan korosztálynak, amely már megérti a másságot, s hogy ez nem ördögtől való – mondta Izsóf Gábor. 

Gábor nem érzi korlátozva magát az életben, elárulta, hogy biciklizni és túrázni is gyakran szokott. Minél több emberrel szeretné megosztani élményeit, tapasztalatait, hogy az emberek egyre könnyebben fogadják el a körülöttük élők másságát. Az ember attól nem lesz kevesebb, ha például nem két, hanem csak fél lábbal áll a földön, mondja vidáman.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/28. számában.

 

Grace - Mozgáskorlátozottak és Egészségkárosultak Egyesülete
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.