2022. május 17., 17:37

Fiatalos lendülettel

A Csemadok Nógrádi Területi Választmányának legutóbbi konferenciáján „megfiatalodott” a szervezet. Olyan tenni akaró ifjak kerültek be a választmányba, akik érzik és tudják, korosztályukhoz nekik, régebbi csemadokosoknak is idomulniuk, változniuk kell.

vezetosegi-ules-a-fuleki-magyar-hazban1-foto-galcsik-karoly.jpeg

Koronczi Ferenc elnököt Gál Veronika, Galcsík Károly titkárt pedig Fekete Gábor váltotta a funkcióban. Gál Veronika szerint Nógrád szórványvidék lett, ezért a rendezvényeiket megpróbálják központosítani olyan értelemben, hogy több falu fog majd össze és szervez meg egy-egy rendezvényt. Ezek kapcsolódhatnak a nemzeti ünnepekhez, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójához, a nemzeti összetartozás napjához, vagy az államalapítás ünnepéhez, amelyekre a többi szervezet tagjai és a falvak lakosai is elmennek. 

Így  leszünk sokan, egy helyen, és érezhetjük azt, hogy vagyunk és érdemes ezt a munkát végezni”

– hangsúlyozta Veronika.

 „Ezt a javaslatot a területi választmány és az alapszervezetek évzáró gyűlésein már beterjesztettük és elfogadták. A területi választmány vállalta, ha szükséges, külön autóbuszt indít, hogy a tagok részt tudjanak venni a rendezvényeken” – tette hozzá Fekete Gábor. 

Veronika szerint a Losonci járásban a Csemadok több korosztályt is meg tud szólítani.

Már a pici gyermekekkel is foglalkozunk a Ringató délutánokon. Később a különféle tánccsoportokban, éneklőcsoportokban, színjátszók körében tudnak fejlődni a gyerekek, akik így aktív részeseivé válnak a helyi magyar kulturális életnek”

– mondta. 

A területi választmány évek óta szervez nyári táborokat a gyerekeknek és az ifjúságnak, ahol a kapcsolatteremtés mellett hasznos tudást szerezhetnek, és hagyományismeretet is. A népdaloktatás, a néptánctanulás, a népi kézműveskedés révén szélesebbre nyílik előttük a magyar kulúra kapuja. A választmányban vannak olyan pedagógus tagok, akik az iskolában akár a magyarórán, a honismeret keretében, vagy az osztályfőnöki órákon mesélnek a tanulóknak a Csemadokról.

Az országos tanács már több éve működteti az ún. ifjúsági programot. Ez   főként a 16-24 év közötti fiatalok számára nyújt konkrét ismereteket a pályázatírásról vagy például arról, hogy hogyan kell vezetni egy civil szervezetet. Olyan  fiatalokat próbálunk megszólítani a környékről, akik már most aktívan bekapcsolódnak a szervezési feladatokba, és fejlődni szeretnének”

– emelte ki Gábor. 

A szervezet fiatalítása természetesen nem jelenti azt, hogy a régebbi tagokra már nem lenne szükség. 

„Az idősek felé mindig tisztelettel és alázattal fordulunk. Lehet, hogy nem mindenben azonos a véleményünk, nézetünk, de a kölcsönös tisztelet mellett egy a célunk – mondja Veronika.

„Nagyon jó mondás az, hogy „jó az öreg a háznál”, hiszen ötleteikkel, élettapasztalatukkal tudják segíteni munkánkat” – tette hozzá Gábor.     

 

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.