2021. december 5., 14:26

Fiatalos lendület a Csilizközben

A Csilizközben fekvő Balony községben sok a tenni akaró ember, s hogy igyekezetük még hatékonyabb legyen, létrehozták a Pro Balony polgári társulást. Új kezdeményezésről van szó, de a szervezet aktív tagjai már korábban is hallattak magukról számos rendezvényükkel. Tovarys Krisztián, a polgári társulás elnöke, Makó Hajnalka és Vörös Vilmos alelnökök készek arra, hogy dacoljanak a nehézségekkel, mert hisznek egy jobb és élhetőbb, de legalábbis egy szebb és tisztább Balonyban.

 

Pro Balony

Pár éve már annak, hogy két önkéntes csapat egymástól függetlenül tevékenykedett Balony községben, de nem tudtak egymásról. Aztán egy takarítás, illetve szemétgyűjtés alkalmával találkoztak és elhatározták, hogy együtt folytatják tovább a munkát. Idén tavasszal be is jegyeztették a Pro Balony polgári társulást, hogy szervezett keretet adjanak a faluért, a közösségért végzett önkéntes munkának. 

Célok és emberek

A társulásban tevékenykedők célja mindig is az volt, hogy szebbé, élhetőbbé tegyék a lakhelyüket, a falut övező természetet, de nem feledkeznek meg a közösségépítés egyéb formáiról sem, mint a gyermeknap vagy a májusfaállítás. Ezekre a rendezvényekre sokan ellátogatnak, s kiveszik a részüket a szervezésből is.

Pro Balony

Balonyon számos fiatal tartozik az önkéntes tűzoltók közé, akik mindig nagy szorgalommal és lelkesedéssel végzik munkájukat, egyben a Pro Balony polgári társulás tagjai is. Így aztán nem véletlen, hogy a helyi tűzoltószertárban tartják gyűléseiket, megbeszéléseiket is. 

– Tulajdonképpen nagyon összeszokott csapattal dolgozunk, hiszen majdhogynem mindenki ismer mindenkit. Úgy vélem, hogy a közösség ereje az, ami összetart bennünket, hiszen az akcióinkra is általában ugyanazok az emberek jönnek el. Barátok, ismerősök, családtagok, akiknek fontos a község és szívügyük a segítségnyújtás – mondta Makó Hajnalka.

Pro Balony

A társulásnak több mint harminc aktív tagja van, a tágabb vezetőségi tagok között vannak helyi képviselők is, akik szintén kiveszik a részüket a polgári társulás munkájából. 

A Homokos-tó jövője

Balony mocsaras, lápos vidéken fekszik, határában tavak voltak, amelyek időközben eltűntek. Megvan azonban a helyiek szerint Homokos-tónak nevezett tavacska, amely azért kapta ezt a nevet, mert onnan nyerték a homokot, amikor Balonyon házak épültek.   

A Homokos-tó körüli területen nagy hulladékgyűjtési akciót tartottak a közelmúltban a Pro Balony polgári társulás tagjai és további önkéntesek. Látva a megtisztított partot és erdőt, többekben felmerült a kérdés, miért nem használja ki a falu természet adta előnyeit?  És megszületett a gondolat: egy pihenőparkot kellene kialakítani a tó körül, visszahozva a régi idők emlékeit, amikor még lehetett a tó körül sétálni, télen pedig korcsolyázni a befagyott tó jegén. 

Megjelent a Magyar7 2021/48.számában.

Megosztás