2021. augusztus 25., 20:16

Fiatalok segíthetik az idősek digitális készségeinek fejlesztését

A tatai Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság által koordinált Erasmus+ projekt keretében, a Marthos Polgári Társulás által szervezett Fiatalok motivációja a szépkorúak digitális fejlesztése területén című rendezvényt augusztus 24-26-án tartják a komáromi Bella étteremben. A tartalmas szakmai programon részt vevő magyarországi, felvidéki, vajdasági és erdélyi partnerek a Martosi Szabadidőközpontot és Rendezvényligetet, valamint Komárom nevezetességeit is megtekintették.

Néhányan a komáromi rendezvény résztvevői közül
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Néhányan a komáromi rendezvény résztvevői közül

„Koordinátor szervezetként a tatai Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaságunk 2020 tavaszán nyújtotta be az Innovatív jó gyakorlatok cseréje a szépkorúak digitális készségeinek fejlesztéséhez című, első Erasmus+ pályázatot, s az év őszén kaptuk meg a nyertessé nyilvánításról szóló döntést. A 2023 augusztus 31-ig tartó, hároméves uniós projektre összesen 93 ezer euró támogatást kaptunk. Ahhoz stratégiai partnereket kerestünk és találtunk a vajdasági testvérvárosunknak számító Magyarkanizsán – a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézetet, a felvidéki Martoson, ahol korábban együttműködtünk az Esterházy Akadémiával, majd a Marthos Polgári Társulással is, valamint az erdélyi Székelyudvarhelyen – a Humánreform Alapítványt. Ezen partnereink eddig is foglalkoztak fiatalokkal és/vagy szépkorúakkal, illetve tartottak számítástechnikai képzéseket“ – mondta el a ma7-nek dr. Nagyháziné Szabó Bernadett, a tatai Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság kommunikációs vezetője és ezen Erasmus+ pályázat projektmenedzsere.

„A fiatalokat arra kérjük, hogy az általános elméleti ismeretek átadása után üljenek le a képzésben résztvevő szépkorúak mellé..."
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
„A fiatalokat arra kérjük, hogy az általános elméleti ismeretek átadása után üljenek le a képzésben résztvevő szépkorúak mellé..."

Elárulta: az első ízben a népfőiskolai társaságuknál megfogalmazódott, pályázattal kapcsolatos alapgondolat a következő: arról szóló jó gyakorlatokat gyűjteni össze, hogy milyen szegmensek alapján lehetne fejleszteni a szépkorúak digitális készségeit, innovatív módon – úgy, hogy a projektbe az idősek mellé fiatalokat vonjanak be, miután megtalálták a motivációs tényezőket.

„A fiatalokat arra kérjük, hogy az általános elméleti ismeretek átadása után üljenek le a képzésben résztvevő szépkorúak mellé, és segítsék őket a gyakorlati fogások elsajátításában – az okostelefon bekapcsolásától kezdve, a világhálóhoz való csatlakozáson, a közösségi háló használatán és az elektronikus ügyintézésen át, az online vásárlás lebonyolításáig stb. Mi már korábban 17 felnőttképzési programot valósítottunk meg, s azok közül az Ülj mellém című tanfolyamba szintén bevontunk fiatalokat. A magyarországi jogszabályok alapján ugyanis nekik a középiskolai érettségi bizonyítvány megszerzéséhez 50 órás közösségi szolgálatot kell végezniük és dokumentálniuk, vagyis a szabadidejükben az általuk kiválasztott civil szervezeteknek, egészségügyi és szociális intézményeknek nyújtanak segítséget. Ki kellett találnunk, mivel is tudjuk őket arra motiválni, hogy a mi időssegítő képzéseinkbe is bekapcsolódjanak. Nem mindengyikük volt nyitott a kérésünkre, de többen szívesen vállalták a közel kétéves együttműködést, amely során felidézték a saját gyermekkorukat, amikor ők élvezhették a tapasztalt felnőttek segítségét. Hasonló történik az új pályázatunk kapcsán is“ – magyarázta a tatai szakember.

Mészáros Attila beszélt a fiatalok motivációjáról a szépkorúak digitális fejlesztése terén.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Mészáros Attila beszélt a fiatalok motivációjáról a szépkorúak digitális fejlesztése terén.

Azután hangsúlyozta: az aktuális pályázatuk során nem csak képzések lebonyolítása a cél, hanem a konkrét jó gyakorlatok összegyűjtése és közzététele, amelyek folyamán az idősek bevezethetők a számítástechnika rejtelmeibe, részben meggátolva az elmagányosodásukat is. Például egy magyarkanizsai tanfolyamuk kapcsán összeállítottunk egy kérdőívet, amelyben összegyűjtötték az idős résztvevők jelentkezésének okait, problémáit és azokat a személyes egészségügyi, mentálpszichológiai és más tényezőket, amelyekre a képzésvezetőknek oda kell figyelniük. "A mostani rendezvényen pedig azt boncolgattuk: a digitális eszközökhöz kiválóan értő fiatalokat mivel, miként lehet motiválni arra, hogy szívesen bekapcsolódjanak az idősek digitális képzésébe. A megfelelő közös hangot megtalálva érzékenyíteni kell őket arra, hogy betöltsék a két korosztály közti 30-50 évnyi generációs űrt, s részben nekik köszönhetően is élményszerűvé, gyakorlat-orientálttá váljon az oktatás“ – fogalmazott.

A kötetlen disszeminációs eszmecserére is lehetőség nyílt.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A kötetlen disszeminációs eszmecserére is lehetőség nyílt.

Az sem maradt titok, hogy tavaly szeptemberben egy tatai nyitórendezvénnyel indítottak volna, amit a Covid-19 járvány meghiúsított. Annak ellenére minden hónapban fel kellett mutatniuk valamilyen konkrét tevékenységet: amíg személyesen nem jöhettek össze, addig a Tempus Közalapítvány segítségével 9 online találkozón készítették elő a jó gyakorlatokat.

„Aztán a járványhelyzet enyhülése lehetővé tette, hogy júniusban Magyarkanizsán, júliusban Székelyudvarhelyen találkoztunk, augusztus elején Tatán tartottunk évértékelőt, most pedig Komáromban szakmai feldolgozással folytatódott a program. Tegnap a Martosi Szabadidőközpontban és Rendezvényligetben, ma pedig Komáromban is körülnéztünk. Remélhetőleg idén ősszel még egyszer eljutunk Erdélybe, minden évben négyszer szeretnénk útra kelni. A tatai zárókonferenciánkat 2023 augusztusára tervezzük, amikor összegezzük a hároméves munkánkat. Az összegyűjtött 16 jó gyakorlatból pedig magyar és angol nyelvű kiadványt készítünk, amit az adott uniós platformon megjelentetünk. Addig is a tevékenységünkről folyamatosan beszámolunk a honlapunkon és a Facebook-oldalunkon, valamint a médiában“ – zárta tájékoztatását dr. Nagyháziné Szabó Bernadett.

Gubík László mutatta be a Marthos PT tevékenységét.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Gubík László mutatta be a Marthos PT tevékenységét.
E projekt menedzsere, dr. Nagyháziné Szabó Bernadett
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.