2022. július 20., 15:07

Fesztiválozzunk! De miből?

Fesztiválok, falunapok sokaságából válogathatunk a nyári hétvégéken. Az önkormányzatok kedvezőtlen anyagi helyzete ellenére mégis rengeteg rendezvény lát napvilágot. Fesztivált szerveznek, de mégis miből? Erre voltunk kíváncsiak.

fesztivál
Illusztrációs felvétel a peredi falunapról
Fotó: Pered, Facebook

A koronavírusjárvány miatt az elmúlt két évben jelentősen kevesebb falunap, búcsúi ünnepély, koncert és fesztivál került megrendezésre. Az ezekre szánt összegeket a települések többsége megspórolta, vagy átcsoportosította. Az áremelkedések mélyen sújtják az önkormányzatokat is, sok helyen kell újragondolni a költségvetési tervezetet.

Az önkormányzatok azonban szeretnének eleget tenni az emberek kultúra- és szórakozás iránti igényeinek is. A legtöbb helyen pályázatokból vagy támogatók segítségével szerveznek rendezvényt.

Nádszegnek van tartalékalapja

Nádszeg a Galántai járás legnagyobb községei közé tartozik. A község három nagy rendezvényt szervez az idei nyári szezonban. A nyár elején sor került a hagyományos, nagyszabású gyermeknapra, ingyenes belépéssel, üdítővel, finomságokkal, légvárakkal, előadásokkal minden gyermek számára.

A második nagy rendezvénynek a kitelepítés 75. évfordulója alkalmából megrendezett Hazahívó számított, amely Kacz Éva polgármester elmondása alapján kimondottan nagy költségvetésű esemény volt. Nagyon sokan elfogadták Nádszeg meghívását, és sok kitelepített is volt a vendégek között.

A közösség számára megható és összetartó esemény volt - jegyzi meg a polgármester. A Hazahívóra Nagyszombat megyétől nyertek pályázaton egy összeget, a falu is jelentős önrészt vállalt. A harmadik nagy rendezvény a Szent István napi búcsúi ünnepély, amely idén már nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre.

fesztivál
Illusztrációs felvétel a nádszegi Szent István napokról
Fotó:  Szomolai Andrea
Ezt próbáljuk úgy szervezni, hogy a falu költségvetését semmilyen módon ne terhelje, általában a különféle pályázaton megnyert összegek függvényében tudunk két-három-négy napos rendezvényt összehozni. Idén háromnapos lesz, igényes, drága előadókkal”

– magyarázza Kacz Éva. Hozzáteszi, a Szent István napokra a pénzt az uniós Twining Town pályázaton nyerték, így kimondható, hogy ez nem fog nagy érvágást okozni a falu költségvetésében. A fesztiválokhoz kellő eszköztár egy részét sikerült a tavalyi Interreg projekt keretén belül megvásárolniuk, vannak sörpadok, sátrak, árusításra szolgáló faházak, így ezek beszerzésére idén már nincs szükség.

A rendezvény egy luxus. A rezsiköltségek, az építkezési-, az energia árak, az üzemanyagok árainak növekedése mind terhelően hat a költségvetésre. Mi próbáltuk úgy összeállítani azt, hogy ne sok apró önkormányzati rendezvényünk legyen, hanem hatékonyabbak, nagyobbak, centralizáltak. Inkább minőségibb szórakozást próbálunk kínálni. A költségvetés összeállításánál félreteszünk egy erre szánt összeget, aztán sok minden múlik a pályázatokon. Van tartalékalapunk is, már harmadik éve sikerül létrehozni. Ebbe gyűjtögetjük az anyagiakat, szerencsére a falu pluszos zárszámadással végez már harmadik éve”

– zárja le a polgármester, aki roppant büszke a nádszegi magánszektorra, vállalkozókra, klubokra, csoportokra is, akik szintén rengeteget tesznek azért, hogy Nádszeg egy élő, vitális, jó kondícióban lévő, élhető település legyen.

Pered jól gazdálkodott

Nádszeghez hasonlóan a vágsellyei járásbeli Pered is nagyközség. Rengeteg rendezvénnyel büszkélkedhet, itt is aktívak a helyi polgári társulások és magánszervezők. Az önkormányzat legnagyobb rendezvényei közé tartozik a húsvétváró családi nap és a nyári falunapok. Agócs Kőrösi Ildikó polgármester elárulja,

bizony az Interreg és a Twining Town projektet nélkül nagyon nehéz lenne nagyszabású – drága, közismert fellépőkkel – rendezvényt összehozni.

A kisebb rendezvényeket Nyitra megye támogatásával szervezik meg, minden lehetséges pályázaton részt vesznek, és keresik a támogatókat – árulja el a polgármester. Hozzáteszi, az elmúlt három évben kevesebb volt az önkormányzat rendezvényekre szánt folyó kiadása, szerencsére a peredi önkormányzatnak sikerült jól beosztani a pénzt.

Önerő és humán erőforrás Pozsonyvezekényen

Pozsonyvezekény a Galántai járás legkisebb községei közé tartozik. Apró településként jóval kisebbek az anyagi lehetőségei az önkormányzatnak. Zupko Tamás polgármester elmondja náluk nem falunap, hanem Retro-gasztro fesztivál van, amelyre július 23-án kerül sor, Zoltán Erika sztárfellépésével. A fesztivál szervezéséhez Nagyszombat megyénél és a Kultminornál is pályáztak, a munkálatokat saját humán erőforrással, önerőből oldják meg. A polgári társulások, magánszemélyek, a Csemadok, a nyugdíjas klub, a sport, az önkéntes tűzoltók mind odaállnak a nagy rendezvény mögé, a fellépők is szinte mind hazaiak, az egy főzenekart leszámítva.

A falunak ebben a fesztiválban minimális önrésze van. Létezik csomagunk az ilyen rendezvények megszervezésére, abból merítünk például a testvértelepülési kapcsolattartásra is”

– mondja Zupko Tamás.

Kolonban is pályáznak
Minden évben pályázunk a rendezvényeinkre, és a sikeren múlik a kínálat”

– árulja el Balkó Róbert a zoboralji Kolon polgármestere. Kolon rendkívül gazdag kulturális életet él. A Covid-járvány után újraszervezték a hagyományos nyári, önkormányzati rendezvényeiket, mint a Szent Iván éji borút, a falunap, a búcsúi ünnepély és a nemzetközi főzőverseny.

fesztivál
Illusztrációs felvétel a koloni borútról
Fotó:  Kolon község, Facebook

Az 1600 lelket számláló faluban gyakran pályáznak a Kultminorhoz, Nyitra megyéhez, és a költségvetésben is gondolnak a rendezvényekre. A gasztrorendezvény után az idén sor kerül egy énakkari találkozóra, a Zobor Hangja Vegyeskar fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából, erre a szervezetnek sikerült pályáznia a Nonprofiton keresztül.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.