lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2021. augusztus 15., 13:36

Fesztivállesen a gútai hajómalomnál - VIDEÓVAL

Az eredeti júliusi időpont helyett, a koronavírusjárvány „jóvoltából“, augusztus 13-14-én tartották meg a IV. Hajómalom Fesztivált Gútán, a vízimalom és az ún. Dögös vadregényes térségében.

E fesztivál által  a Gúta egyik legfontosabb jelképének számító hajómalom még jobban bekerülhet a köztudatba.
Galéria
+16 kép a galériában
E fesztivál által a Gúta egyik legfontosabb jelképének számító hajómalom még jobban bekerülhet a köztudatba.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A helloGúta Polgári Társaság, a Gútai Jazzbarátok Köre, a Gútáért Polgári Társulás és más társsszervezők közös rendezvényének megvalósítását, amelyen családi és közéleti műsorokból, valamint koncertekből és gasztronómiai örömökből sem volt hiány, a Kisebbségi Kulturális Alap is támogatta.

Forgács Attila programigazgató éppen a következő előadásra toborozta a hallgatóságot.
Forgács Attila programigazgató éppen a következő előadásra toborozta a hallgatóságot
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A főszervező elmondta, nem is bíztak benne, hogy a járványügyi korlátozások miatt meg tudják majd szervezni a rendezvényt, ezért nagy eredménynek tartja, hogy megvalósulhatott a rendezvény. A lakosok is kiéhezve vérték a koncerteket, amit az is bizonyít, hogy pillanatokon belül elfogytak a jegyek.

Videó:  ma7

A Hajómalom Fesztivál műsorai napközben ingyenesek voltak, ám 17 órától pénteken 10, szombaton pedig 7 euróért kellett belépőjegyet venni a 12 évnél idősebb látogatóknak, amiért cserébe a felvidéki előadók közül az Endorfin, a Funk You és Noémó koncertjét, illetve DJ Sonnie Black és DJ Zöld produkcióját kapták cserébe.

A magyarországi nagyágyúk közül pedig élvezni lehetett a Bagossy Brothers Company slágereit, a Besh o droM magával sodró zenéjét, s akár vasárnap hajnalig ropni a Csángálló zenekar táncházában.

Halász Béla társszervező pénzügyileg is támogatta rendezvényt, mert úgy gondolta, a lakosoknak a hosszú bezártság után szüksége van a színvonalas kikapcsolódásra. A Bagossy Brothers Companyt azért hívták meg a rendezvényre, mert erdélyi zenekarként az összetartozás üzenetét is hozták egyben, nem csak a minőségi zenét.

Videó:  ma7

Eközben a szervezők karszalagok segítségével igyekeztek betartani az egyidejű maximális ezer fős jelenlétre vonatkozó járványügyi előírást.

Fabók Mancsi Bábszínháza mosolyt csalt a kicsik és nagyok arcára.
Fabók Mancsi Bábszínháza mosolyt csalt a kicsik és a nagyok arcára
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A szombati mustránk során gyerkőcök hada ostromolta az ugrálóvárat és a hintákat, vagy éppen a Dögösben lovaskocsikázott, esetleg frissen festett arccal és hennával mázolt karokkal, magát indiánnak képzelve kenuzott a hajómalom mesés környékén. Ajándékot pedig a kirakodóvásárban választhattak, ahol a hajpántárus a termékei árából egy-egy eurót jótékony célra ajánlott fel, vagy festett üveg emléktárgyakat saját kezűleg is készíthettek maguknak a workshop alatt.

Megérdemelt tapsviharban részesült Fabók Mancsi Bábszínháza, amely a halhatatlanság országába kalauzolta el a kicsiket és az örökifjakat.

 

A háttérben nyugodtan legelésző és megsimogatható szamár pedig ripsz-ropsz gyermekkedvenccé vált...

Ingyenes családi lovaskocsizás a Dögösben
Ingyenes családi lovaskocsizás a Dögösben
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Az érdeklődők az Erre varrjál gombot! című könyve születéséről Szalma Nikolettától alias Vidutól kulisszatitkokat is megtudhattak, miközben a szerzővel Szendi Tünde beszélgetett.

A Béke veled Békavár?! című, kötöttségek nélküli beszélgetés során pedig a helyi régészeti emlékről, az ún. Békavárról hangzottak el újdonságok.

Szalai Erika újságíró beszélgetőpartnere Angyal Béla néprajzi gyűjtő, hely- és politikatörténeti szakíró, továbbá Orosz Örs értékmentő, a Nyitra Megyei Önkormányzat idegenforgalmi bizottságának elnöke, illetve a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője, valamint Halász Béla, Gúta város építésügyi és városfejlesztési bizottságának elnöke, városi képviselő, aktivista volt. Tudvalevő, hogy Érsekújvár török kézre kerülése után (1663), a vasvári békeszerződés (1664) feltételei szerint, a Kis-Duna és a Vág között palánkvár épült, amelyet az említett egyezség miatt először Békevárnak neveztek el. Miután azt 1708-ban Bottyán Jánoséknak sikerült elfoglalniuk és leromboltatniuk, elveszítette a katonai jellegét az enyészeté lett és Békavárrá nevezték át. Azt követően a helyiek a nagy árvizek idején a földhalmaiba temetkeztek, a környékét pedig Dögösnek nevezték át. A gútai patrióták célja az, hogy a telekrendezés után pályázati támogatásból újraépíttessék a hajdani vár hű mását.

A Béke veled Békavár?! című beszélgetés résztvevői: Szalai Erika, Angyal Béla, Halász Béla és Orosz Örs
A Béke veled Békavár?! című beszélgetés résztvevői: Szalai Erika, Angyal Béla, Halász Béla és Orosz Örs
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Az Irodalom és pszichológia című tudásgyarapítás során Jakobovits Kittivel, az Irodalomterápia című könyv szerzőjével Hunčík Péter pszichiáter beszélgetett. Egyebek mellett azt taglalták, hogy miként fejleszthető az önismeret a pszichodráma segítségével.

A fesztiválra a helyi lakosokon kívül más településekről is érkeztek látogatók, akik Leczkési Mária vezetésével a jelenleg múzeumként működő hajómalom belsejében is körülnézhettek.

A nemzeti kulturális emléknek számító létesítményt az 1920-ban készült dunaradványi hajómalom valósághű másaként 1982-ben a volt komáromi hajógyárban, a Szlovák Műszaki Egyetem Építészeti Karának tervei alapján építették. A malomtest számos eredeti alkatrészt, például egy eredeti malomkövet is tartalmaz is tartalmaz.

Azt is megtudtuk, hogy a legtöbb, összesen 17 malom a 18-19. században működött Gútán. Az utolsó helyi malmok egyikét egy 1933-ból származó képeslap ábrázolja a múzeumban, ahol Nepomuki Szent Jánossal, a folyók, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentjével is „találkozhattunk“. E fesztiválok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Gúta egyik legfontosabb jelképének számító hajómalom még jobban bekerüljön a köztudatba, ezáltal népszerűsítve a legmagyarabb hazai várost is.

Leczkési Mária vezetésével a jelenleg múzeumként működő hajómalom belsejében is körülnézhettünk.
Leczkési Mária vezetésével a jelenleg múzeumként működő hajómalom belsejében is körülnézhettünk
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Színpad előtti hűsölés, meseelőadásra várva
Galéria
+16 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.