2018. július 1., 14:52

Feredőépítő kaláka a Medvesalján

Feredő-, azaz fürdőépítő kalákát szerveztek a medvesaljai Egyházasbást határában lévő Mogyorós-kútnál. A budapesti Ars Topia Alapítvány önkéntesei, akik többnyire tájépítész hallgatók, a helybeliek segítségével, valamint a Medvesalja Polgári Társulással karöltve fogtak a népi fürdő építésébe. A feredők építése a Székelyföldön kezdődött, amikor a helyi hagyományokra alapozva az ezerkilencszázkilencvenes években Herceg Ágnes indította el a fürdők építését.

medvesaljai feredő
Médialapozó
Fotó: Majoros Jácint

„A kalákának igazából a központi eleme az mindig maga a fürdő és az ahhoz kapcsolódó különböző létesítmények, így az öltöző, az utaknak a helyrerakása, a forrásoknak a tisztítása, illetve a forrásfoglalások elkészítése és ha már egyszer népi fürdőről van szó, akkor mindig próbálunk valamilyen kis közösségi házat is létrehozni és így tettük ezt most is itt Egyházasbáston is, tehát a Mogyorós-kútnál a völgyben az egyik oldalon készül a mellettem látható kis közösségi ház, ami a helyi cserkészeknek, illetve az ide tévedő turistáknak fog majd menedékül szolgálni, valamint a sütögetések alkalmával ilyen közösségi helyként is és lent a völgyben, ott mögöttem a fák alatt lesz majd a medence, amit a Mogyorós-kútnak a két forrásából táplált medenceként kell elképzelni. A forrásnak a két medrében ástuk bele tulajdonképpen magát a fürdőmedencét, ami egy nagyon pici, kis felfrissülést, nem hosszabb ideig tartó fürdést szolgáló medence lesz és ha már oda megyünk, akkor egy kis lépcsővel, terepmunkával, híddal a patakon keresztül, könnyebben megközelíthetővé tettük a helyszínt” – nyilatkozta portálunknak Meszesán Péter, önkéntes, a budapesti Ars Topia Alapítványtól.

Kép forrása: Majoros Jácint

Gömör jelentős fürdőhagyománnyal rendelkezik, hiszen az elmúlt században még több településen is jelentős fürdőhelyek üzemeltek. Igaz nem az ehhez hasonló, az erdő szélén, forrásvízből merítő és tisztító fürdők voltak, ezért is kérték a helyiek a Székelyföldi, illetve magyarországi barátaik segítségét.

„Ez nem elsődlegesen a turizmus fejlesztése érdekében jött létre, ez csak egy másodrendű dolog. Az elsődleges célja az, hogy összefogja itt helyben azokat az embereket, akik összefoghatóak és akik, hogy így mondjam: hajlandóak letenni valamit az asztalra a közösségért és úgy érezzük, hogy ezek az emberek gyűlnek, fokozatosan jönnek ide és ez sokkal fontosabb. Tudniillik, ha ezt sikerül végrehajtanunk, bármilyen ellenszélben is tesszük, akkor ennek a másodlagos hatása az lesz, hogy itt ezzel összefüggésben kialakulnak munkahelyek is, az emberek itt is el fogják tudni képzelni a jövőjüket és ennek az egyik hozadéka az is lehet, hogy a turisztikában, a turisztikából vagy annak a járulékos hozományaiból, hozadékaiból meg tudnak élni” –mondta Mede Ferenc, a Medvesalja Polgári Társulás képviseletében.

Kép forrása: Majoros Jácint

Nagy István, az Egyházasbásti Úrbéri Erdőtársulás elnöke örömmel fogadta a kezdeményezést.

„Ideje volt már, hogy történjen valami ezen a részen. Úgy gondolom, hogy a falusiaknak is egy séta lehetőséget ad, hogy feljöjjenek ide, megpihenjenek, esetleg itt étkezzenek. De akár a fiatal családok is feljöhetnek ide, s ilyen környezetben akár egy egész napot is el tudnak tölteni, túrázni is lehet a környéken.”

Az Ars Topia Alapítvány önkéntesei az elmúlt mintegy két évtizedben 23 feredőt építettek Székelyföldön, 1-et a Vajdaságban és most az első alkalommal a Felvidéken, a Medvesalján. Természetesen Erdélyben számos helyen, egy-egy településen akár több fürdő is megépült az elmúlt években. A Medvesalja Polgári Társulás terveiben további feredők építése is szerepel, amiket majd tájfutóknak, hegyikerékpárosoknak is megfelelő utak kötnek majd össze. Ezt fontosnak tartják, mivel szeretnék megmutatni a gömöri táj szépségeit, a helyi termelők portékáinak változatos kínálatát, valamint megízleltetni az úton járókkal a vidék tájjellegű ételeit.

medvesaljai feredő
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék