2020. június 3., 13:58

Felvidéki csodák kalauzai

Szakértők szerint a belföldi turizmus nagy éve lehet az idei, ugyanis a határzár és a bizonytalan járványhelyzet miatt sokan a külföldi utazások helyett a hazai tájak felfedezését választhatják. Pontosan ezt kínálja a gömöri CoolTour.sk turisztikai vállalkozás, amely a karantén alatt virtuális utazásokat is tartott az érdeklődők számára.

Galéria
+8 kép a galériában
Balról: Varga Gábor és Csúsz Balázs
Fotó: Schnelczer Zoltán

A CoolTour.sk elnevezésű utazási irodát 2017 elején alapította meg a rimaszombati Csúsz Balázs és Varga Gábor. Mindketten a cserkészeten keresztül kerültek közel a természet szeretetéhez és a természetjáráshoz. Bár szakmájukat tekintve sokáig teljesen más területen dolgoztak, egyre erősödött bennünk a gondolat, hogy csináljanak egy céget, amely túraszervezéssel foglalkozik. 

Balázs vegyészmérnökként korábban a gyógyszeriparban dolgozott, Gábor pedig jelenleg is aktív pénzügyi vállalkozó.

Mint mesélik, tulajdonképpen gyerekkori álmuk vált valóra azzal, hogy a közös cég megalapítása óta már hivatalosan is túravezetéssel, idegenvezetéssel, csoportok fogadásával foglalkozhatnak. 

hernad_attores.jpg

A cserkészetből kifolyólag sok tapasztalattal rendelkeztek a nyári táborok, többnapos tanyázások, különböző rendezvények szervezése terén. Ehhez még szakmai képzésként elvégeztek egy idegenvezetői tanfolyamot Kassán, így már mindketten oklevél birtokában gyakorolhatják a hivatásukat, amely a kitartó munkának köszönhetően vált hobbiból pénzkereseti lehetőséggé. 

Balázs régóta kajakozik, ezért főként a vízitúrákért lelkesedik, míg Gábor inkább a hegyek kedvelője.

Ő a sziklamászás, jégmászás mellett akár téli hótalpas túrák vagy magashegyi gerinctúrák vezetését is vállalja. Az ilyen, korántsem veszélytelen kiruccanásokhoz természetesen minden szükséges biztonsági felszereléssel – mászócipővel, hevederekkel, mászókötelekkel – rendelkeznek. A vízitúrákhoz egy kisebb folyami flottát, 3 kenut és 3 kajakot tudnak hadrendbe állítani, de továbbiak bérlése is megoldható. Barlangtúrákhoz, kerékpárkölcsönzéshez szintén örömmel nyújtanak segítséget. Az eszközök egy részét pályázatok útján, a többit saját forrásból sikerült beszerezniük.

Gömörből indulva hódítják meg a Felvidéket 

A bázisuk természetesen Gömör, hiszen ez a szülőföldjük, innen indultak, és ezt a tájat ismerik legjobban, de mára az egész Felvidéken vállalnak túravezetést és idegenvezetést. Az indulásuk óta mintegy 50 csoportot, összesen 1100 embert kalauzoltak az Alacsony és a Magas-Tátra bércein, a Hernád-áttörés vízesései, a karsztvidék barlangjai, vagy éppen a történelmi városok magyar emlékhelyei közt. Bekapcsolódtak a Határtalanul Programba is, melynek célja, hogy magyarországi tanulók osztálykiránduláson vegyenek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így szerezve személyes benyomást a külhoni magyarságról.

csoportkep-diakokkal.jpg

A CoolTour.sk tevékenysége tehát igen sokrétű: gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak, egész osztályoknak, de az extrém sportok kedvelőinek egyaránt tudnak megfelelő programot kínálni. 

– Az alapötlet az volt, hogy olyan utazási irodát szervezzünk, ami belföldi turizmussal foglalkozik. Nem a tengerparthoz szervezünk nyári kirándulásokat, hanem lokálpatriótaként azt szeretnénk, hogy Gömört, vagy akár egész Felvidéket ismerjék meg jobban az emberek – fejti ki Csúsz Balázs. Elárulja, hogy főként Magyarország felé irányulnak, az ottani diákokat, családokat szeretnék a Felvidékre vonzani, bemutatni nekik a természeti szépségeket és a magyar emlékeket. Szlovák jelentkezők előtt szintén nyitva állnak, s az ő figyelmüket is igyekeznek a magyar értékekre, a történelmi örökségre ráirányítani. Szerintük ugyanis egymás kultúrájának ismerete és megbecsülése lehet a két nép megbékélésének kulcsa. 

– Magyarországi utazási irodák kínálnak utazásokat pl. Selmecbányára vagy Kassára, de a rejtett, eldugott természeti szépségekről nem tudnak, és sokszor nyelvi akadályokba is ütköznek. Észrevettük, hogy ez rés a piacon, amivel eddig senki nem foglalkozott.

Mi a felvidéki turizmus felvirágoztatásán dolgozunk, ezért is szeretnénk behozni az embereket a régióba, nem pedig kivinni innen. Ez a térség gazdaságának is segíthet – árulja el Varga Gábor.

– A vendégeket lehetőség szerint igyekszünk magyar szállásadóknál elhelyezni, magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező éttermekbe vinni. Rengeteg olyan embert ismerünk, akik helyben valami értékeset hoztak létre, vagy valamilyen mesterséget mutatnak be, őket is szeretnénk támogatni ezzel. 

Volt érdeklődés a virtuális utazások iránt

A karantén idején rendkívüli kezdeményezéssel álltak elő, mégpedig online idegenvezetéseket tartottak az érdeklődők számára. Varga Gábor alapító elmondja, hogy mivel gyakorlatilag az összes tavaszra betervezett csoportos kirándulásuk elmaradt, így megpróbálták legalább a virtuális térben kalauzolni az épített kulturális örökség iránt érdeklődőket. 

kenucsapat-a-sajon.jpg

– Próbáljuk fenntartani az érdeklődést, hogy az emberek továbbra is ki legyenek éhezve a Felvidék szépségeire. Elsőként olyan intézményeket kerestünk meg, akik virtuális sétát kínálnak. Ezeket a várakat, múzeumokat, kastélyokat ilyen módon otthonról, kényelmesen bárki megtekintheti. Mi pedig a magyar történelmi vonzatait meséljük el.

Az első helyszín áprilisban a szepesi vár volt, majd következett Ólubló és Késmárk.

A virtuális sétához minden csütörtökön 18:00 órától lehetett csatlakozni a Zoom rendszerén keresztül. A túravezetés ilyen formája kissé idegennek számít, de volt iránta érdeklődés, ezért májusban folytatódott a sorozat Selmecbányával és Lőcsével. Az utolsó helyszín május 28-án Kassa volt, amelyhez kapcsolódóan egy nyereményjátékra is sor került.

A virtuális utazásról és az utazási iroda egyéb kínálatairól a CoolTour.sk Facebook-oldalán, a többnapos buszos élménykirándulásról a gomor-nograd.com weboldalon találnak további részleteket. 

Megjelent a Magyar7 2020/21. számában.

Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.